Domaća iritacija

  U Hrvatskoj postoje zakoni, postoje običaji, a postoji i nepoduzetničko ponašanje poduzetnika. Tako nastaje domaća iritacija koja je u dosta slučajeva opravdana.

  Normalno iritacija nastaje kod ljudi koji znaju naše zakone i našu praksu, mogli bi reći naše običaje. Ovo naši običaji je posebno važno pošto običaji ponekad imaju snagu zakona.

  Prvi neobičnost koju spominjemo je položaj guvernera Hrvatske narodne banke. U Hrvatskoj se zdravorazumskim smatra da guverner HNB-a mora biti diplomirani ekonomist. Iz toga razloga su svi oni diplomirani ekonomisti i profesori Ekonomskog fakulteta, znači ekonomski stručnjaci.

  Prvi naš guverner Ante Čičin-Šain je bio voditelj odjela Ekonomskog fakulteta. Potom smo imali Peru Jurkovića, izvanrednog profesora na fakultetima, pa Marka Škreba izvanrednog profesora ekonomije. Potom je guverner postao Željko Rohatinski, voditelj odjela Ekonomskog fakulteta i na kraju sada imamo Borisa Vujčića, izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu.

  Nigdje ne piše u našim zakonima da guverner HNB-a treba biti profesor Ekonomskog fakulteta, ali to je postao sam po sebi zakon. Koliko smo ograničeni po ovom pitanju dokazuje nam Europska središnja banka.

  Guvernerka Europske središnje banke je Christine Lagarde koja nikada nije bila profesorka niti jednog Ekonomskog fakulteta. Ona to nije bila pošto je pravnik,a ne ekonomist. Drugim riječima Christine Lagarde ne može biti guvernerka HNB-a, ali može ECB-a.

  Naš drugi slučaj predstavlja pitanje tko može biti ministar. Službena priča nam govori da ministar može biti samo osoba koja je završila fakultet. To je inače priča koju smo naučili 2016 godine.

  SDP je te 2016 godine vikao: „Oni moraju reći hoćemo li prvi put od devedesete imati ministra bez diplome”. Biti ćemo pošteni pa priznati da su neki mediji vikali i gore stvari. Oni su vikali da su svi ministri Hrvatske nakon 1979 godine imali fakultetske diplome.

  Dok u Hrvatskoj samo diplomirani mogu ministri u na primjer Švedskoj osobe bez diplome mogu biti premijeri. To je inače priča Stefana Lofvena koji je bio premijer Švedske između 3 listopada 2014 i 30 studenog 2021 godine. Uopće otvoreno je pitanje da li je čovjek uopće završio srednju školu, ali bolje ne okretati nož u rani.

  Govorimo ne okretati nož u rani pošto kao što se naši uvaženi diplomirani ekonomisti iz HNB-a klanjaju osobi koja nije ekonomist tako je i u SDP-a. SDP je član Europskih socijalista čiji predsjednik je ranije navedeni „needucirani” Stefan Lofven (slika). Amerikanci i Englezi bi o toj situaciji rekli „karma is a bitch”.

  Ukratko govoreći oba slučaja koja smo prikazali prikazuju naš jugoslavenski mentalitet ili birokratizam. To govorimo pošto su zabilježeni slični slučajevi i u drugim postJugoslavenskim državama.

  Za kraj ćemo se kao što smo rekli malo komentirati i naše poduzetnike. Za stvarno poduzetnički nastrojene osobe domaća situacija je stvarno frustrirajuća.

  Kao jedan od primjer ćemu uzeti prodaju nekretnina. Veći broj posrednika u prodaji nekretnina se ne želi baviti nekretninama čija prodajna cijena je niža od 50 tisuća eura. Iz njihove perspektive za proviziju na takvu nekretninu se ne isplati dizati i kreveta. Poslovno nastrojen poduzetnik bi s druge strane primio bilo kakvu nekretninu i potom prilagodio (digao) cijenu svoje provizije koja nije ograničena zakonom. Dosta njih je jednostavno prelijeno za tako nešto napraviti.

  Drugi primjer nepoduzetničkog ponašanja poduzetnika koji navodimo je sličan. Recimo na primjer da Vam je električar potreban za spojiti luster ili netko drugi za neki drugi sitni posao. Koliko puta se dogodilo da su Vam direktno rekli ne ? Pravi poduzetnik bi opalio neku nebuloznu cijenu na primjer 500 eura za 15 minuta posla, ali trebaš imati poduzetnički mentalitet za to. Mnogi ga nemaju pa samo kažu ja to „neću raditi”.

  To sve što smo naveli bi trebali biti primjeri koji nas iritiraju. Naglasak je na trebali

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina