Ruske pozicije

O Ruskoj federaciji njenim djelima i nedjelima se jako puno piše po našim medijima, ali praktički nikada iz ruske perspektive. U skladu s ciljem upoznavanja ruskih pozicija o situaciji s Turskom, EU i SAD mi smo odlučili na Hladna istina postaviti dijelove inverjua kojeg je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije dao novinarima 14.10.2020.

Pitanje: Danas je na snazi primirje u Nagorno-Karabakhu. Volimo govoriti da mir nema alternativu, ali da li je to realistično ? Mogu li strane prestati s borbama, može li se postići politički dogovor ?

Lavrov:Da dogovor je još uvijek moguć. Prijedlozi dogoveni od Minsk Grupe su još uvijek na stolu. Povlačenje vojnih snaga iz graničnih područja pod garancijama sigurnosti i održavanja komunikacijske veze između Nagorno Karabakha i Armenije

Pitanje: Mislite na Lachin koridor i 5+2 dogovor ?

Lavrov:Svi dogovori koje su obje strane u sukobu ozbiljno razmatrale su pozvale na povlačenje vojske iz 5 provincija u prvoj fazi i 2 provincije u drugoj fazi kada bude rješen, dogovoren finalni status Nagorno Karabakha. To će u prvoj fazi biti potpomognuto s raspoređivanjem mirotvoraca.

Pitanje:Ruskih ?

Lavrov: Mi vjerujemo da bi najbolje bilo kada bi mi poslali mirotvorce.

Pitanje: Ovaj rat je pokrenut pod utjecajem Turske. Općenito gledano mi uvijek naletimo na našeg saveznika Tursku. Nema veze da li govorimo o ovom ratu, Libiji ili Siriji ?

Lavrov: Turska nije naš saveznik nego partner. Na puno mjesta riječ je o strateškom partnerstvu. Interesi Turske na tim područjima su legitimni za razliku od američkog protuzakonitog uplitanje. Turska vojska se nalazi na teritoriju Sirije bez poziva vlada Sirije, ali ona je to prihvatila u skladu s Astana dogovorom. S druge strane SAD se protuzakonito nalazi u Siriji gdje promovira stvaranje Kurdske paradržave.

Pitanje:Svima je jasno da Erdogan igra svoju igru na Bliskom Istoku, Cipru, da se nalazi na korak od rata s Grčkom i da je Jeruzalem nazvao turskim gradom. On to isto radi i na južnom Kavkazu,a u svom inaguracijskom govoru Tursku je nazvao zemljom Otomana. Gledajući sve to da li će Rusija promjeniti svoju poziciju o Turskoj ?

Lavrov:Naravno neke promjene u pozicijima treba držati uvijek u planovima, ali naš odnos s Turskom se uvijek treba temeljiti na realnosti. Naravno može doći do situacija kada dolazi do agresije protiv tebe, pa ti moraš odgovoriti.

Pitanje:Želite reći da ako se ne sluša Lavrova onda će se slušati Shoigua (ministar obrane) ?

Lavrov: Da

Pitanje: Vi ste govorili da ako Europska unija ne razumije kako se odnos s Rusijom mora temeljiti na uzajmnom uvažavanju Rusija može prestat govorit s njom.

Lavrov: Danas više nije pitanje ako možemo raditi s Europskom unijom kao ranije nego da li uopće možemo s njom surađivati zbog njenog ekstremno arogantnog ponašanja koje zahtjeva da odgovaramo za navodne zločine koje smo počinili. Mi imamo svoj ustav, svoje zakone, svoje mehanizme. Do prije kratkog vremena Europska unija je govorila da se strateški ne slaže s Rusijom, ali da je moguće s njom surađivati na područjima od zajedničkog interesa. Danas se javljaju osobe koje zastupaju gledište da tako nešto nije moguće ako Rusija ne promjeni svoje pozicije.

Pitanje:Uvijek ćemo biti neki novi Magnitsky slučaj ili nešto drugo što se može iskoristiti kao zapadni razlog za sankcije Rusiji. Zar ne bi bilo bolje da Rusije krene jasnije i agresivnije prema ispunjavanju svojih ciljeva ako će sankcije i tako i tako biti uvedene ?

Lavrov: Vrijeme je da prestanemo suditi sebi na osnovu ocjena koje dava zapad i to je ono što mi sada radimo. Samo državljani Rusije imaju pravo ocjenjivati poteze koje vuče Rusija. Građani Rusije odlučuju kome vjeruju s upravljanjem naše države.

Pitanje:Da li očekujete da će izbori u SAD dovesti do promjena u našim zahladnjelim odnosima ?

Lavrov:Pragmatizam predstavlja osnovu naše vanjske politike. Naša i američka vojska imaju otvorenu komunikaciju u Siriji kako bi se izbjegli incidenti. S druge strane u Afganistanu postoji Rusija-SAD-Kina mehanizam kojemu se zna u pojedinim slučajevima pridružiti Pakistan, a nadamo se da će to učiniti i Iran.

Pitanje:a Nagorni Karabakh ?

Lavrov:Mi surađujemo, a možemo surađivati i u Pridnjestrovlju. Problem je što SAD želi pretvoriti Moldaviju u još jedan „gnojni čir” na postSovjetskom teritoriju. Oni žele totalnu zapadnu pobjedu. SAD je najmoćnija država, ali ona više nije u stanju samostalno rješavati probleme. SAD pokušava baš to prije svega na postSovjetskom području gdje aktivno promoviraju protuRuske pozicije. Oni pokušavaju utjecati na događaje u središnjoj Aziji, južnom Kavkazu, Ukrajini, Moldaviji, Bjelorusiji,a mi se s tim ne možemo natjecati. Svi znamo da takozvane nevladine organizacije dobiju 100 % svog novca iz proračuna SAD-a.

Pitanje: Zar mi ne možemo učiniti isto ?

Lavrov: Mi se u ovome ne možemo natjecati s SAD. Jednostavno mi ne možemo pružiti financijsku podršku medijima koju dava zapadni svijet.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina