Medigan

Medigan

Prošli tjedan smo svi slušali o tropskoj oluji ili kako ju neki još nazivaju uraganu koji se spustio na Grčku. Pošto su svi domaći mediji radili copy-paste stranih objava citirati ćemo samo jedan od njih koji govori da „je riječ o rijetkoj vrsti oluje” koja se od 1995 godine pojavljuje u Grčkoj.

O ovoj oluji koja je pogodila Grčku tamošnji pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias je izjavio „riječ je o ekstremno rijetkom prirodnom fenomenu koji se pojavljuje u Grčkoj od 1995 godine i koji je postao mnogo češći u Mediteranu zbog klimatskih promjena”. Te njegove riječi je ponovio Euronews pošto se one slijepo pridržavaju moderna klimatske dogme u Europi bez obzira da li su ili ne istinite.

Sličnu priču o ovoj mediteranskoj oluji ponavljaju i s druge strane Atlantika gdje New York Times govori o rijetkom mediteranskom uraganu koji se spustio na Grčku. Riječ je po njihovom mišljenju o jednom od većeg broja vremenskih nepogoda koje su pogodile Grčku posljednjih godina.

Tako se danas govori u zapadnim i našim medijima, a kako se govorilo prije samo 3 godine ćemo pokazati koristeći Washington Post tekst iz 2017 godine. Tada je mediteranski uragan s centrom na Siciliji bio „pogodio” Grčku donoseći joj velike padaline koje su rezultirale poplavama. U tom tekstu Washington Post je spomenuo i mediteranski uragan iz 2016 godine što ukazuje da je riječ o vremenskom događaju koji se ponavlja svake godine što znači da nije niti rijedak niti iznenađujući niti katastrofalan kako to pišu mediji.

U stvarnosti mediganu nisu niti približno novi meteorološki fenomen koji se pojavio zbog zagrijavanja planeta. Grčka meterološka služba tako navodi 64 medigana koji su bili dostiglu udarnu snagu uragana između 1947 i 2014 godine. Ako ćemo s druge strane gledati sve medigane u istom razdoblju ih je bilo praktički duplo više. To ne predstavlja niti moderni meteorološki fenomen pošto je još 1749 godine naš Ruđer Bošković opisao mediteranski tornado koji je poharao grad Rim.

Zahvaljujući meterološkim satelitima mi znamo da su se jači, opasniji medigani dogodili 1969 godine kada su prije svega bili pogođeni Tunis, Alžir i Malta. Sljedeći medigan se zvao Sofija koji 1976 godine stvara tornado u blizini Taranta, potom je 1983 godine bio red na Callisto koji ponovno pogađa Tunis,a 1985 godine se pojavio Maximus i tako dalje i tako dalje.

Mediji su iz ovog medigana koji se obrušio na Grčku napravili katastrofalni spektal optužujući za sve što se događa zagrijavanje planete. Činjenice da je o ovom tipu uragana pisao još Bošković u 18 stoljeću, a Petrarca u 14 je potpuno nevažno za novu, „bolju” verziju stvarnosti. Sam pojam medigan ili medican je stvoren u 21 stoljeću od strane današnjih naučnika pa se tako čak može tvrditi da ranije nisu niti postajali pošto su ih stanovnici smatrali običnim, ali malo jačim olujama.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina