Domaći mediji

  Danas govorimo o stanju medija u Hrvatskoj. Drugim riječima koristeći istraživanje Reutersa i Oxford University pružiti ćemo odgovor na pitanje koje vijesti Hrvati najviše prate bilo da je to putem televizije, radija, tiskanih ili digitalnih medija.

  Domaći mediji u ovom istraživanju su podjeljeni u dvije kategorije. U prvoj se nalaze televizija, radio stanice i tiskani mediji, a u drugoj digitalni.

  Gledajući iz tjedne perspektive koje medije što prenose vijesti gledamo, slušamo ili čitamo na prvom mjestu se nalazi Nova TV čije vijesti barem jednom tjedno prati 59 % stanovnika Hrvatske (u daljnjem tekstu Hrvata). Nakon nje dolazi HTV kojeg zajedno s Hrvatskim radiom prati 59 % Hrvata dok je na trećem mjestu RTL vijesti s 57 %.

  Daleko iza njih nam dolaze tiskani mediji među kojima se na prvom mjestu nalazi 24 sata kojeg barem jednom pročita 36 % Hrvata, a potom dolazi Jutarnji list s 29 % nakon kojega slijedi najpopularniji radio u Hrvatskoj, Otvoreni radio s 23 %. Potom slijede Večernji list, Narodni radio, N1, Antena radio, Slobodna Dalmacija, Al-Jazeera i na posljednjem mjestu 13 mjestu za kojeg imamo samostalne podatke je Novi list s kojeg tijekom tjedna pročita barem jednom 7 % Hrvata. Manji mediji su zajedno grupirani u skupine lokalne radio vijesti, lokalne televizijske stanice, lokalne novine.

  Ovi podaci koje su objavili Reuters i University of Oxford se inače na slažu s domaćim službenim podacima koje objavljuje domaća Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Ona onako od oka tvrdi da je najčitanije dnevni list u Hrvatskoj 24 sata, nakon čega dolazi Večernji list, pa Jutarnji list te Slobodna Dalmacija pa Novi list. Razlika imamo u poretku Jutarnjeg lista za kojeg Oxford tvrdi da je puno čitaniji od Večernjeg lista, dok naš AZTN tvrdi obratno.

  Kada gledamo digitalne medije iako se neka imena ponavljaju situacija je drastično drugačija. Na prvom mjestu se nalazi Index.hr kojeg tjedno barem jednom čita 61 % Hrvata. Na drugom mjestu se nalazi 24 sata čita njih 56 %, a na trećem Jutarnji list s 49 %. Nakon njih slijede dnevnik.hr s 41 % koliko ima i net.hr. Potom dolaze tportal.hr s 38 %, Večernji list s 36, Dnevno.hr s 22, Telegram s 20, Slobodna Dalmacija i RTL s 19, Direktno.hr s 16, HRT s 14, HRTi s 11, Novi list s 10 i N1 s 8 %.

  Nakon što smo vidjeli gdje čitamo vijesti red je spomenuti i koliko vjerujemo kojem mediju. Najviše se vjeruje vijestima prikazanim na NovaTV nakon čega slijede RTL, Otvoreni radio, Jutarnji list i lokalne novine. Njima svima se vjeruje između 59 i 71 %.

  Na drugoj strani ove liste se nalaze mediji kojima najmanje vjerujemo. To su Dnevno.hr, Index.hr, 24 sata, HTV i Telegram. Kada govorimo da im se najmanje vjeruje mi ne tvrdimo da im se uopće ne vjeruje pošto nitko ne čita ili gleda vijesti u kojima zna da mu se laže. Drugim riječima želimo reći vijestima ovih medija ne vjeruje između 21 i 25 % čitatelja.

  Za kraj ovog teksta ćemo još samo navesti da su Hrvati općenito skeptični po povjerenju u medije bez obzira na prelijepu sliku koju dava ova statistika. Hrvati se nalaze na 17 mjestu između 40 država po tome koliko vjeruju vijesti, a još ćemo samo dodati da nas 7 % plaća digitalnu pretplatu za vijesti što danas vlasnici domaćih vlasnici žele drastično povećati.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina