Stomatološke usluge

  Stomatološke usluge i njihovo plaćanje je jedno od pitanja koje sve nas muči.U skladu s tim pitali smo HKDM i HZZO o tome tko snosi troškove različitih usluga. Odgovor smo na kraju dobili samo od HKDM ili punim imenom Hrvatske komore dentalne medicine. Cilj nam je bio dobiti odgovor na par vrlo jasnih pitanja o tome što plaćaju HZZO i dopunsko zdravstveno osiguranje, a što plaćamo mi. Pitanja su bila fokusirana na ono što smo smatrali da bi HZZO trebao plaćati. U skladu s tim postavili smo par pitanja na koja je HKDM u suradnji s HZZO-om ljubazno odgovorio.

  Da li krunicu na jedinici i dvojci plaća pacijent, HZZO ili dopunsko osiguranje ?

  Na krunice (fasetirane, potpune krunice od kovine, modificirane fasetirane krunice i modificirana jednodijelna lijevana krunica) sukladno gore navedenom Pravilniku imaju pravo osigurane osobe ovisno o godinama starosti i poziciji zuba na kojima je indikacija za krunicu. U tom slučaju osigurana osoba ne plaća ništa, dakle ni rad ni  materijala, osim cijene utrošenog metala. Sav ostali trošak snosi Zavod (jedino ako nema dopunsko osiguranje onda plaća sudjelovanje – ovisno o dobnoj skupini u koju spada prema godinama starosti).

  U slučaju pada krunice na jedinici ili dvojci nakon proteka garantnog roka da li pacijent, HZZO ili dopunsko plaća njeno cementiranje ?

  U slučaju potrebe ponovnog cementiranja ispale krunice, postoji DTP za navedeni postupak (DM611) – dakle ide na teret Zavoda (plaća Zavod)

  Pravljenje mosta na jedinici, dvojci i trojci plaća pacijent, HZZO ili dopunsko osiguranje ?

  Sukladno gore navedenom Pravilniku osigurana osoba Zavoda ima pravo samo na dvije krunice po čeljusti i to ovisi o godinama starosti ( od 18 – 65 nema pravo na solo krunice, već samo u kombinaciji sa djelomičnom protezom, na zubima nosačima proteze; a iznad 65 god. starosti imaju pravo na dvije solo krunice na teret Zavoda; s time da se metal uvijek plaća – ali to je minimalna cijena, prema gramu utrošenog metala)

  Lokalnu anesteziju kod popravljanja zuba plaća pacijent, HZZO ili dopunsko osiguranje ?

  Mišljenja smo da bi doktor trebao procijeniti da li za neki popravak zuba, liječenje treba anestezija ili ne. Isto tako kod „plašljivijih, osjetljivijih“ pacijenata treba dati anesteziju bez naplate.

  Lokalnu anesteziju kod vađenja zuba plaća pacijent, HZZO ili dopunsko osiguranje ?

  Lokalna anestezija kod vađenja zuba je nužna i ona se podrazumijeva, dakle ne plaća pacijent (DM442, DM443, DM444).

Zahvaljujemo se Hrvatskoj komori dentalne medicine na odgovorima.

Ako imate dodatna pitanja o ovoj tematici ostavite nam ih u komentarima pa ćemo na njih pokušati naći odgovore koji će biti objavljeni u drugom tekstu, razgovoru.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina