Zaustavljanje Turske

Prije samo tjedan dana smo bili govorili o vanjskopolitičkoj paralizi Europske unije po pitanju Erdogana i svih drugih svjetskih problema. Sada izgleda da je ta paraliza barem po pitanju Turske završena jer događaji na terenu nam ukazuju da je postignut dogovor Rusije i zapadnih sila o nužnost zaustavljanja Turske.

Okidač za ovu promjenu pozicije je bio teroristički napad u Francuskoj nakon kojega je vlada najavila pokretanje mjera za suzbijanje utjecaja radikalnih islamista. Nakon što je Macron najavio plan o reformi Islama u Francuskoj tako da bude kompaktibilan s republikanskih vrijednostima Erdogan ga je nazvao ludim čime je po mišljenju europskih političara prekršio sve granice.

Te njegove riječi je javno kritizirao Josep Borrel, ministra vanjskih poslova Europske unije koji je odgovorio “neprihvatljivo. Pozivam Tursku da prestane s ovom politikom konfrontacija” ,a javnoj svađi se pridružila i Schinas, potpredsjednica Europske komisije koja je rekla “To je naš način života, kako je on reguliran u Ugovoru o Europskoj uniji

Kako se stanje nije smirilo u ponedjeljak 26 listopada je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavljuje “Namjesto da Turska bude pozitivna, ona bira provokacija, unilateralne akcije i sada šalje uvrede. To je neoprostivo” . S ciljem da Erdogan stvarno čuje i primi europsku poruku na kraju se javio i ministar vanjskih poslova Njemačke koja je uvijek imala razumjevanja za Tursku. On je ovaj put izjavio kratko i jasno mi stojimo s našim francuskim prijateljima“.

Tom stvorenom konsenzusu po pitanju Turske u Europskoj uniji se bez problema pridružio SAD koji već neko vrijeme bijesni zbog odluke Erdogana da kupi ruski proturaketni sustav. Na protest koji je Trumpova administracija uputila Turskoj u petak 23.10.2020. Erdogan je ponovno izabrao konfrontaciju pa u nedjelju izjavljuje “SAD ne zna s kim ima posla” čime smo došli do ponedjeljka.

Nakon ove otvorene svađe zapada i Turske u ponedjeljak 26 listopada 2020 je stigla i ruska reakcija pošto su njene snage nakon jako dugo vremena napale položaje islamističke vojske u Siriji koja je u stvarnosti Turska paravojska. Tijekom ovog ruskog zračnog napada ubijeno je između 50 i 78 islamista. Praktički istovremeno s tim napadom Armenska vojska uz vjerojatno nečiju pomoć izvršila artiljerijski napad na pozicije sirijske Al-Hamza divizije koju je Turska dovela na Kavkaz da bi se na strani Azerbejdžana borila protiv Armenije. U napadu je ubijen jedan od zapovjednika Al-Hamza divizije što je ova islamistička grupa sama priznala čime je neupitno dokazano da je Erdogan lagao kada je tvrdio da nije prevozio Islamiste na Kavkaz.

Ove koordinirane zapadne diplomatske akcije koje su praćene uspješnim napadima na pripadnike dvije potpuno različite Turske islamističke paravojske ukazuju da je napokon postignut politički dogovor o nužnosti zaustavljanja Turske. Sada je još jedino pitanje je koliko će Erdoganu trebati vremena da shvati poruku……

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina