Summit za demokraciju

  Summit za demokraciju se upravo virtualno održava. Riječ je o projektu američkog predsjednika Joe Bidena u sklopu kojeg je on pozvao države koje SAD smatra demokratskima na okupljanje.

  Na ovom summitu sudjeluje neke države koje ne spadaju u demokracije, dok su druge demokratske ignorirane,a potom imamo i one treće. Mnogima prvo upada u oči da na skupu nema Mađarske u kojoj se redovno održavaju demokratski i pošteni izbori. Riječ je o državi čiju demokratski izabranu vladu s Njemačka i SAD odlučili oboriti miješajući se u njen izborni proces.

  Rasprava o Mađarskoj dodatno služi kako bi se prikrilo ime onoga tko ne bi smio biti na summitu za demokraciju. Da govorimo o Europskoj uniji koja nije država i koja definitivno nije demokracija.

  Ako promatramo da Europska unija nije država nego internacionalna organizacija tada ispadne da je ona iznimno demokratska. S druge strane ako tvrdimo da je Europska unija država tada je riječ o diktaturi. Riječ je o diktaturi pošto parlament ne može donositi i predlagati zakone. Istovremeno u Uniju ne postoji pravo javnosti na pristup podacima i puno drugih stvari.

  Kako god da okrenemo Europska unija ne bi trebala biti pozvana na summit za demokraciju, ali ona je tamo. Osim nje na ovom sastanku će prisustvovati Angola, Irak, Kongo, Tunis…

  Angola je država kojom više od 40 godina upravlja stranka MPLA. Jedina „demokratska” promjena koja se tamo dogodila biva zamjena osobe na poziciji predsjednika države i šefa stranke. Ta promjena se dogodila 2017 godine pa je zbog nje Angola proglašena demokratskom državom.

  Sličnu situaciju imamo s Solomonskim otocima. U studenom 2021 Australija je poslala policiju i vojsku da tamo uspostavi mir. Još od 1998 godine, znači više od 23 godine Solomonski otoci su potreseni građanskim nemirima. Praktički 20 godina ovi otoci su bili pod kontrolom Australijske policije,a njen odlazak je odmah doveo do novih nemira.

  O Iraku smo u posljednjih 30 godina čuli baš sve, ali nikada da je demokracija. Sada smo čuli čak i to. Irak je navodno pozvan kako Izrael ne bi bio indirektno proglašen jedinom demokracijom Bliskog istoka !?

  Sve u svemu summit za demokraciju kojeg je organizirao američki predsjednik Joe Biden nema veze s demokracijom. Riječ je o summitu zapadnog bloka na koji nisu pozvani najproblematičniji članovi. Među malenom broju država zapadnog bloka koji nisu pozvani nalazimo Mađarsku, Ruandu i Tursku.

  Dok Mađarska nije pozvana zbog borbe protiv otvorenog društva priča o Ruandi i Turskoj je drugačija. Tamošnji autokrati su jednostavno toksični za svakog tko podržava zapadne režime.

  Sve u svemu na ovom summitu sudjeluje desetak država koje zapad definira kao autokratske, ali mjesta za tri koje smo naveli nije bilo !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina