Dritan Abazović

  Znate li da je Dritan Abazović politički govoreći najsretniji i najmlađi demokratski izabrani premijer na svijetu. Kako se navršila zanimljiva obljetnica njegove vladavine red je čestitati premijeru Crne Gore.

   U određenom smislu stvarna priča o Dritanu Abazoviću započinje tijekom njegovog školovanja. On je bio briljantni i ambiciozni učenik čiji puni potencijal uviđa SAD pa ga tamošnje ministarstvo vanjskih poslova preuzima pod svoju „zaštitu”. S manje od 25 godina on je istovremeno direktor lokalne televizije i „nevladine” organizacije, a kada ima samo 26 godina (2012) biva prvi put izabran u parlament Crne Gore.

  Odlučujući trenutak za njega nastupa 2020 godine kada njegova politička stranka osvaja 4 mjesta u Crnogorskom parlamentu. Riječ je o 4 parlamenta mjesta koja postaju odlučujuća za svrgavanje Mile Đukanovića s vlasti u Crnoj Gori.

  Nakon tih izbora novi premijer Crne Gore postaje Zdravko Krivokapić, a jedan od zamjenika biva i Dritan Abazović. Ta vladu u kojoj zajedno sjede zagovornici Europske unije, NATO saveza i Velike Srbije je dobila podršku 41 od 80 zastupnika što je ujedno najavilo njenu buduću nestabilnost.

  Već sljedeće godine se vlada našla pred raspadom nakon odluke premijera da svog ministra pravde „nagradi” otkazom. Njegov potez je bio opravdan, ali ga je vlada jedva preživjela. Ona će sve svoje krize preživjeti samo do veljače 2022 godine kada vladi biva izglasovano nepovjerenje. Sve u svemu Krivokapić se na vlasti održao samo 14 mjeseci tijekom kojih su mu se zagadili političari i politika. U skladu s tim on će se početkom 2023 potpuno povući iz politike u mirovinu.

  Između pada Krivokapićeve vlade i sastavljanja one Abazovića prolazi praktički 80 dana pa ova biva izglasovana 28 travnja 2022 godine. U doba izglasavanja povjerenja vladi Dritana Abazovića on je star 37 godina i 236 dana što ga tada čini najmlađim izabranim premijerom na svijetu. Mlađi od njega u doba izbora, dobivanja mandata je inače jedino naš gore list Gabriel Borić koji stupa na dužnost predsjednika Čilea kada je 48 dana mlađi od Dritana.

  Vlada Dritana Abazovića se praktički odmah po formiranju počela raspadati u međusobnim svađama. Rezultat toga biva da je njoj već 20.08.2022, znači nakom manje od 4 mjeseca izglasovano nepovjerenje.

  Time priča nije završila pošto on nije samo najmlađi premijer na svijetu nego ujedno i najsretniji. Kako nakon raspada vlade nitko drugi nije mogao formirati novu on ostaje premijer sve do novih izbora koji se održavaju u lipnju 2023 godine. Kako niti ti izbori nisu rezultirali izborom novog premijera Dritan Abazović je i danas, više od godine dana nakon izglasanog nepovjerenja i dalje premijer Crne Gore.

  Na toj sreći se stvarno treba čestitati Dritanu Abazović jer kao što svi znamo bolje se roditi bez…. nego bez sreće. Čestitiku Dritanu na dostizanju nevjerojatne obljetnice !?

3 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina