5G

5G

Temeljem odluke vlade 19 veljače 2020 godine u Osijeku je bilo provedeno testiranje kontroverzne 5G mreže koja je tako tamo započela s svojim radom. Dvadesetak građana je ovo najavljeno testiranje još u siječnju bio pozdravilo protestom kojim se naglašavalo „ne želimo biti pokusni kunići”, ali taj minorni protest je bio opravdano ignoriran jer on se ne bavi stvarni problemom. Taj stvarni problem predstavlja dopuštenja snaga zračenja mobilnih antena bez obzira da li su one 2G, 3G,4G ili 5G,a po tom pitanju Hrvatska baš najbolje ne stoji.

To testiranje 5G mreže u Osijeku je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pozdravio najavom da će od 2021 godine započeti uvođenje ove mreže u sve veće hrvatske gradove pa u skladu s tim i u Rijeci. Javno zagovaranje 5G mreže u Hrvatskoj je praćeno različitim teorijama zavjere koje su kao i 99 % svih ostalih sličnih teorija netočne.

Jedna od najneobičnijih teorija zavjere predstavlja povezivanje 5G i korona virusa što predstavlja potpunu neistinu, da ne bi još rekli glupost. Posljedicu ove lažne vijesti predstavlja uništavanje antena i sulude optužbe da osobe na krstarenjima imaju veći postotak zaraženosti zbog 5G. Riječ je o suludoj optužbi pošto govorimo o tisuću osoba zatvorenim u malenom prostoru tako da se oni nalaze u savršenoj situaciji za širenja virusa.

Kako teorije zavjere ne predstavljaju jedine problematične izjave po ovom pitanju red nam je spomenuti Hrvatsku udrugu poslodavaca koja lobirajući za 5G tvrdi da Švicarska nije zabranila 5G i da ova tehnologija predstavlja ključ buduće kompetitivnosti Hrvatske. U realnosti Švicarska je tijekom 2019 godine instalirala više od 2 tisuće 5G antena samo da bi potom u siječnju 2020 godine uvela neograničen moratorijum na korištenje ove mreže. Tamošnja državna agencija imena Bafu je donijela odluku da se treba ispitati u realnom načinu rada radijacija koju emitiraju 5G antena i da se ujedno ne zna koliko će vremena za to biti potrebno. Slično kao u Hrvatskoj HUP tako su u Švicarskoj kompanije počele navoditi kako ne postoje dokazi da zračenje 5G antene utiče negativno na zdravlje stanovnika, ali to je od tamošnje vlade bilo ignorirano.

Švicarska je daleko od jedine države ili regije koja je uvela moratorij na uvođenje 5G tehnologije tako da ovo muljanje HUP-a jednostavno nema nikakvog smisla. Bruxelles, glavni grad Europske unije je zabranio postavljanje i korištenje 5G mreže u travnju prošle godine dok je početkom siječnja 2020 godine Slovenija donijela identičnu odluku za svoj cjelokupni teritorij.

Trenutačno se još uvijek vode rasprave o štetnosti ili neštetnosti 5G tehnologije pri čemu je riječ o raspravama između prije svega „stručnjaka” i poduzetnika na jednoj, a takozvanih populista na drugoj strani. Kada govorimo o stručnoj ekspertizi po pitanju nečega što donosi iznimne financijske koristi ne smijemo nikada zaboraviti da su stručnjaci tvrdili da su cigarete zdrave, mobitel nema negativan utjecaj na zdravlje i slično.

Na kraju između te dvije struje se nalaze naši, europski i svjetski političari. S jedne strane oni trebaju podržavati zaključke poduzetnika, a s druge strane ih je strah od reakcije glasača. Na pitanje Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja „Tko je donio odluku o uvođenju 5G u Osijek” grad Osijek je odgovorio: „svaka pojedina država članica EU mora do kraja 2020. imati minimalno jedan 5G grad. Za prijavu grada, odnosno gradova prema Europskoj komisiji nadležno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.” ili u prijevodu mi nismo krivi. Odgovarajući na tu izjavu Europska komisija je rekla „Mi podržavamo uvođenje 5G mreža, ali njeno uvođenje ne predstavlja zakonsku obvezu za članice”.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] O 5G mreži smo malo prije nego što se ona počela instalirati u Hrvatskoj već govorili na Hladna istina. Od tada pa do kraja 2020 godine ona je aktivirana u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Samoboru i […]

trackback

[…] smo primjere iz Europe. Tada smo govorili da su Švicarska, Slovenija i glavni grad Europske unije zabranili postavljanje 5G mreže. Sada 2022 godine glavni grad Europske unije će dopustiti 5G mrežu, ali s vrlo oštrim […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina