Trumpovi uspjesi

  Donald Trump je najkontroverzniji američki predsjednik u 20 i 21 stoljeću. Jedino mogući kontroverzniji predsjednici u povijesti su bili Hayes (1877-1881) i Andrew Johnson (1865-1869) koji stupa na dužnost nakon smrti Lincolna.

  Bez obzira na svu kontroverznost Trumpa postoji tucet njegovih mjera koje su pozdravili i politički prijatelji i politički neprijatelji. Jednostavno govoreći oko njih postoji opći konsenzus u američkom društvu.

  Prva od tih mjera oko kojih postoji konsenzus je borba protiv Islamske države u Iraku i Siriji. Još u ljeto 2017 godine američko-iračke snage su oslobodile Mosul čime je u određenom smislu bio označen poraz tamošnjih pobunjeničkih snaga. Simbolični kraj ovog rata predstavlja smrt lidera Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija koji gine u sukobu s američkim vojnicima 27 listopada 2019 godine.

  Ova vojna pobjeda je bila dočekana s oduševljenjem u SAD, ali ona se u određenom smislu nije osobno ticala njegovih građana. Vremenski gledano prva odluka koja ih se osobno tiče je ona iz 2017 godine o ukidanju Obaminog zakona po pitanju seksualnog nasilja na fakultetima. Taj ukinuti Obamin zakon iz 2011 je ostavljao slobodne ruke fakultetima da rješavaju problem seksualnog nasilja ignorirajući standarni proces utvrđivanja krivnje. Demokrati su protestirali protiv novog zakona koji traži utvrđivanje jasne krivice, ali njihove proteste nitko razuman nije uvažio.

  Druga unutrašnja promjena oko koje je postojao čak i politički konsenzus je ona o smanjivanju zatvorskih kazni vezanih s prodajom droge. Novim zakonom od 21 prosinca 2018 se traži da zatvorenici budu smješteni u zatvorima što bliže svojim domovima,a istovremeno se smanjuje minimalna zatvorska kazna za ponovno osuđene osobe.

  Točno godinu dana nakon ove zakonske promjene dolazi ona o generičkim lijekovima. Ovaj zakon koji je kao i prethodni navedeni bio donesen uz podršku obje stranke se bavi olakšavanjem proizvodnje generičkih lijekova u SAD. Osnovni cilj ovog zakona predstavlja snižavanje enormno visokih cijena lijekova na području SAD-a.

  Jedna od teoretski govoreći kontroverznijih odluka, ali ujedno i ona koja biva podržana od svih političkih aktera i duboke države je napad na Huawei. Riječ je o odluci kojom se ovoj kineskoj korporaciji zabranjuje da sudjeluje u postavljanju 5G mreža u SAD i potom ostatku zapada. Po toj odluci 5G mreže će se morati temeljiti na zapadnoj tehnologiji kako bi se „spriječilo špijuniranje”

  Posljednji od Trumpovih zakona koje će malo tko osporiti se tiče novog zakona o azilu iz 2020 godine. Do donošenja ovog zakona svaka osoba je imala pravo zatražiti azil, navodeći pored ostalog i kao razlog za azil strah od MOGUĆEG nasilja u svojoj matičnoj državi. Novim zakonom o azilu to više nije razlog za dobivanje azila u SAD i istovremeno je azil onemogućen migrantima koji su 14 dana živjeli u nekoj drugoj državi dok su bili na putu u SAD. Ako u toj drugoj državi nisu dali zahtjev za azil oni su izgubili pravo na njega u SAD. Zagovornici azilanata su vatreno napali taj zakon, ali realno gledajući velika većina Amerikanaca ga podržava.

  Ovo je bio kratak primjer odluka predsjednika Trumpa koje su imali opću ili ako ništa drugo referendumsku podršku u SAD-u.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina