Digitalna pretplata

  Odluku domaćih medija o uvođenju digitalne pretplate predstavlja zanimljivu promjene u našem medijskom prostoru koja će dovesti do preslagivanja na tržištu. Smatramo da će očekivani pobjednik ovog preslagivanja biti naš najbogatiji portal vijesti index.hr.

  Vratimo se na početak priča koja započinje HINA objavom da domaći mediji uvode digitalnu pretplatu. Mediji koji će započeti s pretplatom su 24 sata u vlasništvu Styria grupe, Večernji list koji se nalazi u istom vlasništvu, Jutarnji list u vlasništvu Hamza medije i portal Telegram.hr.

  Od ovdje navedenih medija i njihovih vlasnika najrealističniju provedbu ove ideje je najavio Marin Pavić direktor Telegrama koji je najavio da će čitatelji imati pravo na nekoliko besplatnih tekstova mjesečno nakon čega će trebati čekat novi mjesec ili platiti pretplatu. Za razliku od njega svi ostali su najavili zaključane tekstove kao što je na primjer „Mamićeva kasetna bomba” koji se mogu čitati samo uz pretplatu.

  Vlasnici medija su svjesni da će im uvođenje pretplate rezultirati padom čitatelja, ali smatraju da su Hrvati postali dovoljno svjesni važnosti kvalitete tekstova da bi plaćali njihovo čitanje. Jednostavno oni se pozivaju na trendove u zapadnom svijetu gdje dio građana plaća pretplatu da bi na internetu čitao vijesti.

  Ono što oni u svojim najavama ne spominju je postotak ljudi koji plaća za digitalni pristup vijestima pošto im se taj podatak ne dopada. Jednostavno vijesti povezane s početkom uvođenja digitalne pretplate nisu vijesti nego marketinške akcije.

  Vlasnici domaćih medija su pokrenuli ovaj projekt zbog katastrofalnog pada prodaje pa se nadaju uvođenjem digitalne pretplate oživjeti svoje poslovanje. Nadajući se uspjehu oni se pozivaju na primjer SAD-a gdje danas 20 % čitatelja plaća pretplatu za pristup vijestima.

  Onaj dio koji oni ne žele vidjeti u svojim snovima o uspjehu da 20 % čitatelja u SAD plaća pretplatu samo zbog Donalda Trumpa,a mi takvu ličnost koja bi svojim postanjem prodavala medije nemamo. Do predsjedničkih izbora 2016 godine digitalnu pretplatu je plaćalo samo 10 % Amerikanaca što će skočiti 2019 na 16 %, a potom u novoj godini predsjedničkih izbora, 2020 taj postotak je skočio na 20 %.

  Domaći mediji koji očekuje slične uspjeh digitalne pretplate u Hrvatskoj se gadno varaju pošto jedino Skandinavske članice Europske unije dolaze do tih brojeva. Ovim želimo reći da samo 27 % čitatelja u Švedskoj, 19 % u Finskoj i 17 % u Danskoj plaćaju pretplatu dok je situacija u ostalim zapadnim članicama Europske unije puno, puno gora.

  Kao primjer te situacije u Europskoj uniji navesti ćemo Austriji gdje 11 % čitatelja plaća pretplatu za digitalni sadržaj dok taj postotak u Njemačkoj iznosi samo 10 %. Ta oba postotka su prošle, nužno je spomenuti korona godine bila u porastu kao i kod nas u Hrvatskoj gdje trenutačno po mišljenju Reutersa 7 % čitatelja plaća pretplatu. Pitanje svih pitanja bi bilo da li će za naše medije biti dovoljno ako 10 % čitatelja plaća pretplatu ili ne jer to danas predstavlja realni postotak u Europskoj uniji ?

  Moramo priznati da na kraju da dodatnu otežavaju okolnost za domaće medije predstavlja sličnost našeg jezika s onim u susjednim državama. Drugim riječima tekst pod pretplatom koji je izašao u nekom našem mediju može bez ikakvih problema izaći u bosanskohercegovačkom mediju pa će ga Hrvati moći besplatno pročitati.

  Za kraj realno trebamo priznati da se naši mediji nalaze u užasnoj situaciji pa da stoga odluku o uvođenju pretplate vjerojatno smatraju najmanje lošim rješenjem. Iz toga svega pretpostavljamo da će na ovom projektu najviše profiti index.hr i NovaTV/dnevnik.hr.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 godina prije

[…]   Za kraj ovog teksta ćemo još samo navesti da su Hrvati općenito skeptični po povjerenju u medije bez obzira na prelijepu sliku koju dava ova statistika. Hrvati se nalaze na 17 mjestu između 40 država po tome koliko vjeruju vijesti, a još ćemo samo dodati da nas 7 % plaća digitalnu pretplatu za vijesti što danas vlasnici domaćih vlasnici žele drastično povećati. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina