Teleki

  Danas se navršava 80 godina od samoubojstva mađarskog premijera Pala Telekija koji je svojim posljednjim životnim potezom pokušao oprati čast Mađarske za grijehe koje će ona ubrzo počiniti.

  Politička priča ovog mađarskog premijera vezana s događajima u Jugoslaviji započinje početkom 1939 kada on biva izabran na svoju poziciju. Tijekom napada Njemačke na Poljsku 1939 godine kojom započinje Drugi svjetski rat on uspjeva sačuvati neutralnost Mađarske, ali to se djelomično mijenja već sljedeće godine kada Mađarska u dogovoru s Hitlerom anektira Transilvaniju.

  Iako je ovaj potez ostavio gorak ukus u Velikoj Britaniji i SAD nitko nije bio s Mađarskom raskinuo odnose tako da je ona u teoriji sačuvala svoju samostalnost donošenja odluka i političku neutralnost. Dokaz te samostalnosti postaje pakt o vječitom prijateljstvu koji Mađarska i Jugoslavija potpisuju 12 prosinca 1940.

  Taj pakt će kasnije postati noćna mora Telekija kada 27 ožujka 1941 britanski obavještajci zajedno s pripadnicima Jugoslavenske vojske izvode puč vičući „bolje grob nego rob”. Do puča je inače došlo nakon što Jugoslavenska vlada potpisuje pristup Trojnog paktu u zamjenu za garancije teritorijalnog integriteta i Solun.

  Taj puč je kao što svi znamo rezultirao odlukom Adolfa Hitlera da uništi Jugoslaviju pa je u cilju toga počeo prebacivati svoju vojsku na njene granice. Na putu te vojske se ubrzo našla Mađarska na čijem teritoriju se trebao postaviti dio nacističke vojske. Tome se Teleki najvatrenije protivio navodeći da je potpisao pakt o prijateljstvu s Jugoslavijom i govoreći o regentu Horthiju „34 puta mi je rekao da nećemo voditi rat za strane interese, a sada je promjenio mišljenje”.

  Bez obzira na volju diktatora on je dalje nije dozvoljavao prolaz vojske, ali Horthija je na kraju krajeva slušala vojska koja otvara granice Mađarske. Čuvši što se dogodilo Pal Teleki je 03 travnja 1941 izvršio samoubojstvo ostavivši poruku „iz straha smo prekršili vlastitu riječ. Narod to zna kao što zna da smo ostali bez časti. Mi smo lešinari, mi smo nitko danas kada govorimo da Jugoslavija masakrira Mađare i Njemce”.

  Churchill koji je oko 40 dana ranije potpisao pakt o nenapadanju s Mađarskom je čuvši za vijest o samoubojstvu izjavio „svojom žrtvom on je oslobodio sebe i Mađare krivnje za napad na Jugoslaviju”. Šokiran samoubojstvom svog premijera Horthy će narediti demobilizaciju Mađarske, ali nakon prolaska šoka Mađarska je nastavila svojim putem.

  Samo tri dana nakon smrti Telekija Njemačka i njeni saveznici vrše invaziju Jugoslavije. Osnovni ratni plan Kraljevine Jugoslavije se te 1941 godine pozivao na događaje iz Prvog svjetskog rata ili drugim riječima na povlačenje vojske u smjeru Grčke što je Makedoniju činilo glavnim ratnim područjem. Na položaj zapovjednika tog strateški najvažnijeg područja Jugoslavije je bio postavljen bivši ministar vojske Milan Nedić kojeg je vlada smjenila zbog nacističkih simpatija.

  Tijekom travanjskog rata Treća armija kojom Nedić zapovjeda izdaje Jugoslaviju odbijajući otpor Njemačkim snagama tako da one nakon 8 travnja, samo 2 dana po izbijanju rata osvajaju Skoplje čime je de facto propala Kraljevina Jugoslavija.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina