LGBTIQ prava

  Kao što smo već ranije pisali Poljska i Mađarska su dali veto na proračun Europske unije zbog europske „vladavine prava”. Razlog za taj veto su bili po mišljenju ovih vlada svođenje njihovih država na status europskih provincija, zajedno s mogućnošću nametanja primanja migranata i LGBTIQ prava ovim državama.

  U skladu s tim danas govorimo o LGBTIQ pravima koje putem europskog proračuna i europskih zakona Unija namjerava nametnuti svim svojim članicama čemu se ove dvije države vatreno protive. To je bio razlog za njihov prvi veto nakon kojega će sigurno doći i drugi veto kada Europska unija pokuša diskriminaciju LGBTIQ osoba ugraditi u europsko zakonodavstvo.

  Ova europska svađa o LGBTIQ pravima je najavljena nakon rujanskog govora predsjednice Europske komisije von der Leyen u kojemu je spomenula donošenje novih zakona po ovom pitanju. Do njenog punog izlaska u javnost dolazi praktički tokom rasprave o europskom proračunu pošto to vrijeme Europska komisija izabire za puštanje svog plana u javnost (12.11.2020). U tom javno obznanjenom planu se zahtjeva da homofobični govor mržnje postane europski zločin, da se priznaju roditeljska prava LGBTIQ parovima i drugo.

  Europska komisija na kraju izjave za medije kod predlaganja plana ipak nevoljno priznaje da veći dio politika po pitanju LGBTI zajednice spada pod ekskluzivna prava država članica. Bez obzira na to ona smatra Unija ima važnu ulogu u usmjeravanju i koordinaciji politika svojih članica.

U izjavi za medije se puno toga ne navodi pa smo stoga bili prisiljeni pročitati službeni akcijski plan. U njemu se navodi da će pored ostalog Europska komisija:

1) Osigurati zadovoljavajuću zaštitu ranjivih skupina (zajedno s LGBTIQ) koje zatraže azil u Europskoj uniji

2) Osigurati financiranje „nevladinih udruga” za inicijative koje se bore protiv govora mržnje i nasilja protiv LGBTIQ osoba.

3) Pokrenuti tokom 2021 godine inicijativu za širenje liste EU zločina kako bi ona pokrila govor mržnje protiv LGBTIQ zajednice

4) Provjeravati implementaciju programa financiranih od strane Europske unije kako bi se osiguralo izvršavanje programa u skladu s pravilima jednakosti (ne spominje se konkretno LGBTIQ, ali to je LGBTIQ plan).

  Poljsku reakciju na ovoj plan koji je bio nazvan „prvom Europskom strategijom za LGBTIQ jednakost se nije trebalo dugo čekati. On je došao od pomoćnika ministra vanjskih poslova Pavela Jablonskog koji je izjavio „Europski ugovor jasno govori o jednakosti muškarca i žene. Mi ne vidimo potrebu da se to promjeni i mi se protivimo prijedlozima da se tako nešto pokuša. Mi trebamo koristiti pravne norme namjesto da izmišljamo nove, specijalno kada one mogu biti podložne različitim interpretacijama”

  Praktički identičnu poziciju je zauzela i Mađarska što je dovelo do mogućnosti novog njihovog veta u ime zaštite tradicionalne obitelji na ako ništa drugo području ove dvije države. U određenom smislu današnja afera mađarskog zastupnika koji je sudjelovao na gay zabavi predstavlja odgovor europske duboke države na ove pozicije Mađarske pošto su svi već odavno znali da je on prikriveni član LGBT zajednice. Čovjek je neprekidno sjedio 16 godina u Europskom parlamentu, ali su ga mediji otkrili tek kada je Mađarska dala veto.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina