Oružje za Ukrajinu

  Kod zapadnih saveznika Ukrajine se javlja gotovo panika po pitanju što se događa s oružjem koje zapad šalje. Kako dosta njega ne stiže na svoje odredište zapadni saveznici su počeli javno kritizirati vladu u Kijevu.

  Mi na Hladnoj istini ne volimo govoriti o ratu u Ukrajini. Razloga za to ima više,a glavni su muke tamošnjih stanovnika, simpatiziranje slabijeg, znači Ukrajine i na kraju protivljenje potezima vlade u Kijevu.

  Na žalost namjesto da ruska invazija dovede do vlade nacionalnog jedinstva Ukrajine ili ičeg sličnog tamo je nastala diktatura. Mi ovdje tvrdimo da je Zelenski stvorio osobnu diktaturu zbog velikog broja protuzakonitih odluka. Za početak ćemo navesti da je protuzakonito uhitio šefa opozicije, potom je protuzakonito najurio šefa Ustavnog suda, pa je protuzakonito najurio osobu za ljudska prava u Ukrajini, pa protuzakonito najurio…

  S jedne strane mi ovdje podržavamo Ukrajinu, a s druge strane nam se povraća od sistema koji je tamo nastao. Između njega i sistema u Moskvi je po nama danas jedina razlika u tome da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu !? Iz tog razloga mi vrlo rijetko spominjemo ovaj rat iako redovno pratimo tamošnje događaje.

  Zapadni izvori su tijekom posljednjih mjesec dana počeli isto tako izražavati svoju zabrinutost događajima u Ukrajini. Govorimo ovdje događajima potpuno nevezanim s stanjem na fronti.

  Za početak ćemo spomenuti onu priču o ukrajinskoj pšenica koja je pitanje života ili smrti za stanovnike Afrike i Jemena. Na kraju zahvaljujući posredstvu predsjednika Erdogana bio je postignut dogovor o brodovima koji će voziti pšenicu iz Ukrajine. Rezultat tog dogovora je bio da niti jedan brod s hranom nije završio u Africi ili Jemenu. Ti brodovi su završili u Irskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj, Kini, Južnoj Koreji i Italiji,a gladni u Africi očito i dalje umiru od gladi. Navodno će ovaj tjedan krenuti prvi brod za Afriku, ali…

  Iz Zapadne, nužno je ovdje naglasiti samo iz zapadne perspektive puno je važnije pitanje oružja koje se šalje u Ukrajinu. Toliko je tog oružja koje su Europska unija i NATO poslali u Ukrajinu pokradeno da su ove dvije organizacije počele zvoniti na uzbunu.

  Na početku rata Ukrajina je pratila kome daruje oružje za obranu domovine, ali potom je od toga odustala. Pretpostavljamo da smo svi svjesni implikacije ovog postupanja s oružjem.

  Odgovarajući na ove zapadne kritike Oleksej Reznikov (slika), ministar obrane Ukrajine izjavljuje: „Mi znamo gdje se nalazi sve teško oružje kao na primjer haubice od 155 milimetara. To znamo jer je u njih ugrađen GPS”. Isto tako on je po pitanju zabrinutosti zapada oko protuavionskih raketa stinger i vojnih dronova izjavio da su oni dani na korištenje samo specijalnim jedinicama pa su znači pod kontrolom.

  Ako je s tom izjavom mislio smiriti zabrinutost saveznika sigurni smo da nije uspio. Mi u Hrvatskoj, a sigurni smo da isto vrijedi i za stanovnike Bosne i Hercegovine znamo kako to u stvarnosti funkcionira. Stariji od nas se sjećaju „nestalog” novca za obranu Hrvatske pa vrlo dobro znamo kako sistem funkcionira u ratno vrijeme.

  Za razliku od Hrvatske 1990 i 1991 godine Ukrajina je u doba ruske invazije država koju oligarsi pljačkaju već 30 godina. Riječ je o državi koja je zbog te pljačke imala daleko najgore gospodarske rezultate od svih drugih postkomunističkih država. Sadašnji novac i oružje koji stižu u Ukrajinu im stoga  postaju samo još jedna dodatna mogućnost za bogaćenje.

  To je ujedno glavni problem Ukrajine. Taj problem se nije mijenjao niti nakon prvog događanja naroda, niti nakon drugog,a očito nije niti sada u doba rata.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina