Digitalna osobna

  U srijedu 08 studenog 2023 godine Europska unija je donijela odluku o stvaranju europske digitalne osobne karte. Ta digitalna osobna će na sebi imati praktičke sve podatke o osobi.

  Stvaranje europske digitalne osobne karte u određenom slučaju ne predstavlja revoluciju nego evoluciju. Po riječima bivšeg predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera eurokrati malenim koracima. „Mi izvršimo neku izmjenu i gledamo da li se tko buni. Ako se nitko nije pobunio radimo sljedeći i sljedeći korak tako da kada se počnu vikati bude kasno za zaustaviti nas.”

  Još prije 10 godina je Europska unija donijela zakon o europskoj digitalnoj osobnoj ili kako se službeno zove digitalnom novčaniku. Taj zakon su članice otvoreno ignorirale donoseći svoje nacionalne zakone o digitalnoj osobnoj. Na kraju niti nacionalne digitalne karte nisu zaživjele u Njemačkoj, Španjolskoj i Nizozemskoj pa su one izgubile smisao.

  Kako je digitalni novčanik zaživio možemo slobodno reći jedino u Švedskoj koja koristi i digitalni novac pojavila se ideja te dvije stvari povezati. Povodom toga Europska komisija već par godina radi na ideji digitalnog europskog novca i digitalne osobne karte.

  Što se više ove godine približavao datum donošenja europskog zakona o digitalnoj osobnoj to su zagovornici prava na privatnost bili u većoj panici. U posljednjom pokušaju sprečavanja donošenja zakona oni su 02.11.2023. izašli s otvorenim pismom kojeg nisu potpisali „čudaci” nego korporacije. Na popisu protivnika zakona se nalaze: Mozilla, Linux Foundation, CloudFlare, Bytecode Alliance

  Mozilla je konkretno izjavila da se protivi članku 45 zakona o digitalnom novčaniku. Ona mu se protivi jer taj članak europskog zakona traži da browseri imaju sigurnosnu rupu kako bi EU države mogle špijunirati sve građane. Po pitanju ovoga samo ćemo reći da bi se Staljin ponosio eurokratima.

 Govoreći o odluci o stvaranju europske digitalne osobne/novčanika Finska vlada izjavljuje: „Europski novčanici digitalnog identiteta olakšat će ljudima korištenje digitalnih usluga i osobnih usluga. Omogućit će sigurno predočenje dokaza o identitetu ili raznih dozvola putem mobilnog uređaja. Cilj je da se informacije iz javnih tijela i operatera iz privatnog sektora mogu koristiti putem digitalnih novčanika. Na primjer, digitalni novčanici mogu se koristiti za predočenje vozačke dozvole, profesionalne kvalifikacije ili izjave tvrtke o neplaćenim porezima”.

  Dalje se govori da će ona istovremeno biti i zdravstveni karton. Da se ljudi ne bi previše bunili još se navodi da će europska digitalna osobna biti dobrovoljna. Sve u svemu europska digitalna osobna će zaživjeti 2024,a sve članice EU ju moraju početi koristiti najkasnije 2026.

   Nitko stvarno ne vjeruje da će ona biti dobrovoljna ili preciznije postoji uvjerenje da će samo na početku biti dobrovoljna. Potom će ona biti povezana s digitalnim eurom i de facto prestati biti dobrovoljna.

  Taj dio o povezivanju sada još nepostojećeg digitalnog eura i novostvorenim digitalnim novčanikom nisu naše riječi. To su bile riječi europskog komesara Thierry Bretona nakon donošenja zakona o digitalnom novčaniku. Nakon toga još trebamo navesti da će po ovom zakonu svi browseri trebati imati sigurnosne rupe da bi ih vlada mogla kontrolirati. To je inače dio koji se ne reklamira. 

  Priču o digitalnoj osobnoj završavamo s dva zanimljiva podatka. Prvi bi bio da tu osobnu neće izdavati ministarstvo unutrašnjih poslova nego ministarstvo financija. Drugi nevjerojatni podatak bi bio da je šefica projekta europska digitalna osobna u Europskom parlamentu Romana Jerković iz SDP-a.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] clindamicina para infección urinaria[…]

clindamicina para infección urinaria

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina