Cijene hrane

  Naše cijene hrane nemaju baš nikakve veze s ruskom invazijom Ukrajine. Nakratko su zbog nje svjetske cijene bile porasle, ali su se u međuvremenu i smanjile.

  Službena priča nam govori da su u prvih 6 mjeseci ove godine cijene ulja porasle 33 %, brašna 27 %… Ovdje govorimo službena priča jer mi koji kupujeo proizvode znamo da je povećanje cijena bilo puno veće. Kao primjer ćemo uzeti samo bijelo brašno koje se ranije prodavalo po 14-20 kuna, a danas po minimalno 30. Riječ je o povećanju cijene između 50 i 100 posto.

  Navodno to tog povećanja cijena je došlo zbog ruske invazije Ukrajine. Ta invazija je po medijskoj priči rezultirala nestašicom suncokretovog ulja i pšenice što dovodi do povećanja cijena bez da ovdje spominjemo gorivo.

  To je kao što smo rekli medijska, korporativna priča koja služi za objašnjavanje njihovih enormnih profita. S druge strane američko ministarstvo poljoprivrede nam govori da rat nema veze s povećanjem cijena hrane.

  U svojoj analizi tržišta pšenice SAD tvrdi da nema nestašice pšenice na svjetskom tržištu. Po njihovoj analizi svjetske proizvodnja pšenice će u ovoj godini biti minimalno smanjena, ali postoji i višak zaliha od prošle godine koji nije potrošen. Taj višak će potpuno poništiti malo manje uspješnu ovogodišnju sezonu. U skladu s tim na tržištu postoji više nego dovoljno pšenice za sezonu 2022/23.

  Drugim riječima ruska invazija Ukrajine nije drastično utjecala na ovogodišnju dostupnost pšenice. Neupitni razlog za prvobitno povećanja cijena pšenice i ulja je u stvarnosti bila histerija, a nakon toga prije svega dolazi Wall Street.

  Osnovni razlog za te nenormalno visoke cijene, kao i slične cijene goriva su „klađenja financijaša”. Oni se klade na buduće cijene svih osnovnih potrepština i tako ih umjetno dižu stvarajući sebi enormnu zaradu, a nama više cijene. Dovoljna bi bila najava američke vlade ili europske komisije da neće više dopuštati ova klađenja i cijene bi pale dole. Problem je što oni to ne žele učiniti.

  Bez obzira na te financijske manipulacije svjetske cijene nafte, pšenice i jestivog ulja su se polako počele snižavati. Do toga dolazi jer više nije moguće toliko histerizirati oko invazije Ukrajine, ali i dogovora o izvozu ukrajinske pšenice.

  To je sve u svemu počevši od lipnja dovelo do snižavanja svjetskih cijena pšenice i jestivog ulja. Tako se na primjer svjetska cijena suncokretovog ulja vratila na razinu prije ruske invazije Ukrajine !?

  Po pitanju pšenice situacija nije niti približno identična, ali je slična. Svjetska cijena pšenice je bila porasla 70.71 % nakon čega se počela smanjivati. U trenutku pisanja ovog teksta svjetska cijena pšenice je samo 19.26 % veća nego početkom godine. Taj svjetski trend smanjivanja cijena nije praćen u Hrvatskoj nego su one ostale na ranijim najvišim razinama.

  To praćenje povećanja svjetskih cijena i ne praćenje njihovog smanjivanja na domaćoj razini predstavlja naš lokalni problem. Sve drugo vezano s ovom tematikom predstavlja u realnosti problem koji stvaraju zapadne financijske manipulacije cijenama.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina