Bijele privilegije u Britaniji

  Bijele privilegije u Britaniji ne postoje za dobar dio autohtonog britanskog stanovništva. BLM, „nevladine udruge”, BBC i svi drugi mogu pričati o bijelim privilegijama, ali državni izvještaj Velike Britanije jasno govori da lažu.

  U ovom tekstu ne navodimo svoje mišljenje, nego su svi njegovi dijelovi preuzeti iz službenog britanskog izvještaja. Riječ je o dokumentu imena Commission on Race and Ethnic Disparities: The report March 2021.

Po riječima profesora Philip McCann-a pola stanovnika Velike Britanije živi na području gdje životni uvjeti nisu bolji od najsiromašnijih dijelova nekadašnje Istočne Njemačke ili najsiromašnijih američkih saveznih država. Sada već 30 godina Velika Britanija se dijeli. Ona se dijeli na gospodarski dinamična područja, London i jugoistočna Engleska i ostatak koji sve više zaostaje.

  Gledajući u brojevima to je prije svega problem bijelih Britanaca. To inače nije samo njihov problem pošto geografska nejednakost pogađa i južnoazijsko stanovništvo koje živi u Midlandu. Bez obzira na to riječ je o prije svega problemu bijele zajednice pošto on pogađa gotovo 4 milijuna stanovnika. S druge strane njime je pogođeno „samo” 346,000 Pakistanaca što jasno ukazuje na razliku među zajednicama u siromaštvu.

  Zbog toga su bijelci izvana Londona najveća skupina koja pati zbog nejednakosti. To nije samo gospodarska nejednakost nego i nejednakost u dužinu života. Najgora regija po ovim podacima je ujedno i najbjelija, Sjeveroistok. Općenito gledajući ljudi mogu očekivati da će kraće imati zdravi život na sjeveru u odnosu na jug.

  Vremenski posljednji indeks siromaštva proveden u Engleskoj otkriva da se svi najsiromašniji kvartovi nalaze na sjeveru. Oni se nalaze u Liverpoolu, Manchesteru, Hullu, Middlesbroughu i Knowsleyu. Svi osim Manchestera imaju natprosječno visok udio bijelog stanovništva.

  Postoji općeniti osjeća stagnacije o sudbinama i životnim mogućnostima siromašnih autohtonih Britanaca. Bijela djeca koja dobivaju besplatni obrok u školama u srednjim školama postižu gore rezultate nego sva druga djeca. Siromašne bijele grupe, a pogotovo siromašni bijeli dječaci postižu gore edukacijske rezultate od svih drugih skupina na području cijele Engleske.

  Gotovo 70 % uspjeha u socijalnoj mobilnosti dolazi iz Londona i Jugoistoka.Od 65 lokalnih područja s najgorim rezultatima po ovom pitanju njih 61 su gotovo potpuno bijela. Na prvih 14, na najgorih 14 mjesta se nalaze bijela naselja !? Najgore mjesto s ozbiljnijim postotkom manjinske zajednice je Nothingham i on se nalazi tek na 15 mjestu ove ljestvice. To je ujedno jedino mjesto u „Top 30” s većim postotkom manjinskog stanovništva.

  Zbog svega navedenog Komisija za Rasne i Etničke nejednakosti smatra da treba poboljšati životne mogućnosti za sve. Da se u stvaranju prilika za poboljšanje socijalne mobilnosti ne treba gledati na etnicitet.”

  Čovjek bi iz ovoga mogao zaključiti da u Engleskoj postoji rasizam i da su njegove žrtve prije svega bijelci. Zbog toga su se „nevladine udruge” dignule na zadnje noge kako bi osudile ovaj izvještaj navodeći kako bi mogao potaknuti rasizam.

Izvještaj Komisije za rasnu i etničku nejednakost možete skinuti ili pročitati na sljedećem linku.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina