Nova pravila

  Nakon „problema” na prošlim predsjedničkim izborima u SAD-u na kojim je pobjedio Donald Trump, svi su se dobro pripremili za 2020 godinu. Kada govorimo svi ciljamo ovdje na medije i na društvene mreže koje su već u listopada blokirale objave američkog predsjednika i Kongresa.

  To je bila samo generalna proba za dan izbora pa je tijekom njega i u sljedećim danima Twitter (na slici upravna zgrada Twittera) više puta blokirao i označio kao lažne izborne komentare koje je bio napisao američki predsjednik Donald Trump zbog navodnog kršenja Twitter pravila. Zanimljivo je da taj isti Twitter nije tijekom protekle 4 godine bio blokirao niti jedan komentar u kojemu se lagalo da su Rusi pomogli Trumpu u izbornoj kampanji iako je bila riječ o očitoj lažnoj vijesti.

  Dovoljno je sjetiti se da je FBI još 2015 godine pokrenuo istragu o ruskoj upletenosti u izborni proces koja je završila zaključkom da je riječ o lažnoj vijesti koju je bila pokrenula Hillary Clinton. Da je bila riječ o lažnoj vijesti znali su vrh Demokratske stranke, predsjednik Obama i sigurnosne službe tako da možemo pretpostaviti da su znali i mediji. Bez obzira na to 4 godine je ova lažna vijest s još nekoliko drugih njih praktički svakodnevno bila u medijima i na društvenim mrežama.

  Tako smo polako došli do listopada 2020 kada društvene mreže mijenjaju svoja pravila kako bi u teoriji onemogućile odbijanje prihvaćanja izbornih rezultata kakvi god da oni budu. Nova pravila po pitanju izbora na Twitteru glase:” Twitterove servise ne smijete upotrebljavati za manipulaciju izborima ni za ometanje izbora. To obuhvaća objavljivanje i dijeljenje sadržaja koji može smanjiti odziv glasača ili zavarati osobe o tome kada, gdje i kako glasovati.”

  Nakon ovog malenog dijela koji je Twitter preveo na Hrvatski jezik dolazi puno problematičniji dio koji nije preveden, a on glasi:

Označit ćemo ili ukloniti lažne ili obmanjujuće podatke namijenjene podrivanju povjerenja javnosti u izborni ili drugi građanski postupak (primjer referendum). To uključuje, ali nije ograničeno na:

1) osporene tvrdnje koje bi mogle potkopati vjeru u sam postupak, poput neprovjerenih podataka o namještanju izbora, neovlaštenim miješanjima glasačkih bodova, prebrojavanju glasova ili potvrđivanju rezultata izbora

2) obmanjujuće tvrdnje o rezultatima ili ishodu građanskog procesa koje zahtijevaju ili bi mogle dovesti do ometanja provedbe rezultata postupka, npr. traženje pobjede prije nego što su ovjereni rezultati izbora, poticanje na nezakonito ponašanje radi sprječavanja proceduralne ili praktične provedbe rezultati izbora.”

 Znači u skladu s novom politikom Twittera sve one tvrdnje o tome da je Trump prije 4 godine pobjedio na izborima uz pomoć Rusije ili nekog drugog bi trebale biti blokirane, ali svi vrlo dobro znamo da se tako nešto neće dogoditi.

 Netko bi pozivajući se na ova nova pravila društvenih mreža (naveli smo samo primjer Twittera) mogao zatražiti blokiranje svih komentara na Facebook-u, Twitter-u i slično koji tvrde da je Lukašenko izgubio izbore u Bjelorusiji.Ovdje to govorimo pošto po novim pravilima kršenje politike društvenih mreža, znači razlog za blok predstavlja svako osporavanje izbornih rezultata bez da se u pravilima navodi da je riječ samo o nekoj jasno naznačenoj državi.

  Dobro moramo priznati da smo u ovom komentaru na kraju teksta bili sarkastični. Osoba zadužena za „pošteno prikazivanje izbora” na Facebooku je Anna Makanju koja je pored ostalog ranije radila za Bidena u svojstvu specijalnog savjetnika za Europu i Euroaziju. Ima li smisla uopće navesti da je vezana s Sorosom ?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
9 mjeseci prije

[…] i ove moćne korporacije. Ono što The Washington Post namjerno ne navodi bi bilo da su Twitter i drugi u izborno doba promjenili pravila pisanja na društvenim mreže kako bi pomogli Demokratima u […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina