Laptopi

   Izbijanje korona virus pandemije je dovelo do prestanke normalne, postepene gospodarske evolucije od rada u tvrtki prema radu od kuće. Ono što se trebalo postepeno malenim koracima postići tijekom desetljeća se dogodilo od jutra do sutra kada su vlade razvijenih država uvele karantenu i pozvale svih kojima je to moguće da rade od kuće.

   Pobjednici ove nove ekonomije koja je neočekivano brzo nastala zahvaljujući korona virusu su aplikacije preko kojih se vrše virtualni sastanci, uslužna industrija koja se bavi dostavom proizvoda na kućnu adresu i kompjuterska industrija na koja predstavlja kostur svega toga. Po službenim podacima Microsofta na proljetnom vrhuncu pandemije korištenje Windows 10 sustava je poraslo za 75 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

   Gledajući po proizvođačima kompjutera otkrivamo da je u trećem kvartalu prodaja Lenova porasla 11.4 %, Hewlett Packarda 11.9 %, Dell-a je pala 0.5 %, Apple-a skočila 13.2,a Acera skočila 15 %. Najbolje u cijeloj ovoj priči su prošli laptopi čija prodaja je porasla čak 28.3 % opasno se približivši gotovo 10 godina starom rekordu pošto je bilo prodano čak 64 milijuna laptopa.

   To je na kraju dovelo do očekivanog poremećaja na tržištu pošto se cijeli proizvodno-transportno-prodajni lanac morao prilagoditi novoj realnosti. Tvrke koje su imale neiskorištene proizvodne kapacitete su ih aktivirale pokušavajući ispunuti zahtjeve kupaca i istovremeno zaraditi nagradnu premiju za svoj proizvod.

   Taj cijeli proizvodni lanac započinje s proizvodnjom procesora koji se za AMD vrši na Taiwanu u proizvodnim pogonima korporacije TSMC dok ih Intel proizvodi u svojim pogonima nakon čega se ugrađuju monitori, matične ploče i tvrdi diskovi (ili SSD). To je sve dovelo do toga da se bila pojavila svjetska nestašica laptopa koja i dan danas traje.

   Nuspojava te nestašice je potpuno očekivano porast cijena kompjutera koji najbolje možemo promatrati u našim dućanima. Laptop s procesorom Ryzen 5 smo u svibnju mogli kupiti za 2.999 kuna dok danas najniža cijena ovih laptopa iznosi 3.499 kuna. Slična je situacija i s drugim laptopima tako da imamo trgovine koje su prodavale laptop s procesorom Intel i3 ovo proljeće za 2.599 kuna,a sada im najjeftiniji laptop košta 3.499 kuna što predstavlja povećanje cijene za 26 %.

   Očekivano za ovu situaciju odgovornost snose dobrim dijelom države koje su bile krenule na masovnu kupovinu laptopa za svoje učenike i službenike. Nužno je ovdje naglasiti da mi govorimo o razvijenim, normalnim državama koje su svojim akcijama izazvale masivni poremećaj na tržištu kojeg se nitko ne usudi spominjati.

  To nam ujedno znači da ovdje ne govorimo o Hrvatskoj pošto mi nemamo novaca za kupiti laptope školskoj djeci ili išta sličnog. Jednostavno naš cilj je ulazak u eurozonu što ćemo postići politikom štednje,a ne „razbacujući se s novcem” kao druge države.

  U određenom smislu da je to službena politika Hrvatske nam je dokazala Europska unija svojim podacima o uvozu laptopa u svoje članice tijekom posljednjeg kvartala. Kod dvije članice porast uvoza laptopa je bio veći od 30 %, kod deset članica porast je bio između 20 i 30 %, a potom idu svi ostali. Hrvatska se po porastu prodaje laptopa kada uspoređujemo prvih 7 mjeseci ove s prvih 7 mjeseci 2019 godine našla na diobi pretposljednjeg mjesta s Litvom pošto je naš porast prodaje bio samo 2 %. Posljednja je bila Estonija s padom prodaje od 0.2 % dok su države s kojima se volimo uspoređivati, znači Rumunjska i Bugarska imali porast prodaje od 38 i 25 %.

  Što reći o tome ? Ništa, bolje ništa ne komentirati o našoj navodnoj informatizaciji

3.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina