Turska je napustila Istanbulsku

  Kao što svi znamo Turska je napravila još jednu šokantnu stvar, otkazala Istanbulsku konvenciju. Po očekivanju europske institucije i nevladine organizacije su protestirale ovu tursku odluku, pa je red pogledati kako i zašto.

  Jedno od obilježja našeg dekadentnog doba je protivnike prikazivati kao luđake. Da bi razumjeli svu ludost takvog razmišljanja dovoljno nam je sjetiti se kako su u doba Drugog svjetskog rata zapadni mediji prikazivali Hitler kao neprijatelja, čak i uvaženog neprijatelja, a ne luđaka dok je Staljin istovremeno bio čovjek koji je modernizirao SSSR.

  Kada usporedimo taj pogled na protivnike i danas svim bi nam trebalo doći loše jer on više govori o našem sustavu nego protivničkog. Koliko god da mi ne volili Erdogana on je lider Turske koji želi obnoviti moć Turske, a ne luđak ili išta sličnog tome. Drugim riječima iza svakog njegovog poteza postoji razlog koji je iz njegove perspektive ispravan pa tako postoji razlog za otkazivanje Istanbulske konvencije koju je on sam ranije potpisao.

  Tražeći ovaj razlog odlučili smo pročitati izvještaj o Turskoj komisije za provođenje Istanbulske konvencije. Za početak ćemo navesti da su članovi komisije koja je posjetila Tursku bili Biljana Branković, Francoise Brie, Rosa Logar, Bridget O’Loughlin, Christian Olsen (svi Grevio ili kontrolni mehanizam Istanbulske) + neovisni stručnjak Anthony Wills. Pošto su svi zaposlenici ureda za kontrolu Istanbulske žene možemo za početak reći da samo žene mogu razumjeti neravnopravnost žena !?

  U izvještaju o Turskoj napisanom 2018 godine navodi se da je Istanbulska konvencija iznad zakona Turske pa ju ona zakonski mora provoditi, ali praktički nitko u Turskoj za nju ne zna pa se ona de facto ne provodi. Zbog toga se navodi da bi Turska trebala provesti promotivnu akciju upoznavanja društva, a prije svega pravnika i sudaca s njom kako bi ona stvarno zaživjela u zakonodavstvu.

  Potom se u izvještaju dalje osuđuje Turska koja u javnosti promovira pojam rodna pravda, a ne rodna jednakost. Tim pojmom rodne pravde jačaju se rodni stereotipi o tradicionalnoj dužnosti žena da budu žene i majke što je protivno Istanbulskoj konvenciji.

  Nastavljajući istim putem komisija je kritizirala članak 41 ustava Turske koji govori “Obitelj je temelj turskog društva koje se bazira na jednakosti muža i žene”. Po mišljenju “stručnjaka” postoje tenzije između ta dva cilja koje su dodatno ojačane turskim političkim odlukama koje guraju žene u tradicionalnu ulogu majke.

  U skladu s tim GREVIO zahtjeva da Turska:

1) promovira rodnu jednakost i zaustavi pokušaje da se žene zadrži u tradicionalnim ulogama.

2) stvori osnove za podršku obitelji koja se temelji ženskom pravu da budu jednake muškarcima.

3) povećati financiranje za politike jednakosti žena i muškaraca

4) nastavi educiranje donosioca političkih odluka, državnih službenika i općenito društva o nasilju nad ženama i kućnom nasilju nad njima kako bi se promjenilo mišljenje građana o tome

  Za kraj spominjanja dijelova GREVIO izvještaja o Turskoj ćemo još spomenuti financiranje pošto ne smijemo nikada zaboraviti da su članovi ove organizacije istovremeno bivši pripadnici nevladinih organizacija,a da izvještaj pišu nakon sastanaka s nacionalnim nevladinim organizacijama. Turska vlada je na sastancima bila navela da je u razdoblju 2014-2016 potrošila 16 milijuna eura na financiranje akcija u cilju promocije ženske jednakosti. Taj novac je s jedne strane po mišljenju komisije za Istanbulsku konvenciju nedovoljan,a s druge strane je loše utrošen. Zbog toga ova komisija po očekivanju traži da vlada Turske pojačano financira nevladine organizacije koje se bave borbom za jednakost žena.

  Budimo iskreni pa priznajmo da nitko nije iznenađen činjenicom da nevladine organizacije traže povećanje vlastitog proračuna ? Sve u svemu to je Grevio tražio od Turske,a Turska je odgovorila napuštanjem Istanbulske konvencije. Da li su donijeli ili ne ispravnu odluku reći će nam budućnost

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina