Vicko Krstulović

  Vicko Krstulović je bio hrvatski komunist koji u veljači 1952 godine biva postavljen na mjesto predsjednika Narodne Republike Hrvatske. On je bio blago govoreći kontroverzna osoba još u doba Jugoslavije pa su njegovi memoari izašli tek desetljećima nakon njene propasti.

  Vicko Krstulović se bio rodio u socijalistički nastrojenoj splitskoj obitelji 1905 godine. Formiranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca u prosincu 1918 je bilo potpuno promjenilo situaciju u Hrvatskoj. Kada tome dodamo utjecaj Oktobarske revolucije i povratak Hrvata iz ruskog zarobljeništva dobivamo miks koji je rezultirao popularnošću Komunista.

Komunisti će na izborima 1920 godine postati treća politička stranka po snazi,a Krstulović koji tada ima samo 15 godina član SKOJ-a. Lojalnost partiji kao i odslužene zatvorske kazne za nju su dovele do toga da je Krstulović postao sekretar KPH za Dalmaciju. Navodeći njegov napredak u partiji nužno nam je naglasiti da oni nije bio uhljeb. Drugim riječima on je živio od svog rada,a ne od plaće u partiji čiji novac nije nikada primao.

  Na poziciji sekretara za Dalmaciju on je dočekao travanjski rat u kojemu je Njemačka zajedno s Mađarskom, Italijom i Bugarskom brzo okupirala Jugoslaviju. Već te 1941 godine Krstulović se posvađao s komunističkim rukovodstvom Hrvatske koje je naredilo dizanje pobune protiv NDH u kolovozu. Možemo slobodno reći da je od tada pa do kraja svoje političke karijere on bio u sukobu s Bakarićem.

  Vicko Krstulović će otići u partizane 3 mjeseca kasnije. Kako je bio sekretar partije za Dalmaciju on je automatski postao zapovjednik partizanskog odreda na Dinari. U travnju 1942 godine Vicko postaje glavni vojni zapovjednik partizana za Dalmaciju što dobiva na značaju te i sljedeće godine.

  1943 godina je bila godina Bitki na Neretvi i Sutjesci. Tijekom Bitke na Neretvi Krstulović koji zapovjeda 9 dalmatinskom divizijom odbija izvršiti direktno naređenje Tita. Pri tome on je počinio dva najveća moguća grijeha.. Rekao je NE vrhovnom zapovjedniku i potom dokazao da je on u pravu, a ne Tito. Divizija kojom Krstulović zapovjeda će na kraju razbiti neprijateljski obruč na Neretvi otvarajući tako put spasa svim partizanskim snagama.

  U tom uspješnom proboju 9 dalmatinska divizija će razbiti Četnike, ali za to neće biti nagrađena nego kažnjena. Odlukom Tita od 12 travnja 1943 Deveta dalmatinska divizija ne da nije nagrađena nego je bila kažnjena raspuštanjem.

  Do drugog sukoba Tita i Krstulovića je došlo tijekom Bitke na Sutjesci poslije čega su njihovi odnosi trajno zahladili. Ovaj drugi sukob je u stvarnosti bio izazvao Ranković što dovoljno govori o političkim problemima u koje se uvalio Vicko.

  Nakon tih sukoba s Titom Vicko Krstulović je bio izgubio mogućnost svakog utjecaja na Titovu politiku. On sam će kasnije bijesno govoriti da se Tito okružio osobama bez uvjerenja koje su sve radila za vlast. Mi te osobe danas zovemo rektalnim alpinistima, ali taj pojam u doba Jugoslavije nije postojao.

  Za razliku rektalnih alpinita Krstulović će poslije rata vršiti časne dužnosti koje su istovremeno bile potpuno nevažne. Odmah poslije rata je dva puta bio ministar u Titovoj vladi nakon čega će završiti u veljači 1952 godine na poziciji predsjednika NR Hrvatske.

  Samo godinu dana kasnije Tito reformom ukida poziciju predsjednika NR Hrvatske nakon čega će Krstuloviću ostati samo jedna pozicija. To je pozicija praktički doživotnog zastupnika u parlamentu Jugoslavije.

  Od šesdesetih godina pa do kraja života 1988 godine Krstulović je istovremeno ostao uvjereni komunist i disident u Jugoslaviji. Najbolji primjer tih Krstulovićevih disedentskih pozicija je bio poziv Titu da podnese ostavku i otiđe u mirovinu.

  Vicko Krstulović, treći predsjednik NR Hrvatske je sve to radio bez ikakvih negativnih posljedica osim gubitka utjecaja. On je to mogao raditi pošto je bio partizanska legenda kojeg nitko nije smio taknuti, ali to ne mijenja činjenicu da je istovremeno bio i disident !?

4.8 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina