movemento

Nedjeljni izbori u Italiji

Jučerašnje obaranje Luigi di Maio s pozicije predsjednika Pokreta 5 zvjezdica u Italiji je otvorilo realnu mogućnost za tamošnje održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora i stupanje Salvinija na vlast.

Prije samo desetak dana kada su novinari počeli govoriti o njegovoj smjeni di Maio je govorio da se to neće dogoditi i da te rasprave samo ukazuju na unutrašnju demokratičnost 5 zvjezdica. Na kraju je ispalo da po tko zna koji put nije govorio istinu tokom malo više od 2 godine na poziciji predsjednika ovog pokreta. On je danas postao prošlost, a na njegovo mjesto stupa pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Cinik bi mogao zaključiti da će pomoćnik ministra policije lakše smjestiti Salvinija u zatvor zbog postupanja s migrantima, ali nemojmo biti cinični.

Osnovni razlog za Luigijev pad se nalazi u kolapsu popularnosti pokreta 5 zvjezdica koji započinje još tokom izbora za Europski parlament, a nastavio se praktički na svim kasnijim lokalnim izborima. Na 6 održanih izbora u Italiji prošle godine pokret 5 zvjezdica je bio dobio između 7 i 20 % glasova što biva vrlo daleko od 32 % osvojenih na parlamentarnim izborima 2018 godine. Za razliku od tog kolapsa popularnosti ona Salvinija i njegovih desnih partnera leti u nebesa tako da danas zajedno uživaju podršku 47 % glasača. Na drugom mjestu se trenutačno nalazi koalicija koju predvode Socijalisti s podrškom od 23 %,a na trećem 5 zvjezdica s podrškom od samo 16 % glasača.

Razloga za pad popularnosti njegovog pokreta i smjenu ima stvarno previše da bi ih se sve moglo nabrojiti. Prvi od tih razloga se događa još u listopada 2018 godine kada Luigi di Maio govori o uspješnim pregovorima s tvrtkom Whirlpool koja će po njegovim riječima zatvoriti industrijske pogone u Poljskoj i otvoriti nove u Italiji. Točno godinu dana kasnije navedena korporacija je napravila potpuno suprotno i zatvorila svoj industrijski pogon u Italiji. Možemo još ovdje reda rada navesti zakon koji je donesen na insistiranje 5 zvjezdica kojim se bivšim teroristima dodjeljuju mjesečna primanja od 623 eura kako oni ne bi živjeli u siromaštvu, a za kraj tu imamo novi koalicioni savez s među njihovim glasačima „omraženim socijalistima“.

Glasače 5 zvjezdica se može podijeliti u dvije osnovne velike skupine. Prvu čine oni zbog korupcije razočarani u talijansku politiku dok se druga sastoji od glasača bijesnih na socijaliste zbog njihove provedbe europskih diktata i teoretske podrške migrantima. Ti glasači koji se danas osjećaju izdani od Pokreta 5 zvjezdica se okreću koaliciji koju predvodi Salvini pa je njena podrška porasla za isti onaj postotak za koliko se urušila podrška ovog Pokreta.

U nedjelju se održavaju potencijalno odlučujući lokalni izbori u dvije talijanske regije gdje su na vlasti Socijalisti. Dok je u Calabriji pobjeda koalicije koju predvodi Lega neupitna u Emilio Romagna gdje nikada nije pobjedila desnica glasovi će se brojiti do kasno u noć. Trenutačne projekcije nam govore da će u regionalnoj skupštini Emilio Romagne desnica osvojiti 44 %,a ljevica 43 % glasova. S druge strane projekcije za predsjednika regije nam davaju obratnu situaciju što znači da ljevica trenutačno vodi s samo 1 % glasova prednosti pa se ipak možemo nadati prvoj smjeni lokalne vlasti u povijesti ove regije. Za one koji se možda pitaju gdje je tu 5 zvjezdica odgovor bi bio da će oni biti sretni ako negdje osvoje 10 posto glasova što je na kraju osnovni razlog za smjenu Luigija s mjesta predsjednika ovog Pokreta.

Tokom posljednjih mjesec dana 10 parlamentarnih zastupnika je napustilo pokret 5 zvjezdica što nam govori o stanju potpunog raspada. Njihova koaliciona vlada s Socijalistima je u rujnu bila dobila podršku parlamenta s većinom od 4 zastupnika u gornjem i 38 zastupnika u donjem domu. Dosadašnja razina smanjivanja broja zastupnika koji podržavaju vladu ukazuje da je njena stabilnost svakog dana sve upitnija i upitnija,a svi znamo da će novi parlamentarni izbori rezultirati pobjedom Salvinija. U slučaju pobjede Lege i njenih partnera u regiji Emilio Romagna u nedjelju novi parlamentarni izbori u Italiji ove godine su praktički neupitni.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina