Bitka za Mocimboa da Plata

  Bitka za Mocimboa da Plata je okončana 08 kolovoza 2021 godine pobjedom snaga Mozambika i Ruande. Ta pobjeda predstavlja nadu da je napokon završio rat u Mozambiku protiv Islamista.

  Priča o ratu u Mozambiku koji započinje 2017 godine je puno starija od toga. Mozambik je jedna od najsiromašnijih država na svijetu i ujedno demokracija na čijim izborima pobjedi predstavnik iste partije. U ovom političkom, demokratskom dijelu Mozambik se ne razlikuje od Južne Afrike, ali to je jedna druga priča.

  Kršćani u Mozambiku čine apsolutnu većinu stanovnika iako su podjeljeni na katolike i razne protestantske crkve. Oni svi zajedno čine 60 % stanovnika države dok muslimani čine 19 %,a pagani 14 %.

  U stvarnosti vjerski rat u Mozambiku započinje 2017 godine kada islamistička vojska ulazi na njegov teritorij iz Tanzanije. Tijekom ove i sljedeće dvije godine ova vojska će voditi gerilski rat. Drugim riječima napasti će neko mjesto držati ga kratko vrijeme i potom brzo iz njega pobjeći.

  Sve se mijenja u kolovozu 2020 godine kada islamistička vojska osvaja grad Mocimboa da Plata i proglašava ga prijestolnicom. Do tada su nesposobna vlada i vojska Mozambika glumili da imaju sve pod kontrolom. Do tada su glumili da oni pobjeđuju zahvaljujući kontranapadima, ali sada postaje jasno da je to bila laž.

  Službena politika Mozambika je uvijek bila da im ne treba pomoć niti subsaharske velesile Nigerije niti ikoga drugog. Nakon gubitka ovog grada vlada je bila prisiljena prihvatiti poniženje i zatražiti pomoć drugih država.

  Do toga dolazi u rujnu 2020 godine kada Mozambik već ima 300 tisuća ratnih izbjeglica. Europska unija je bila pozitivno odgovorila na zahtjev za pomoć Mozambika, ali od toga oni nisu imali koristi. Nisu imali koristi pošto je u ovom sukobu kao i u svakom drugom EU smatrao da su obje strane jednako krive.

  Zbog toga se Mozambik obratio Ruandi kojom već gotovo 30 godina vlada efikasni diktator Paul Kagame. Njegova Ruanda se na zapadu predstavlja kao afrička verzije Švicarske ili Singapura što dovoljno govori o efikasnosti režima.

  Ta sposobnost tamošnje diktature se ogleda i u spobnosti njenih vojnih snaga što postaje odmah očito. Navodno Ruanda je poslala samo tisuću vojnika u Mozambik, ali ta tisuća je donijela pobjedu u ratu.

  Raspored ove tisuće ruandskih vojnika na liniju fronte je bio završen u lipnju 2021 i to se odmah osjetilo. Ruandski vojnici su praktički odmah očistili regionalnu prijestolnicu, grad Palmu od islamista. Nakon ove pobjede oni zajedno s vojskom Mozambika oslobađaju grad Awasse i potom počinju opću ofenzivu.

  Ta ofenziva završava potpunom pobjedom kada vojska Ruande i Mozambika zajedno oslobađaju Mocimboa da Plata 8 kolovoza 2021. Ova pobjeda označava kraj rata u Mozambiku tijekom kojeg su islamisti pokušali formirati Islamsku republiku.

  Ispravno bi za kraj bili postaviti pitanje tko je bio nesposobniji u ovom ratu. Vlada koja nije mogla poraziti Islamiste ili oni pošto su razbjesnili lokalne muslimani s svojom verzijom Islama.

  U određenom smislu ovaj rat u Mozambiku je sličan onome u Srednjeafričkoj republici. U obje države osobe povezane s inostranstvom su pokrenule islamski sveti rat iako muslimani čine maleni dio stanovništva.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina