Plaza u Lovranu

Korona u Hrvatskoj

Realno gledajući mora se priznati da smo imali bolju od očekivanja turističku sezonu. Da nam je netko tako nešto nudio krajem ožujka ili u travnju 2020 godine mi bi to bili objeručke prihvatili pa je red na turističkom uspjehu čestitati vladi. To ujedno predstavlja najveći, a vjerojatno s izuzetkom reizbora i jedini njen uspjeh u ovoj krizi.

U četvrtak 19.03.2020 godine, 4 dana nakon Njemačke Hrvatska je započela provoditi postupak potpune karantene. Od toga dana zabranjen je bio rad ugostiteljskih objekata kao i trgovina koje ne prodaju prehrambene artikle. Jedino je bio dopušten rad ljekarni, benzinskih crpki, kioska, pekarnica i trgovina koje prodaju hranu i higijenske artikle. Ta odluka s ciljem spašavanja ljudskih života je bila donesena u trenutku kada je broj zaraženih rastao po stopi od 6 pacijenata dnevno pošto je najvažnije bilo spasiti ljudske živote.

Iskreno govoreći uvođenje ovog oblika drastične karantene nije bila ideja naše vlade nego je riječ bila o najobičnijem kopiranju. Drugim riječima Europska unija je dala uputstva svim svojim članicama da provedu potpuno zatvaranje društva i gospodarstva kako bi se “zaustavilo širenje virusa”. Kao što svi znamo Švedska je to odbila pa je stoga mjesecima bila napada od strane zapadnih medija.

Sve u svemu tim potpunim zatvaranjem gospodarstva i društva Hrvatska je bila zaustavila širenje virusa tako da je najveći broj novih dnevnih pacijenata imala 02 travnja 2020 godine kada ih je bilo 78. To su bili prije svega pacijenti koji su se zarazili ranije od uvođenja mjera potpunog zatvaranja.

Mjere zatvaranja su na kraju dovele do toga da polovicom lipnja mi praktički više nemamo nove pacijente jer je njihov dnevni broj iznosio 0 ili 1. Nakon toga razdoblja došlo je ono otvaranja granice i početka uspješne turističke sezone. Tokom drugog vikenda kolovoza u Hrvatskoj je ljetovalo 780.000 turista to je istovremeno bilo vrijeme kada smo imali 50 novih koronavirus pacijenata dnevno što nije daleko od travanjskog rekorda.

Kako inkubacija korona virusa traje 14-15 dana pun efekat tolikog broja turista tek 24-25 kolovoza kada smo zabilježili oko 230 novih pacijenata dnevno. Pazite riječ je o tri puta više pacijenata nego što je bilo na vrhuncu u travnju 2020 godine. Ti brojevi novih pacijenata će dodatno porasti do 280 početkom rujna nakon čega nestankom turista dolazi do smanjivanja broja novooboljelih tako da ih je 13 rujna 2020 bilo „samo” 165.

Hrvatska se danas po pitanju korona situacije iznimno razlikuje od na primjer Njemačke, Italije ili Austrije gdje je broj novih slučajeva daleko manji nego što je bio u ožujku ili travnju što danas mnogi oni koji su slavili uspjeh turističku sezone sada licemjerno koriste kako bi tvrdili da u Hrvatskoj ništa ne valja. S druge strane naš porast oboljelih je danas puno manji od onog u na primjer Mađarskoj,a sličan je onome u Grčkoj tako da razloga za kritiku ne može biti.

Festival Slobode koji se održao u Zagrebu na kraju krajeva predstavlja umor stanovništva po pitanju sadašnjih mjera borbe protiv korona virusa koje se ukidaju ili uspostavljaju po tome kako kome odgovaraju. Medijske manipulacije u kojoj je sada najpoznatija kod nas ona s prvom pomoći na Festivalu slobode najbolje ukazuju zašto građani ne vjeruju niti vladi, niti stručnjacima niti medijima i teško je moguće osporiti njihove argumente.

U Hrvatskoj smo svi imali pravo na “normalan” život u doba turističke sezone, ali prije i poslije nje mi to pravo nemamo. Isto tako u Velikoj Britaniji i drugim zapadnim državama se može demonstrirati za Black Lives Matter, ali ako organiziraš demonstracije protiv korona virus mjera budeš kažnjen. Iz toga možemo izvući jedan od dva zaključka. Prvi bi bio da se u doba turističke sezone i tokom BLM demonstracija ne širi korona virus, a kada ljudi prosvjeduju protiv njega ili kada nema turista on se širi. Ako taj zaključak nije točan onda nam ostaje onaj da su naše vlade licemjerne i da to građani jako dobro znaju.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina