Dara iz Jasenovca

  Ovaj srpski film je dignuo prašinu u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, a dodatno je još izazvao svađu među srpskim filmskim djelatnicima čime je zaslužio da ga se spomene.

  Za početak nužno je ovdje priznati kako autor ovog teksta film nije gledao, niti će ga ikada gledati. To ne čini ovaj film ničim specijalnim pošto je riječ o samo još jednom od filmove koje autor teksta neće nikada gledati. U tu sada već podužu listu filmova i serija spadaju svi oni koji ciljano promoviraju vrijednosti suprotne tradicionalnim vrijednostima i nacionalnim vrijednostima Europljana.

  Drugim riječima naš savjet bi bio da se ne gleda medijski program koji tako nešto prikazuje pošto je njegov cilj stvaranja nereda u našim glavama. Taj medijski program filmski studiji danas ciljano stvaraju s ciljem izazivanja tog nereda pa je normalna reakcija da mu se ciljano odupiremo.

  Nakon što smo sve to rekli sada je vrijeme da se vratimo na sam film Dara iz Jasenovca. Riječ je o filmskom projektu koji je Srbija stvarno ispravno organizirala. Kada govorimo ispravno želimo reći da su na njemu potrošili 3 milijuna eura, kao savjetnika za film su zaposlili Michaela Berenbauma, a režiser je bio u SAD djelomično poznati Predrag Antonijević.

  Razlog za izbor Michaela Berenbauma kao savjetnika za film nije bilo teško za otkriti. S jedne strane on je proslavljeni stručnjak za Holokaust i bivši direktor USHMM, a s druge strane njegova supruga je generalni menadžer i potpredsjednik od Motion Pictures of America. Njegovim izborom film je istovremeno dobio naučnu podlogu i veze u najvažnijom filmskom udruženju SAD-a.

  Bez obzira na tu naučnu podlogu i filmske veze u SAD film Dara u Jasenovcu je postao debakl. The Los Angeles Times je filmu dao negativnu ocjenu navodeći navodeći da je manipulativan, da mu je cilj dobivanje nacionalnih bodova i da ima iznimno malene veze s stvarnošću. Zbog te kritike režiser filma je najavio tužbu protiv filmskog kritičara.

  Kritičar časopisa Variety je naveo da Jasenovac u kojem je ubijeno 80 tisuća zatvorenika ima posebno mjesto u srpskoj psihi i da je ovo prvi film o njemu. Nakon toga navodi da je riječ o protuhrvatskom i protukatoličkom filmu čime možemo završiti njegovu kritiku.

  Za kraj stranih komentara o filmu ovdje ćemo samo navesti kritiku časopisa The Jewish Chronicle. Njegov filmski kritičar je dao filmu ocjenu 2 navodeći kako film nije napravljen na istinitoj životnoj priči nakon čega navodi „mi znamo da su se takve stvari događale, ali se trebamo upitati o političkim porukama koje šalje film”. Na kraju kritičar još komentira kako je potpuno neodgovorno paliti sadašnju lako zapaljivu nacionalnu situaciju na Balkanu u čemu se potpuno slažemo s njim.

  Inače u samoj filmskoj industriji Srbije ovaj film je izazvao svađe. Glavni izvor za te svađe je bila nominacija filma Dara iz Jasenovca za filmsku nagradu Oscar koju su osudili Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih redatelja Srbije i udruženje DokSrbija smatrajući je protuzakonitom. Tako je na kraju film kojem je cilj bio prikazati patnje Srba u Drugom svjetskom ratu i Hrvate kao manijakalne zločince postao predmet podjela i u samoj Srbiji.

  Mi imamo cijeli tucet konkretnih razloga zašto ovaj film nećemo gledati. Osnovni razlog za to bi bio da Srbija nije napravila polubiografski film koji se temelji na životu i ako treba smrti nekog od zatvorenika. To su mogli biti na primjer Ante Bakotić, Čedomil Hubel ili dijete s jasnim imenom i prezimenom čiji identitet nitko neće uvoditi u pitanje ? U pravljenju filma odbijen je ovaj biografski pristup čime sva priča o njegovoj ozbiljnosti završava.

  Pošto je očito riječ o navijačkom filmu red nam je spomenuti onu „ne sudi da ti ne bude suđeno”. U Drugom svjetskom ratu su pobijeni svi Židovi u Beogradu čime je on postao prva Judenfrei prijestolnica u ratom zahvaćenoj Europi pa je bolje o tome ne pričati.

  Drugi svjetski rat u tadašnjoj Jugoslaviji je započeo prije 80 godina, a gledajući današnje migracije i tehnološki razvoj pitanje je da li će Hrvati i Srbi postojati za 80 godina, da li će oni postojati 2101 godine. Mi na Hladna istina smatramo da bi se o tome trebalo razmišljati, a ne o događajima iz 1941 ili 1945.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina