Nuklearna energija

  Odluka Europske unije da se postepeno ukine korištenje fosilnih goriva u proizvodnji električne energije je u teoriji otvorilo pitanje korištenja nuklearne energije.

  Ovdje govorimo u teoriji pošto se zeleni protive korištenju atomske energije isto toliko koliko se protive korištenju fosilne energije. Slušajući njih svi „naši” električni automobili, sve naše kućno hlađenje/grijanje, kompjuteri, hladnjaci… bi trebali koristiti samo održivu energiju. Najbolji primjer te ludosti nam daruje Njemačka kojom 15 godina upravlja Angela Merkel.

  Na parlamentarnim izborima kada je prvi put osvojila vlast Angela Merkel je vikala „Ideološki motivirano zatvaranje nuklearnih elektrana za mene nema nikakvog gospodarskog smisla”. Ona će ostati na tim svojim pozicijama sve do nesreće u Japanu kada je kombinacija jakog iznimno jakog potresa i tsunamija oštetila nuklearnu centralu u Fukušimi. Samo 3 dana nakon te nesreće ona će emotivno narediti postepeno zatvaranje nuklearnih elektrana u Njemačkoj.

  Od tada do danas je prošlo 10 godina što znači da nas dijeli samo godinu dana do zatvaranja i posljednje nuklearne elektrane u Njemačkoj. Kako bi se taj proces proveo svome kraju Njemačka je odlučila isplatiti više od 2 milijarde eura vlasnicima nuklearnih elektrana kako bi nadoknadila njihove financijske gubitke.

  Riječ je inače o pravom sitnišu u odnosu na odštetu koju je vlada Angele Merkel odlučila isplatiti svima povezanima s industrijom ugljena koji se koristi u termoelektranama. Dok plan Njemačke o zatvaranju nuklernih elektrana govori o 2022 godini onaj o zatvaranju termoelektrana na ugljen govori o 2038 godini. Kako bi se on proveo Njemačka je odlučila isplatiti 40 milijardi eura odštete koji će biti korišteni za zatvaranje rudnika ugljena kao i termoelektrana koji ga koriste.

  Ti planovi za zatvaranje elektrana su u punom jeku tako da je kombinacija ovih planova i korona pandemije koja je dovela do smanjene potrošnje rezultiralo s situacijom da je 41 % svoje energije Njemačka u 2020 dobila od vjetra, sunca i hidroelektrana. Njemački državni medij je tom miksu dodao i 9 % od spaljivanja biomase kako bi rekli da je 50.5 % energije proizvedeno iz obnovljivih izvora, ali spaljivanje ispušta stakleničke plinove pa ne predstavlja zelenu energiju.

  Njemačka nije niti približno jedina članica Europske unije s ovim suludim idejama o istovremenom zatvaranju nukleranih i termoelektrana za što nam vrlo dobar primjer daruju Austrija i Luxemburg. Za razliku od ostalih početkom 21 stoljeća Velika Britanija je odlučila početi s gradnjom nuklearne elektrane od koje bi ona potom sljedećih 60 godina zadovoljavala 7 % svojih energetskih potreba.

  Austrija se tom projektu najvatrenije protivila pa kako nije mogla utjecati na vladu Velike Britanije ona je digla tužbu protiv nje u kojoj navodi da su državne subvencije nuklearnoj elektrani protuzakonite. Toj tužbi se potom pridružio i Luxemburg što je rezultiralo s pravnom trakavicom koja završava tek 2020 godine pobjedom Velike Britanije.

  Korjen tog zelenog fundamentalizma koji istovremeno zahtjeva zatvaranje nuklearnih elektrana koje ne stvaraju stakleničke plinove i termoelektrana koji ih stvaraju se nalazi u zelenom manifestu iz 2009 godine. Taj manifest govori da je uran sirovina koja će vremenom biti potrošena, da on dolazi u Europi iz političkih nesigurnih država,a pošto su ujedno nuklearne elektrane nesigurne trebamo ih sve zatvoriti. Pet godina kasnije oni će tvrditi da je nuklearne energija opasna, da se koristi za pravljenje nuklearnih oružja pa da se stoga trebaju zatvoriti nesigurne elektrane plus obustaviti sve subvencije nuklearnim elektranama.

  Sve ludilo te pozicije zelenih o nuklearnoj energiji možemo vidjeti ove godine kada oni tvrde da Njemačka izvozom urana krši zakone. S jedne strane po njihovom zelenom manifestu Europa uvozi uran iz politički nesigurnih država,a s druge strane tvrde da Njemačka izvozi uran u druge članice Europske unije.

  Tko zna možda na kraju zeleni koji uspješno zagovaraju zatvaranje nuklearnih elektrana možda i nisu ludi nego su vizionari koji znaju što će se dogoditi s Njemačkom koja je primila toliko migranata.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina