Kritička teorija rase

  Kritička teorija rase ispituje socijalna, kulturna i pravna pitanja prvenstveno u vezi s rasom i rasizmom u Sjedinjenim Državama. Odlukom National Education Association od 30 lipnja 2021 kritička rasna teorija je postala službena edukacijska teorija u SAD.

  U određenom smislu kritička rasna teorija je prošla put sličan neoliberalnoj teoriji. Njeni osnivači su bili od javnosti smatrani blago govoreći čudnima da bi potom 40 godina kasnije njihove čudne teorije zavladale Amerikom.

  U osnovi kritička rasna teorija je pseudoznanost koja se temelji na odbijanju dokaznog postupka. Nasuprot znanstvenom istraživanju kritična rasna teorija se temelji emotivnoj osobnoj priči. Ta emotivna priča može biti o teškom životu ilegalnog migranta ili pripadnika manjinske zajednice koji smatra da je žrtva rasizma.

  Ukratko kritička rasna teorija je u potpunosti protivna zapadnoj znanosti. Ona je potpuno protivna zapadnoj racionalnoj analizi i argumentima što je zamjenila pričama. U određenom smislu bi mogli reći da je ona potpuno protivna svjetskoj modernoj misli pošto se ona temelji na racionalnoj analizi.

  Najbolji primjer kako funkcionira ova pseudoznanost nam je dao The 1619 project koji se danas uči u školama. Taj u teoriji povijesni projekt navodi da je SAD u stvarnosti stvoren 1619 godine. Ova godina je uzeta pošto su tada na područje američkih kolonija iskrcani prvi crni robovi. Kasnije će The New York Times koji je organizirao ovaj projekt i njegova autorica otkazati, pobrisati ove tvrdnju, ali…

  U otvorenom pismu koje nitko nije osporio povijesni stručnjaci su ukazali na osnovne „greške” ovog projekta. Tamo su naveli da je povijest puna grešnika i svetaca, zločina i časti, a da se to posebno tiče robovlasništva.Po njima 400 godina povijesti države s 300 milijuna stanovnika se ne može gledati samo kroz prizmu robovlasništva.The 1619 project cijelu povijest gleda kroz to. Kao primjer su naveli esej „Amerika nije bila demokracija dok je Afroamerikanci nisu stvorili” i druge eseje. Njima su ujedno bili dokazali pseudoznanost kritičke rasne teorije.

  Tim greškama koje u stvarnosti za autoricu nisu greške ovaj projekt je dokazao sve slabosti pseudoznanosti. Autorica, voditeljica projekta je afroamerikanka Nikole Hannah-Jones pa je iz njene rasne perspektive SAD nastao 1619. To je godina kada su crnci prvi put doveženi u britanske sjevernoameričke kolonije pa je to stoga za njih godina osnivanja. Za sve ostale ta godina je bila potpuno nevažna.

  Osnovni cilj kritičke rasne teorije je rušenje zapadnog društvenog poretka i formiranje nove društvene realnosti. Po toj teoriji ne postoje univerzalne istine, a sve nejednakosti se ne temelje na sposobnostima nego na rasizmu.

  Rezultat toga bi bio da se cijelo američko društvo promatra kroz prizmu rase. Po toj viziji SAD predstavlja društvo podijeljeno na različite grupe koje se bore da bi dokazale kako su oni najveće žrtve. Normalno očekivana nuspojava ove teorija, ove pseudoznanosti je uništavanje društvene kohezije u SAD.

  Gledajući iz perspektive Europske unije ova pseudoznanost je zanimljiva pošto tvrdi da ne postoji zero sum game. Ona tvrdi da je neka rasa izrabljivač, a druga rasa žrtva. To je zanimljiva teorija kada uzmemo u obzir da svake godine Europska unija prima milijune migranata. Ti migranti su pripadnici drugih rasa što otvara bezbroj pitanja ako ćemo kritičku teoriju rase uzeti kao legitimnu.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina