Švicarska

  Švicarska je opalila treću šamarčinu Europskoj uniji u samo 8 „krvavih dana”. Prvu šamarčinu je kao što smo ranije rekli dala Mađarska, drugu Poljska, a završnu Švicarska.

  Dok se u medijima nije puno pisalo o Mađarskoj i Poljskoj šamarčinu koja je uvalila Švicarska nije bilo moguće prikriti. Možemo navesti desetke razloga zašto je Švicarska odustala od dogovora, ali to nema smisla pošto je riječ o samo jednom od njih. Taj razlog je strah od naroda, strah švicarskih političara od Švicaraca.

  Trenutačno trgovinska razmjena između Švicarske i Europske unije iznosi 1 milijardu eura dnevno. Prvi od sporazuma koje su ove dvije strane potpisale je bio dogovor o slobodnoj trgovini iz 1972 godine. Nakon toga ih je sklopljeno još više od sto koji se još uvijek nalaze na snazi.

  Ako vjerujete eurokratskim izvorima Europska unija je tijekom 7 godina dugih pregovora napravila bezbrojne ustupke koji su odbijeni. To naravno vrijedi ako vjerujete u to pošto je riječ o običnom PR. Tako je isto Europska unija tvrdila da daruje bezbroj kompromisa Velikoj Britaniji, ali…

  Europska unija ili preciznije eurokrati u pregovorima imaju imperijalni mentalni sklop koji traži da druga strana prihvati njihove uvjete. Njihova pozicija je mi imamo s 450 milijuna stanovnika i ako želiš na naše tržište trebaš prihvatit naše uvjete. Kraj priče.

  U pokušaju slamanja otpora dogovoru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen se sastala s predsjednikom Švicarske. Na sastanku s Guy Parmelinom (na slici) der Leyen je insistirala da Švicarska potpiše verziju sporazuma iz 2018 godine što je on odbio. Po završetku sastanka Parmelin je izjavio da postoje velike razlike u pozicijima čime je priča bila završena.

  Može se reći kako je u određenom smislu odluka o ovim pregovorima bila završena još 2019 godine. Tada je Vijeće Europske unije izašlo s izjavom u kojoj se zahteva od Švicarske da potpiše verziju „dogovora” iz 2018 godine. Ta izjava Vijeća ukazuje na stvarnost ovih pregovora i da sve one priče o ustupcima predstavljaju laž.

  U osnovi pregovori Švicarske i Europske unije su propali zbog tri osnovna pitanja. Prvi je Europski sud pravde kojeg Švicarska odbija priznati. Drugo je pitanje slobode kretanja stanovnika i socijalna prava europskih državljana u Švicarskoj, a treće je državna pomoć tvrtkama.

  Po riječima Michaela Fluggera, veleposlanika Njemačke u Švicarskoj Europska unija je tamo omražena, praktički carstvo zla. U nekim medijima i na socijalnim mrežama Europska unija je prikazana kao čudovište koje želi progutati Švicarsku. Jednostavno čak niti tamošnja vlada se ne usudi promovirati ovaj dogovor.

  Tom dogovoru su se protivili sindikati, poljoprivrednici, poduzetnici i nacionalisti. Niti jedna politička formacija ga se nije usudila podržati. Najbliže tome su došli socijaldemokrati i liberali koji podjeljeni na partijske frakcije ratuju za ili protiv sporazuma.

  Ukratko sporazum Švicarske i Europske unije je ubilo isto ono zbog čega su pregovori i započeli. Riječ je o strahu od naroda. 2014 godine Švicarci su na referendumu odbili sporazum o slobodnom kretanju stanovnika što je dovelo do početka pregovora. Ovi pregovori su okončani neuspjehom pošto su političari znali da on nikada ne bi dobio zelene svjetlo na referendumu !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina