obnovljiva-enegija-EU

Ekološki apel akademika vladi

Prije približno mjesec dana 543 hrvatskih stručnjaka je uputilo apel vladi za sustavnu klimatsku akciju dok je Europska komisija tokom ovog mjeseca odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.

Iz perspektive Hrvatske oba ova apela, opomene predstavljaju najobičniji ideološki idiotizam putem nama svima nametnute zelene dogme. Postupak Europske komisije je čisto birokratski i on je iz birokratske perspektive ispravan. On je ispravan pošto Hrvatska nije poslala svoj godišnji izvještaj što za birokrate čiji se uspjeh temelji na formularima i papirologiji predstavlja najozbiljniji mogući prekršaj. S druge strane ovaj protest Europske komisije predstavlja najobičniji idiotizam jer je Hrvatska po pitanju obnovljive energije jedna od najboljih europskih članica. Poredak najuspješnijih članica Europske unije po pitanju korištenja obnovljive energije možemo vidjeti na sljedećoj tablici:

država

udio obnovljive

država

udio

1

Švedska

54.6 %

6

Portugal

30.3 %

2

Finska

41.2 %

7

Estonija

30.0 %

3

Latvija

40.3 %

8

Hrvatska

28.0 %

4

Danska

36.1 %

Europska unija 2018

18.9 %

5

Austrija

33.4 %

Europska unija cilj 2020

20.0 %

Ta tablica osim što nam govori da smo 8 po korištenju energije iz obnovljivih izvora u Europskoj uniji nam ujedno govori da smo daleko nadmašili cilj postavljen članicama za 2020 godinu. Nakon tog cilja postavljenog za 2020 godinu Europska unija je postavila kao sljedeći cilj da njene članice 2030 godine dobivaju 32 % energije iz obnovljivih izvora pa možemo slobodno reći da smo relativno blizu postizanja tog cilja bili već 2018, znači 12 godina ranije od postavljenog europskog cilja.

Dok mi tako ispunjavamo ove energetske ciljeve Njemačka ih ignorira dok ih Belgija u kojoj se nalazi sjedište Europske unije s prezirom odbacuje. Kao što smo već rekli Hrvatska je 2018 godine dobivala 28 % energije iz obnovljivih izvora, dok je Njemačka dobivala tako 16.5 %,a Belgija samo 9.4 %. Tih podataka se trebamo uvijek sjetiti kada nas eurokrati ili takozvani stručnjaci kritiziraju po korištenja obnovljive energije.

Sad je red da se vratimo na naše takozvane stručnjake koji su uputili apel vladi s ciljem proglašavanja izvanrednog klimatološkog stanja na području Hrvatske. Zašto su uputili taj zahtjev i na kojim stručnim temeljima nitko realno ne može razumjeti jer kao što vidimo po službenim podacima Hrvatska je jedan od najboljih u Europi po tom pitanju. Riječ je o čisto ideološkom apelu usko povezanim s histeričnim vikanjem o potrebi usporavanja rasta temperature kako bi neki novi tajkuni ostvarili superdobit iz svog poslovanja.

Nadu u budućnost Hrvatske nam dava što od 543 potpisnika apela samo njih desetak su ekonomisti što znači da su oni bez obzira na svu ovu medijsku histeriju ostali svjesni posljedice ekološke politike na Hrvatsku.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina