Dopisno glasovanje

  Jedna od osnovnih stvari koje se zaboravljaju je da republika, demokracija i slični sistemi rijetko kada završavaju uz plač, a gotovo uvijek uz sveukupno oduševljenje u narodnoj ekstazi. Dovoljno nam se za to sjetiti izbora Adolfa Hitlera za kancelara Njemačke ili izbor Oktavijana Augusta za prvog cara.

  Gledajući današnji način funkcioniranja demokracije vrlo je moguće da jedan od načina njenog ukidanja postane dopisno ili elektronično glasovanje koje će nikada izabrane osobe koristiti za svoju vlast. Tokom mjeseca studenog održalo se dvoje izbore na kojima su izabrani novi predsjednici putem dopisnog glasovanja.

  Za u teoriji prve ili internacionalno važnije izbore svi znamo pošto je bila riječ o američkim izborima. Za druge slične izbore malo tko zna pošto su se održali u malenoj Moldaviji. Na tim izborima je na kraju pobjedila bivša dužnosnica Svjetske banke Maia Sandu. Po riječima njemačke državne medijske kuće Deutche Welle ona je osvojila praktički sve dopisne glasove Moldavaca koji žive u drugim državama što joj je dalo izbornu pobjedu.

  Ako iz Moldavije sada skočimo do Pariza otkriti ćemo da se tamo nakon poraza Trumpa u SAD vode rasprave o mogućnošću dopisnog glasovanja.Još 1975 godine je dopisno glasovanje u Francuskoj bilo zabranjeno zbog velike mogućnosti izbornih prevara, ali sada neki pokušavaju ukinuti ovu zabranu. Za razliku od Francuske u Njemačkoj čak 29 % birača glasuje dopisnim putem dok na isti način glasuje i 7 milijuna Britanaca što je dovelo do otkrivanja izbornih prevara.

  Ovaj britanski primjer nam je ujedno najzanimljiviji pošto je dopisno glasovanje tamo dopušteno zakonskim izmjenama iz doba Blairove vlade. Ubrzo po donošenju zakona o dopisnom glasovanju 2000 godine otkrivene su masivne izborne prijevara po pitanju njega koje su potresaju politički sustav Velike Britanije.

  Prvu od tih znanih prevara su organizirali vijećnici laburističke stranke muslimanskog porjekla. Oni su 2004 organizirali „tvornicu” dopisnih glasova u Birminghamu po pitanju čega je suđenje započelo još 2005 godine. Sudac je na početnom suđenju registrirao 15 vrsta prevara koje su optuženici izvršili u dopisnom glasovanju čime priča nije bila završena. Na kraju suđenje završava riječima suca „Provjere protiv korupcije kod glasovanja su užasne,a vlada ne želi priznati kakve rizike za demokraciju predstavlja dopisno glasovanje”. Kompletna prevara s dopisnim glasovima je bila otkrivena samo zbog toga što su birači koji su navodno dopisno glasovali došli na izborna mjesta dati svoj glas da bi im tamo bilo rečeno da su oni već glasovali.

  Nakon tih izbora, nakon tog skandala Velika Britanija minimalno mijenja dopisno glasovanje. Te u stvarnosti kozmetičke promjene su bile nedovoljne pa je ona 2008 godine osuđena od Vijeća Europe zbog dopisnog sustava koji je podložan izbornim prevarama.

  Ta prva prevara dopisnim glasovanjem se bila dogodila u drugom najvećem britanskom gradu, u Birminghamu,a nakon njega na red je došao i London. Tamošnji kvart Tower Hamlets je navodno 2010 godine izabrao prvog muslimanskog gradonačelnika Lutfura Rahmana. Tokom novih izbora 2014 godine Luftur Rahman je navodno opet pobjedio, ali tada izbija politički skandal. Izborna prevara je otkrivena tek nakon što su 4 birača zajedno optužilo Rahmana za prevaru. Policijska istraga pokrenuta povodom ove optužbe otkriva da je 25 % svih glasačkih listića ispunila ista osoba. U skladu s dokazima britanski sud je potom poništio ove izbore i osudio bivšeg gradonačelnika na 250.000 britanskih funti kazne.

  Po riječima zastupnika u britanskom parlamentu i bivšeg zamjenika ministra za Brexit Steve Bakera Britanci bi bili šokirani kada bi znali veličinu izbornih prevara u Velikoj Britaniji. Po njemu najraširenije su prevare po pitanju dopisnih glasova koje se kreću od poštanske krađe glasova pa do prisilne ili dobrovoljne prodaje glasova. Sve to se po njegovim riječima događa uz znanje policije i tužilaštva koje odbija pokrenuti sudske postupke protiv prevaranata bili oni pojedinci ili organizane izborne bande.

  Kao što smo na početku rekli izborni sustavi rijetko umiru u plaču,a vrlo često u ekstazi glasača koji svjesno podržavaju izborne prevare ili puč. Sjetite se toga danas kada razmišljate o demokraciji i dopisnom glasovanju.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
7 mjeseci prije

[…] u Švicarskoj. Riječ je inače o britanskoj lokalnoj političarki koja je bila izabran u Londonskom kvartu Tower Hamlets temeljem izborne prijevare 2010 i 2015 godine. Ona je napisala puno profesionalniji tekst, izjavu od Al Sikh u kojem napada zagovornike zabrane i […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina