Poraz Demokrata

   Dok smo mi svi pratili i još uvijek pratimo rezultate izbora za predsjednika na izborima za Kongres je došlo do velikog iznenađenja da ne kažemo potresa pošto su Republikanci suprotno svim očekivanjima pobjedili Demokrate.

  Predizborne projekcije osim što su pogrešile po pitanju rezultata predsjedničkih izbora su pogrešile i po pitanju rezultata izbora za oba doma Kongresa. Sva tri puta oni su pogriješili navijajući za Demokratsku stranku, najavljujući da će ona ostvariti bolje rezultate nego što se to stvarno dogodilo čime postaje neupitna njihova pristranost.

  Projekcije su tako govorile da će Demokrati osvojiti nova mjesta u Zastupničkom domu i time povećati svoju prednost nad Republikancima dok će istovremeno osvojiti dovoljno mjesta u Senatu da ospore tamošnju republikansku većinu. Niti jedna od ove dvije njihove prognoze se na kraju nije uspjela ostvariti.

  Kako nam sada izgleda u Senatu su Demokrati uspjeli osvojiti samo jedan mandat ili preciznije izgubili su jedan svoj mandat i osvojili 2 Republikanaca. Znači bez obzira na to što su potrošili rekordne količine novca na osvajanje većine u Senatu oni u tome nisu uspjeli.

  Rezultati izbora za Zastupnički dom su ispali iz perspektive Demokrata puno gori iako će oni i dalje zadržati tamošnju većinu. Na ovim izborima Republikanci su po dosadašnjim projekcijama osvojili 6 mjesta u ovom domu dok su ih Demokrati 5 izgubili. U određenom smislu za medije i Demokratsku stranku najveće iznenađenje predstavlja izbor republikanke Marjorie Taylor Greene koja je poznata po svojim rasističkim izjavama. Zbog svega što se dogodilo na izborima zastupnica Demokratske stranke Abigail Spanberger je izjavila „Ovi izbori nisu predstavljali pobjedu nego neuspjeh. Izgubili smo nevjerojatan broj članova Kongresa

  Ovaj iz perspektive tradicionalnih medija neočekivan razvoj događaja je izazvao potres u Demokratskoj stranci čime je ujedno počela potraga za odgovornima. Stranački izvori nam tako navode da je 3 studeni 2020 godine trebao biti dan izbornog masakra Republikanaca,a to se nije dogodilo navodno zbog pogrešaka političkih lidera Demokrata.

  U skladu s tim načinom razmišljanja Nancy Pelosi je proglašena jednom od glavnih odgovornih za izborni neuspjeh pa se počelo govoriti o njenoj smjeni s pozicije predsjednice Zastupničkog doma. Pelosi bi po ovoj priči, zavjeri trebao zamjeniti njen pomoćnik Hakeem Jeffries po formiranju novog Zastupničkog doma. On trenutačno navodno odbija da sudjeluje u političkoj zavjeri i obećaje lojalnost Pelosi, ali……

  Nancy Pelosi koja je inače prva žena na poziciji predsjednice Zastupničkog doma je prije izbora izjavljivala da će i u novom njegovom sastavu biti predsjednica, ali to je bilo prije izbora. Sada nakon izbora njen glasogovornik tvrdi „ovo nije vrijeme za rasprave o tome tko će biti predsjednik Zastupničkog doma. Danas je vrijeme za utrku do Bijele kuće i da naši kandidati koji još uvijek mogu biti izabrani dobiju svu moguću pomoć”.

  U osnovi njenu najveću moć u stranci predstavlja što je ona osobno skupila 228 milijuna dolara za izbornu kampanju kandidata Demokratske stranke. S druge strane njenu slabost predstavlja loš izborni rezultat koji je potkopao političku snagu koju ona ima. Kritičari ju napadaju da je ona odgovorna za poraz jer je bez obzira na sve odbila, blokirala u predizborno vrijeme Trumpov plan stimuliranja gospodarstva.

  Zanimljivo nam je ovdje primjetiti kako bez obzira na ovaj poraz Demokratska stranka nije promjenila svoje pozicije niti o migrantima niti o BLM niti o ičem sličnom. Jednostavno bez obzira na izborni neuspjeh njihove ideološke pozicije se nisu promjenile.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina