Harvard

Zapadno školstvo

Koliko puta smo čuli komentare o mladom stručnjaku koji se školovao u SAD/Velikoj Britaniji, koji svojim znanjem može pomoći Hrvatskoj,a koliko puta smo se upitali o realnosti tog znanja ?

Priznali mi to sebi ili ne zadatak svih edukacijskih sistema je osim sticanja znanja i ideološko oblikovanje mladih ljudi. To ideološko oblikovanje se barem tradicionalno temeljilo na buđenju domoljubnih osjećaja učenika dok danas više nitko ne zna na čemu se ono temelji u zapadnim državama. Odgovor na to pitanje možemo pokušati naći praćenjem novca.

Bloomberg je izvršio analizu izvora prihoda američkih univerziteta temeljem američkog zakona koji govori da svi univerziteti moraju prijaviti vladi sve darove vrednije od 250.000 dolara. Po tim službenim podacima najveći financijer američkih univerziteta je Katar koji je u razdoblju 2013 – lipanj 2019 uplatio na njihove račune 1.8 milijardi dolara. Nakon ovog šeikata dolazi Velika Britanija s 1.1 milijardom dolara, Kina s 900 milijuna, Bermuda s 843 milijuna, Saudijska Arabija s 701 milijunom i Hong Kong s 700 milijuna dolara.

Dok su nam političke i društvene pozicije Katara, Kine (zajedno s Hong Kongom) i Saudijske Arabije jasne one Velike Britanije i Bermuda nisu. Oni koji ne znaju bi financiranje ove dvije države nazvali pozitivnim, ali to bi učinili samo oni koji ih ne znaju stvarnu situaciju. Velika Britanija i Bermuda su dva od najvećih svjetskih centara prikrivanja vlasništva nad novcem, vlasnika “investicija” tako da se ne zna tko stoji iz tog financiranja.

Taj problem ne postoji samo u SAD nego je stvaran i u samoj Velikoj Britaniji tako da je tamošnja vlada izrazila zabrinutost zbog financiranja edukacijskih ustanova iz Kine. U skladu s tim Oxford prošle godine prekida suradnju s Huawei ili drugim riječima prestaje primati njegov novac, ali predstavlja samo vrh ledenjaka. Ta užasnutost Kinom ili preciznije samo Kinom predstavlja najobičniju politiku po kojoj je ona naš svjetski rival dok su na primjer Saudijska Arabija i Katar naši strateški prijatelji.

Vrativši se natrag u Ameriku nužno nam je navesti da ove cifra o stranom financiranju tamošnjih fakulteta prikrivaju pravu situaciju. Fakulteti u skladu s zakonom moraju prijaviti ako im jedna strana organizacija ili fizička osoba u toku kalendarske godine pokloni više od 250.000 dolara, ali ne moraju prijaviti ako im ista osoba/organizacija pokloni 200.000 dolara svake godine. Zbog toga imamo situaciju da su formalno govoreći ti fakulteti iz inostranstva u razdoblju 2013- lipanj 2019 dobili 12 milijardi dolara, dok je istovremeno iz donacija samo Harvard dobio u isto vrijeme dobio 9.6 milijardi dolara. Donatori Harvarda su bili iz 173 različite države.

Kada sada znamo tko financira zapadne fakultete financira onda više ne možemo biti iznenađeni tamošnjim ideološkim ludilom. Sigurni smo da će se netko pojaviti lažući da financiranje iz Katara, Kine ili Saudijska Arabije ne utiče na poliku fakulteta, ali to je vrlo loša laž u koju ne vjeruju niti oni što je govore. Fakulteti, njihovi studenti i njihovi terorizirani profesori su postali centar današnje zapadnog anarhizma i multikulturalizma, a razlog za to se neupitno nalazi u novcu.

Za kraj se svi mi trebamo jako dobro upitati da li je osoba koja završi tečaj ili zapadni fakultet za nas u Hrvatskoj stručnjak i da li su nam potrebni takvi stručnjaci ?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina