Bitka za Jarmuk

  Danas je godišnjica bitke koja je izmjenila povijest svijeta, a koja je izbrisana iz naše povijesti. To je Bitka za Jarmuk koja završava na današnji dan 636 godine pobjedom islamskog kalifata.

  Obnovljeno Rimsko carstvo je 630 godine vladalo Rimom, dijelovima Balkana, Anadolijom, Sirijom, Palestinom, Egiptom, Libijom, Tunisom, južnom Španjolskom i svim Sredozemnim otocima. Istovremeno se istočno od njega nalazilo Perzijskom veliko kraljevstvo koje je upravo porazilo u 25 godina dugom ratu.

  Ta 630 je ujedno godina kada Muhamed propovjeda Islam na Arabijskom poluotoku gdje on i umire dvije godine kasnije. Još tijekom svoje vladavine Muhamed je bio naredio napad na rimsko/bizantsko područje koji 629 godine završava porazom muslimanske vojske.

  Jedno od posljednjih naređenja Muhameda biva osveta tog poraza muslimanske vojske pa stoga ona 632 godine uspješno pljačkaški napada bizantsku Siriju. Razlog za taj uspjeh je neupitno bila demobilizacija bizantske vojske nakon završetka rata s Perzijom 629 godine.

  U doba napada još uvijek samo arapskog Kalifata na Bizantsko carstvo ono je imalo 15 tisuća elitnih vojnika. Osim njih Carstvo je još imalo oko 85 tisuća prije svega pokrajinskih vojnika. To nam ujedno govori da je car mogao pokrenuti armiju od 30-50 tisuća vojnika za bitku protiv Perzije, Avara ili Arapa.

  Uspješno pljačkanje Sirije je dokazalo Arapima da se može voditi rat protiv Bizanta što je dovelo do prave invazije krajem 633 godine. Snage Kalifata su 06 veljače 634 porazile lokalne snage Carstva kod Gaze nakon čega dolazi do novih pobjeda koje rezultiraju 635 godine kratkotrajnim osvajanjem Damaska.

  Na ove vojne poraze car Heraklije reagira mobilizacijom svojih snaga što rezultira Bitkom za Jarmuk koja se vodi 15-20 kolovoz 636 godine. Sam car je na opće iznenađenje odbio sudjelovati u bitki dok drugo iznenađenje predstavlja njegova odluka o zapovjednicima vojske. Glavni zapovjednik armije je bio iskusni general Vahan, a njemu je u zapovjedanju pomagao ministar financija !?

  Za razliku od ovog neobično organiziranja zapovjedanja bizantskom vojskom, muslimanskom je upravljao iskusni general Khalid ibn al-Walid. Bizantska, kršćanska vojska je vjerojatno bila 2-3 puta veća od muslimanske, ali ona je upala u klopku.

  Tu klopku je predstavljalo dopuštenje da iskusni Khalid veteran 20 bitaka izabere bojno polje koje njemu odgovora. On se tamo utvdio i čekao napad bizantske vojske koji nikada nije trebao započeti jer je car u svojim uputstvima izdao zabranu vođenja odlučujućih bitaka. Heraklije je iz svog vojnog iskustva dobro znao da te velike bitke mogu biti okončane fantastičnom pobjedom ili katastrofalnim porazom pa ih je izbjegavao.

  Na kraju je Vahan ipak naredio napad na muslimanske pozicije čime 15 kolovoza 636 započinje bitka za Jarmuk. On tu bitku nije započeo općim napadom nego manjim napadima kojima je testirao različita mjesta muslimanske obrane.

  Kako su 4 dana svi napadi na dijelove fronte bili odbijeni kršćanska vojska je postala demoralizirana. U skladu s tim general Vahan predlaže primirje al-Walidu za kojega to postaje znak da se protivnička vojska raspada.

  Zbog toga on odbija primirje i 20 kolovoza započinje opći napad na demoraliziranu Bizantsku armiju. Taj napad će rezultirati potpunim uspjehom i velikom arapskom pobjedom. Najbolji dokaz te muslimanske pobjede je smrt glavnih zapovjednika bizantske vojske u ovoj bitki.

  Nakom muslimanske pobjede cijeli Bliski istok je otvorio vrata muslimanskoj vojsci. U tom otvaranju vrata su bili ujedinjeni Židovi i tamošnji Kršćani koji se nisu slagali s vladajućim kršćanskim doktrinama.

  Sam Jerusalem se predao u teoriji nakon 4 mjeseca opsade. Govorimo u teoriji pošto je patrijarh najavio predaju grada u ruke kalifa kada on dođe u Jeruzalem. Kada se kalif pojavio on je dogovorio prava Kršćana i potom prepustio sveti grad Arapima.

  Isto kao što je patrijarh Jeruzalema predao svoj grad to će potom učiniti i patrijarh Aleksandrije koju Arapi nisu mogli osvojiti. Oni je nisu mogli osvojiti jer nisu imali mornaricu za blokadu luke, grada na obali mora.

  Time završavamo našu priču o Bitki za Jarmuk nakon koje je to slobodno možemo reći Islam postao svjetska religija.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina