Tramp-Milanovic

Zoran Milanović bolji od Donalda Trumpa

Na predsjedničkim izborima održanim 22 prosinca 2019 i 6 siječnja 2020 izazivač i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović je pobjedio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović postavši tako novi predsjednik Hrvatske. U toj svojoj pobjedi koja realno govoreći nikoga nije iznenadila on je uspio nadmašiti i izbornu pobjedu Donalda Trumpa nad Hillary Clinton pa možemo očekivati da će posljedice biti slične za obje na predsjedničkim izborima poražene stranke.

Tokom američkih predsjedničkih izbora 2016 godine Hillary Clinton je bila potrošila 1191 milijuna dok je Donald Trump potrošio 647 milijuna dolara. U prevodu na svaki dolar koji je bio potrošio Trump Hillary je bila potrošila gotovo 1.8 pa je ipak izgubila izbore. Ako ju pitate reći će vam da su za njen poraz bili krivi svi vanjski i unutrašnji neprijatelji, a ne njen potpuno pogrešan izborni program i sve ono pogrešno za što se zalagala. Sada više od 3 godine kasnije američka demokratska stranka je i dalje u krizi identiteta pokušavajući prije svega zadovoljiti interese kapitala,a ne radnika. U vrhu Demokratske stranke najpopularniji politički lideri danas su Elizabeth Warren nazvana Pocahontas jer se lažno predstavljala potomkom Indijanaca i Joseph Biden koji nije u stanju niti skupiti dovoljno simpatizera na svojim izbornim okupljanjima. Nasuprot tih mogli bismo reći predstavnika centra u Demokratskoj stranci se nalazi među glasačima popularan Bernie Sanders koji želi vratiti stranku na njene prirodne pozicije na ljevicu. Ovog predsjedničkog kandidata je stranka bila blokirala 2016 godine u pokušaju osvajanja vlasti i pitanje je da li će ga sada opet uspjeti blokirat. Njegov neupitni glavni grijeh je želja za napuštanjem političkom centra što je postalo neka vrsta političke dogme zapadnih država.

Vrativši se natrag u Hrvatsku i ovogodišnje predsjedničke izbore otkriti ćemo da je kandidat SDP-a Zoran Milanović potrošio 3.7 milijuna kuna dok je kandidat HDZ-a i ujedno predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potrošila 9.5 milijuna kuna. U prevodu na svaku kunu koje je potrošio Zoran, Kolinda je potrošila 2.6 kune i izgubila izbore. Tom svojom pobjedom Zoran Milanović koji je svojedobno kao premijer vodio najveću politiku štednje u Europskoj uniji uspijeva nadmašiti i pobjedu Trump-a koji je pobjedio uz značajno manji financijski deficit. Jednostavno gledajući razlika u financijskim resursima je bila tolika da je praktički nevjerojatno kako je Zoran Milanović uspio pobjediti.

Razlog za ovaj izborni debakl HDZ-a jer je riječ o neupitnom debaklu kao i onaj demokrata se nalazi u potpunom ignoriranju želja vlastitih birača. Demokrati u Americi su se brinuli o pravima istospolnih osoba, migrantima, ženskim pravima dok su potpuno ignorirali niske plaće i mirovine što im se zasluženo obilo u glavu. Gotovo identično se dogodilo u Hrvatskoj gdje je HDZ ignorirao želje vlastitih birača kod istanbulske konvencije, koalicije s HNS-om i drugim prije svega ideološkim pitanjima. Obje stranke su za svoje guranje u politički centar bile kažnjene na predsjedničkim izborima i sada se nalaze na raskrižju koje će odrediti njihovu budućnost. Jedan put na tom raskrižju predstavlja dogmatsko držanje političkog centra i ignoriranje želja svojih birača dok drugi predstavlja pobjednički povratak na originalne pozicije koje su ove stranke učinile velikim. Američki predsjednički izbori ove jeseni i izbori prvo unutar HDZ-a, a potom i parlamentarni će nam dati odgovor na pitanje da li će se ove stranke vratiti na prvobitno pozicije ili će u budućnosti postati politički nevažne.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina