Borba za demokraciju

  Kao što su se nepokoreni Švicarci nekada borili za svoje slobode danas se oni bore za demokraciju. Iskreno govoreći nismo očekivali da će borba za demokraciju započeti zbog presude europskog suda.

  Riječ je inače o reakciji na pravnu trakavicu koja je u travnju završila presudom Suda za ljudska prava Vijeća Europe. To je bio sudskim slučaj kojim su umirovljenici odlučili “zabraniti” korištenje fosilne energije. Govorimo o umirovljenicima koji su cijeli život uživali u pogodnostima fosilne industrije !?

  Osnovni problem s cijelim slučajem postaje da su Švicarci na referendumu odbili oporezivanja na smrt fosilne industrije. To znači da je narod demokratski rekao svoju riječ i tu je priča trebala završiti. Europski sud za ljudska prava i ekološke udruge se nisu složile s idejom da u demokraciji birači demokratski biraju što žele.

  U skladu s tim Europski sud za ljudska prava presuđuje da Švicarska krši ljudska prava tužitelja jer nema namjeru ukinuti fosilnu industriji. Odvjetnica umirovljenika iz ovog slučaja je najbolje rekla što oni misle o demokraciji riječima: „Švicarska je problematična zbog svoje demokracije u kojoj glasači mogu birati što žele potpuno ignorirajući temeljna pravila”.

  Riječ je bila o presudi koja budi Švicarski inat, Švicarsku povjesnu neovisnost pa je gotovo odmah na nju reagirao ministar ekologije. On izjavljuje da Švicarska neće napustiti Vijeće Europe čiji sud ju je proglasio krivom, ali da je riječ o teškoj situaciju. Pitanje svih pitanja je po njemu bilo kako uskladiti direktnu demokraciju s internacionalnim sudom.

  To je bila prva, travanjska reakcija na presudu, a onda je došao svibanj. Tijekom ovog mjeseca parlamentarni komitet Švicarskog parlamenta službeno odbija sudsku presudu. U zaključak ovog komiteta govori da se Švicarska dovoljno bori protiv klimatskih promjena pa joj internacionalni sud nema što popovati.

  Nakon glasovanja komiteta na red je došlo i glasovanje u gornjem domu parlamenta Švicarske. U glasovanju koje završava rezultatom 31:11 gornji dom parlamenta je osudio pravni aktivizam Europskog suda za ljudska prava. Dalje se u odluci navodilo da Švicarska nema razloga da poduzme nove akcije protiv klimatskih promjena.

  Nakon tog glasovanja gornjeg doma parlamenta održanog 05 lipnja 2024. došao je red i na glasovanje donjeg doma. O parlamentarnoj raspravi lijevo nastrojeni BBC piše da je desnica govorila o stranim sucima koji se upliću u švicarsku demokraciju, a zeleni o populističkoj retorici. Ipak čak i ova britanska državna medijska kuća priznaje da se većina Švicaraca protivi presudi Europskog suda za ljudska prava.

  Sve u svemu donji dom parlamenta Švicarske je na kraju priznao narodnu volju i 12.06.2024. glasovanjem 111 protiv 72 osudio, odbio presudu internacionalnog suda. On je odbio tu presudu u ime zaštite demokracije, ali ipak je još rano za slavlje.

  To govorimo pošto će nakon ovih glasovanja u oba doma parlamenta vlada trebati reći svoju. Teško je vjerovati da će Švicarska vlada donijeti odluku protivnu referendumskoj odluci birači i onima parlamenta, ali muljanje možemo očekivati.

 

4.8 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
8 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
study chair
1 mjesec prije

I simply could not go away your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info a person supply on your guests Is going to be back incessantly to investigate crosscheck new posts

bible study guide
1 mjesec prije

Your writing has a way of resonating with me on a deep level. I appreciate the honesty and authenticity you bring to every post. Thank you for sharing your journey with us.

telugu lyrics template capcut

Wow wonderful blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is great as well as the content

lyrics telugu
29 dani prije

Hi i think that i saw you visited my web site thus i came to Return the favore Im attempting to find things to enhance my siteI suppose its ok to use a few of your ideas

national anthem lyrics
28 dani prije

Your blog is a testament to your dedication to your craft. Your commitment to excellence is evident in every aspect of your writing. Thank you for being such a positive influence in the online community.

lyrics telugu
28 dani prije

I just wanted to drop by and say how much I appreciate your blog. Your writing style is both engaging and informative, making it a pleasure to read. Looking forward to your future posts!

lyrics because he lives
24 dani prije

certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again

bhavamulona lyrics telugu

admiral car insuranceyour authored material stylish. nonetheless,

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina