SAD i RH vojnici

Trump je potpisao povratak hrvatskih vojnika iz Afganistana

Proteklog vikenda u Dohi američka delegacija je potpisala mirovni sporazum s Talibanima kojim ne završava tamošnji rat, ali završava tamošnja Američko-europska vojna intervencija koja je realno započela još 1978 godine. Potpisanim mirovnim sporazumom SAD se obvezao povući svoje vojne snage kao i one svojih saveznika iz Afganistana do 01. svibnja 2021 godine.

Time ujedno završava tamošnja Hrvatska vojna misija koja je započela još 2003 godine. Iako je prisustvo naše vojske u Afganistanu uvijek prikazivano pozitivno njih su Afganistanci uvijek promatrali kao okupatore. Što je nama uopće trebala situacija da se nalazimo u državi gdje naši vojnici mogu po ulici putovati jedino u 20 tona teškim blindiranim vozilima nitko sigurno ne može ili želi objasniti.

Taj sporazum ne predstavlja ujedno i kraj rata pošto njega nije potpisala vlada Afganistana pa nitko realno ne može reći kada će tamošnji rat započet prije više od 40 godina završiti. Službena povijest nam govori da je rat u Afganistanu započeo sovjetskom vojnom intervencijom 24.12.1979 godine, ali taj početak bi mi mogli postaviti još u 1973 godine kada u puču biva oboren kralj i proglašena republika. Praktički odmah nakon ovog puča Pakistan počinje pripremati građanski rat u Afganistanu što rezultira s pobunom koja izbija 1975 godine. Dok je država tako tonula u rat njen diktator Mohamed Daoud Khan odlučuje donijeti novi ustav 1977 godine kojim se zabranjuju sve političke stranke što sljedeće godine dovodi do komunističkog puča.

Novi komunistički lideri su bili toliko nesposobni da su se međusobno ubijali u javnosti pa je tako premijer komunističkog Afganistana pogubio generalnog sekretara komunističke partije. Takav razvoj događaja su zabrinuto promatrale velesile koje na kraju odlučuju intervenirati. SAD tokom ljeta 1979 godine započinje s protukomunističkim operacijama, a SSSR vrši vojnu invaziju 24.12.1979. čime službeno počinje rat koji će de jure završiti potpisivanjem sporazuma o povlačenju sovjetskih vojnika 1988 godine, a stvarno sljedeće.

Povlačenje sovjetskih vojnika nije dovelo do mira pošto se rat nastavio, ali sada bez njihovog prisustva pa možemo očekivati identičnu situaciju i sada. Današnji rat je započeo nakon terorističkog napada na New York 11.09.2001 u odgovoru na koga SAD vrši invaziju Afganistana koju je tamošnja međunarodno priznata vlada podržala. Poraziti tamošnju međunarodno nepriznatu vladu Talibana je jednostavno, dok je osvojiti podršku lokalnih stanovnika za novi režim postala očito nemoguća misija od koje je SAD nakon više od 18 godina borbi odustao.

Zapadni izvori procjenjuju da je tokom zapadne vojne intervencije u Afganistanu, tokom 18 godina poginulo oko 180.000 vojnih i civilnih osoba što ukazuje da je bila riječ o ratu niskog intenziteta pogotovo kada usporedimo te brojeve s onima iz sovjetske vojne intervencije koja je dovela u puno kraćem razdoblju do smrti oko milijun osoba. Bez obzira na to mi smo dužni pozdraviti ovaj mirovni sporazum SAD-a i Talibana pošto će on napokon pokušati vratiti u ruke Afganistanaca sudbinu njihove zemlje. Kritičari ovog mirovnog sporazuma su ve’ počeli navoditi kako će mir dovesti do propasti demokracije i ljudskih prava u Afganistanu davajući prednost tim zapadnim vrijednostima nad završetkom rata koji traje s kratkim prekidima sada već više od 40 godina.

Mi u Hrvatskoj to sve možemo mirno ignorirati i ujedno biti zahvalni zbog povratka naših vojnika kućama. Bilo je već stvarno vrijeme za tako nešto,a jedino se trebamo zapitati zašto naša vlada nije najavila povratak naših vojnika iz Afganistana ?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina