Wikipedia

  Praktički svi mi povremeno posjetimo slobodnu enciklopediju imena Wikipedia. Riječ je iz domaće perspektive osjetljivom pitanju zbog događaja na hrvatskoj wikipediji, ali to danas nije glavna tematika

  Prije nego što počnemo spominjati globalnu, Wikipediju na engleskom jeziku red nam je spomenuti “našu”. Zaključak Wikipedia fundacije iz 2021. govori da je grupa suradnika najkasnije 2011. preuzela kontrolu nad projektom kako bi propagirala pozicije hrvatske ekstremne desnice. Ukratko Wikipedia na hrvatskom jeziku je između 2011. i 2020. predstavljala ustaše kao dobre dečke, a partizane kao najveće moguće zločince.

  To je bio naš domaći problem zbog kojeg su je mnogi koji su pisali tekstove napustili, ali pristranost nije samo naš problem. Pristrane su i druge Wikipedije na čelu s onom globalnom, na engleskom jeziku. Normalno postoje razlike u stvarnoj pristranosti i onog što mi smatramo pristranim.

Studija” od prije 6 godina nam ukazuje na tadašnju stvarnu ili relativnu pristranost tekstova. U njoj se navodi da 83 % tekstova govorimo o poznatim muškarcima, a samo 17 % ženama. To je prvi po nama smješni razlog zašto je proglašena pristranom. Govorimo smješni pošto su 99 % državnih šefova, 95 % znanstvenika i umjetnika do 2000. bili muškarci. Druga smješna kritika je bila da zapadnjaci pišu tekstove u subsaharskoj Africi,a treća da se piše malo tekstova o izborima prije nastanka Wikipedije.

  Za razliku od tih smješnih kritika ona koja baš i nije smješna je bila da se tekstovi o američkoj politici navijaju za Demokratsku stranku. Konkretno se navodi da wikipedija češće upotrebljava pojmove koje koriste Demokrati nego Republikanci čime ovaj dio završavamo.

  Njega smo završili jer skačemo u sadašnjost kada se Wikipedia koristi za učenje umjetne inteligencije. To predstavlja razlog koji izaziva zabrinutost pošto će sva pristranost Wikipedie biti uključena u modele umjetnih inteligencija koje rade različite korporacije. Ta njena pristranost tako postaje jedan od temelja na kojima počiva AI.

  Dokaz te stvarne ili navodne pristranosti su tekstovi o američkim političarima koji ukazuju da Wikipedia podržava Demokratsku stranku. Konkretno Wikipedia ima pozitivne tekstove o predsjednicima Obama, Carter, Biden, a tek nakon njih dolazi prvi Republikanac, Reagan. Istovremeno kada gledamo tekstove o američkim guvernerima u TOP 10 nalazimo 8 Demokrata i 2 Republikanca. Ako s druge strane gledamo 10 najnegativnih tekstova u guvernerima nalazimo 9 Republikanaca i 1 Demokrata.

  Riječ je o studiji koja je napisana na temelju podataka s Wikipedije iz 2022 godine. Ti podaci su svi bili skinuti s wikipedija (89 GB), potom analizirani što je dovelo do rezultata ove studije. Cijelo objašnjenje što je i kako rađeno možete pročitati u samoj studiji što je samo po sebi pozitivno jer je dopuštena kontrola istinitosti zaključaka.

  Ono što se u studiji ne navodi je ponovna lijenost ili ako želite drugačije škrtost Republikanaca. Kada je Soroš kupio 235 radio stranica u SAD tamo su počelo vikati da progresivci žele ostvariti kontrolu medija. Oni se nisu upitali, a zašto mi to nismo učinili ?

  Isto tako ova studija kritizira Wikipediju jer navija za lijevicu, progresivce. Namjesto toga bi se trebali upitati zašto Republikanci i njihovi sponzori ne financiraju pisanje prodesnih tekstova ? Lakše je kritizirati nepošteni svijet nego potrošiti novac koji imaš da ga se ispravi !?

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
best iptv smarter
best iptv smarter
8 dani prije

Hi my family member I want to say that this post is awesome nice written and come with approximately all significant infos I would like to peer extra posts like this

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina