Slobodno tržište

  Protivnici uplitanja države u gospodarstvo zahtjevaju da se sve prepusti tržištu pošto će se ono uvijek samoregulirati. Ti zahtjevi su najjači u dobra vremena, a na njih se potpuno zaboravi kada dođe gospodarska kriza pa oni isti koji su se protivili uplitanju država tada od nje traže pomoć.

  Ovo nije priča o tome nego je priča o funkcioniranju potpuno nereguliranog tržišta za što nam najbolji primjer danas daruje Texas. Prije desetak dana Texas je bila pogodila snježna oluja koja je ostavila 2.7 milijuna kućanstava ove američke savezne države bez struje.

  O ovoj vremenskoj nepogodi se može reći jako puno toga, ali ne i da predstavlja potpuno iznenađenje. U najvećem teksaškom gradu Houstonu od 1881 do ove godine snijeg je bio padao 94 puta iz čega možemo zaključiti kako nije riječ o tako neobičnoj pojavi. Iako snjeg nije neobičan njegova snaga zajedno s hladnoćom su to bili tijekom proteklih dana pošto su najave govorilo o najgorim snježnim uvjetima u povijesti grada Austina.

  Drugim riječima znalo se što će se dogoditi s vremenom, a ipak su milijuni i milijuni građana ostali bez struje i bez grijanja. Tu je na scenu nastupila potpuna državne deregulacija električne mreže i potpuna neodgovornost poduzetnika koji s njom upravljaju pošto nitko osim njih nije kriv za ono što se dogodilo.

  To nam najbolje pokazuje potrošnja električne energije u presudnim danima. Tijekom ljeta građani Texasa na vrhuncu topline troše 70,000 megavata električne energije, a potrošnja na ovogodišnjem vrhuncu hladnoće je bila 69.000 megavata električne energije što nam govori da je sve trebalo funkcionirati.

  Do toga na kraju nije došlo zbog prestanka rada vjetroelektrana i klasičnih elektrana na plin i ugljen. Zbog hladnoće bile su prestale raditi vjetroelektrane koje proizvode 15,000 megavata čemu je dodan i gubitak 30,000 megavata od klasičnih elektrana.

  Dok prestanak rada vjetroelektrana nikoga nije iznenadio onaj klasičnih je i tu dolazimo do nepostojanja državne regulacije. Kako Texas nema skladišta plina niti zakonski traži od proizvođača električne energije da ih izgrade i napune možemo reći da ih niti jedna elektrana nema. Jednostavno govoreći tamošnje plinske elektrane su spojene na plinsku mrežu koja je direktno spojena na plinske bušotine.

  U skladu s ranije navedenim poslovni model je bio da proizvođač električne energije u doba povećane potražnje kupi veću količinu plina od njegovog proizvođača. Kako je proizvodnja plina u Texasu zbog ovog hladnog vala bila pala oko 50 %, njegovi proizvođači nisu bili u stanju poslati njegovu dovoljnu količinu termoelektranama na plin što je dovelo do kolapsa sistema.

  Na kraju što se je dogodilo ? Trenutačke pretpostavke nam govore da se u Texasu smrznulo više od 70 ljudi od čega su se neki smrznuli u svojim hladnim domovima koje nisu mogli zagrijati zbog raspada električnog sustava. S druge strane proizvođači električne energije su zaradili više novaca nego ikada ranije. Drugim riječima oni su u siječnju i veljači 2021 zaradili više novaca nego u 2018, 2019 i 2020 godini zajedno.

  Samo grad Denton u Texasu je za 4 dana električne energije bio platio 207 milijuna dolara, a razlog za to se nalazi u ugovorima o nabavi energije. Tamo je naveden „tržišni” pristup cijenama. Drugim riječima što je manje energije proizvedeno to je cijena veća. U konkretnom slučaju osoba koja je prošle godine platila račun za struju od samo 34 dolara za cijelu veljaču sada je trebala platiti 2.5 tisuća dolara za samo jedan dan.

  Za kraj ćemo samo navesti da su privatni poduzetnici koji kontroliraju električnu mrežu Texasa znali da se ovo može dogoditi pošto se nešto slično bilo dogodilo prije 10 godina kada moderni sistem ovih računa za energiju još nije postojao i na kraju su iz toga izvukli enormni profit.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina