Razgovor s Ivanom Smojverom

  Poštovani gospodine Smojver u prosincu prošle godine izabrani ste za predsjednika Domovinskog pokreta u Primorsko-goranskoj županiji. DP je jedina parlamentarna stranka koja do sada nije najavila sudjelovanje na lokalnim izborima u Rijeci i županiji?

  Nakon izbora predsjedništva i mene kao predsjednika podružnice Domovinskog pokreta PGŽ, počeo je teći rok za registraciju i formalizaciju rada podružnice Domovinskog pokreta. Administrativni poslovi oko potpune formalizacije rada okončani su održavanjem Izbornog sabora Domovinskog pokreta koji se je održao 06.02.2021. godine u Zagrebu. Uz navedeno, napomenuo bih da je Domovinski pokret svoje političko djelovanje na području PGŽ počeo od nule, bez nasljeđa.

  Ključna zadaća predsjedništva PGŽ u takvim okolnostima bila je osigurati radni prostor, ojačati stranačku arhitekture, te upoznavanje i personalizacija sa članstvom. Da bi mogli sagledati obim posla potrebno je i pojasniti pristup i način organizacije rada. Područje PGŽ je uvjetno podijeljeno u 5 zona: Rijeka sa prstenom gradova i općina, otoci Mali Lošinj – Cres, otok Krk, otok Rab i Gorski kotar. Obilazak navedenog područja kontinuiran je i zahtjevan posao.

  Kada su u pitanju najave i sudjelovanje u lokalnim izborima najprije moram konstatirati da je zakonski rok za održavanje izbora 16. svibnja 2021. godine. Lokalni izbori još nisu raspisani i ne vidim razloga za zabrinutost zašto Domovinski pokret PGŽ nije najavio kandidaturu za lokalne izbore.

  Da bi otklonili nedoumice Domovinski pokret PGŽ će izaći na lokalne izbore.

  U tijeku su završni dogovori sa potencijalnim koalicijskim partnerima i u narednih deset dana predsjedništvo podružnice Domovinskog pokreta PGŽ će javnost upoznati gdje i na koji način će sudjelovati na lokalnim izborima.

  Prije mjesec dana Miroslav Škoro izjavljuje: „Svako tko je preuzeo dužnost da vodi organizaciju spreman je preuzeti odgovornost da se kandidira“. U skladu s tim da li će te Vi biti kandidat za Primorsko-goranskog župana iz Domovinskog pokreta.

  Kao profesionalni vojnik i brigadir Hrvatske vojske, a u cilju afirmacije Domovinskog pokreta spreman sam preuzeti svaki vid odgovornosti koja proizlazi iz dužnosti predsjednika podružnice Domovinskog pokreta. Težište dajem na riječ afirmaciju. Logično bi bilo da kao sve moje kolege u Domovinskom pokretu, predsjednici podružnica, budem kandidat za župana u PGŽ. Međutim, u dogovoru sa vodstvom Domovinskog pokreta ja ću svoju kandidaturu istaknuti u Gradu Crikvenici.

  Kao što sam već rekao u narednih deset dana predsjedništvo podružnice Domovinskog pokreta PGŽ će javnost upoznati s imenom kandidata za župana i zamjenike župana u PGŽ kao i kandidata za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Rijeke.

  Na parlamentarnim izborima u Rijeci prošle godine DP je osvojio malo više od 5% glasova. Danas vjerujem da je Vaša popularnost puno niža, a nužno nam je ovdje naglasiti da nemate niti svoj gradski ogranak?

  Podaci na kojima predsjedništvo podružnice Domovinskog pokreta bazira optimizam pred lokalne izbore su povezani sa predsjedničkim izborima i izborima za zastupnike u Hrvatski sabor. Na predsjedničkim izborima gospodin Miroslav Škoro je u Rijeci dobio 12,92%, a lista Domovinskog pokreta je na parlamentarnim izborima za zastupnicu u Rijeci dobila 5,19%,a u Primorsko-goranskoj županiji 5.54 %. Relevantno za lokalne izbore je i rezultat gospodina Miroslava Škore u predsjedničkim izborima na razini PGŽ, 13,77%.

  Činjenica je da u ovom trenutku nije osnovan ogranak Domovinskog pokreta Rijeka, međutim to ne znači da se ne radi na osnivanju ogranka i da se paralelno s time ne provode pripreme za lokalne izbore u Gradu Rijeci. Osnivanje ogranka Domovinskog pokreta Rijeka, uz sve što radi, fokus je rada predsjedništva podružnice Domovinskog pokreta PGŽ.

  Mnogi će reći da je DP ideološki bliži HSP-u nego HDZ-u pa tako gledajući jedno vrlo dobro pitanje bi bilo da li za njega ima mjesta na riječkim lokalnim izborima?

  Hrvatska stranka prava, odnosno pravaštvo, bez obzira na okolnosti, sa više ili manje uspjeha uvijek će živjeti na hrvatskoj političkoj pozornici. Njihova ideologija zasnovana na idejama Ante Starčevića, jedna je od polaznih točaka u programu i radu Domovinskog pokreta. Drugim riječima DP podržava svaku inicijativu ujedinjenja stranaka sa desnog političkog spektra, pa tako i zajedničko djelovanje sa HSP-om, na zaštiti identiteta i suvereniteta Republike Hrvatske. Zaključno, HSP je stranka sa kojom je DP spreman surađivati na razini PGŽ, na dobrobit naših sugrađana.

  Birače interesira zašto nema suradnje sa MOST-om?

  MOST u ovom trenutku ne iskazuje interes za suradnju sa Domovinskim pokretom PGŽ. Podružnica Domovinskog pokreta PGŽ je u nekoliko navrata inicirala razgovor o mogućoj suradnji MOST-a i DP-a na lokalnoj razini. Svaki pokušaj do današnjeg dana ostao je samo pokušaj DP-a da se razgovara o mogućoj suradnji.

  Što po Vama DP može ponuditi glasačima Rijeke?

  Domovinski pokret uspjeh politika vođenih u Gradu Rijeci i prema Gradu Rijeci promatra kroz reakciju stanovnika i odnos prema stanovnicima grada Rijeke. Nažalost pokazatelji u odnosu na stanovnike i stanovništvo Grada Rijeke su pogubni. Broj stanovnika u Rijeci od 2001. do 2019. se je umanjio za 26 729 osoba. Broj siromašnih i potrebitih raste iz dana u dan. Što je poanta, u javnosti se uporno stvara slika kao Grad Rijeka napreduje, a u naravi Rijeka nestaje. Rijeka bez Riječana nema smisao postojanja.

  Poštenje i uvažavanje, socijalna osjetljivost, borba protiv lažnog morala, znanje, te sposobnost i vještina ispred stranačke iskaznice su politike koje mogu zaustaviti negativan trend nestajanja Rijeke, te su platforma za razvoj grada iz kojeg neće odlaziti naša djeca i unuci.

  Namjera je mijenjati postojeće stanje u kojem su se političari otuđili od građana, odnosno stanje u kojem političari javnim novcem kupuju svoj privilegirani položaj. Promjene i investicije pokretati temeljem potreba i odluka građana, a ne interesnih skupina. Pokušaje ekstremnih ideja, ponašanja, isključivosti i netolerancije osuditi kao društveno neprihvatljivo ponašanje. Vratiti povjerenje građanima prema gradskim tijelima te ih inspirirati da proaktivno sudjeluju u kreiranju odluka na dobrobit svoje djece i budućih generacija.

  Mnogi će se upitati da li će to biti dovoljno za osvajanje mandata u Rijeci?

  Domovinski pokret je politička platforma za budućnost i svoju rad neće temeljiti na rezultatima jednih izbora. U odnosu na rezultate predsjedničkih izbora i izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru evidentno je da Domovinski pokret u općinama i gradovima PGŽ-a ima simpatizere. Gotovo je sigurno da ćemo u pojedinim izbornim cjelinama na izbore izaći sa koalicijskim partnerom, što povećava mogućnost dobrog rezultata.

  Kao predsjednik podružnice Domovinskog pokreta PGŽ uvjeren sam da će DP osvojiti minimalno jedan vijećnički mandat u Vijeću Grada Rijeke.

  Nadalje, ovi izbori su prvi izbori na koje izlazi podružnica i ogranci Domovinskog pokreta u PGŽ. Mi do sada nismo imali niti jedan mandat u općinskim ili gradskim vijećima, odnosno županijskoj skupštini. Dakle, jedan mandat na razini županije rezultatski je uspjeh.

  Treba naglasiti da je predsjedništvo podružnice Domovinskog pokreta PGŽ postavilo više ciljeva u ovim lokalnim izborima. Prvi cilj je ostvarivanja izbornog rezultata, drugi cilj je postati prepoznatljiv na političkoj pozornici PGŽ, a treći cilj je nastaviti sa osnivanjem ogranaka i testirati žilavost trenutne arhitekture Domovinskog pokreta PGŽ.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina