Shincheonji-Daegu-cerkva

Koreja, korona i licemjerje

Južna Koreja je u pandemiji korona virusa za sve druge država postala primjer kako se boriti protiv epidemije. Dok se u više manje cijelom zapadnom svijetu uspostavila karantena s ciljem zaustavljanja širenja korone, Južna Koreja nije ništa sličnog učinila i uspjela je pobjediti virus. Za svoj uspjeh ona je krajem travnja bila pohvaljena od strane Ujedinjenih Naroda dok su druge države tražile njenu pomoć, njene savjete u ovoj borbi.

Bez obzira na to ona je imala, ona ima 2 velika žarišta zaraze koja su od Korejaca izazvala identičnu reakciju dok je na zapadu reakcija prema tim žarištima bila različita, bila licemjerna. Prvo od žarišta korona virusa je bila crkva jedne kršćanske sekte, dok je sada u svibnju otkriveno žarište u LGBT zajednici.

Prvi pacijent od korona virusa u Južnoj Koreji je otkriven još u siječnju 2020 godine nakon čega je vlada započela s mjerama borbe protiv korona virusa. Bez obzira na te mjere Shincheonji crkva je vodila mise s vjernicima koji nisu nosili maske i koji su stajali/sjedili blisko jedan pored drugoga što je rezultiralo činjenicom da je više od polovice svih oboljelih u Koreji bilo vezano s ovom crkvom, s ovom vjerskom zajednicom.

Reagirajući na situaciju vlada Južne Koreje je u drugoj polovici ožujka najavila akcije protiv vjerskih zajednica koje održaju molitve, mise i slično. Na vrhuncu krize s žarištom ove vjerske zajednice punog imena Shincheonji crkva Isusa 86.2 % Korejaca je tražilo da policija pretrese dokumentaciju ove zajednice kako bi otkrila imena svih njenih članova. U svom odgovoru na situaciju s kojom je suočena Shincheonji crkva Isusa je izašla s izjavom u kojoj spominje 4.000 nepravdi počinjenih njenim članovima i jednu osobu koja je bila prisiljena počiniti samoubojstvo. Tu navodnu ili stvarnu diskriminaciju ove crkve su osudili samo američki državni organi.

Dva mjeseca kasnije kada se već mislilo da je korona virus trajno poražen u Južnoj Koreji došlo je do pojave novog žarišta. Ono se pojavilo u LGBT zajednici, u LGBT klubovima. Na ovo žarište Korejci su reagirali identično kao i na ono u Shincheonji crkva iskazivanjem mržnje prema onima koji se tako neodgovorno ponašaju, koji ugrožavaju tuđe živote. Čak i tamošnja LGBT zajednica je priznala da se s njima ponašalo identično kao s Shincheonji crkvi Isusa, ali to nije spriječilo zapadne medije da počnu s svojim medijskim komentarima, napadima.

Njemačka državna novinska agencija Deutsche Welle je tekst o ovom žarištu nazvao „Da li je LGBT zajednica postala žrtveni jarac korona virusa ?”. O istoj tematici CNN je izašao s tekstom sličnog imena u čemu se baš pretjerano ne razlikuje od Human Right Watch koji onako uz put osuđuje diskriminaciju pripadnika LGBT zajednice u Koreji.

Dok je osuda korejske zajednice prema svima koji se neodgovorno ponašaju bili oni vjernici ili članovi LGBT zajednica bila jednaka prezentacija u zapadnim medijima je bila ekstremno različita. To licemjerje naših medija jer je riječ o našim medijima zaslužuje samo prezir i naše razumjevanje kako oni funkcioniraju.

Znamo da će mnogi reći kako to nisu naši, hrvatski mediji nego zapadni, njemački, britanski, američki, ali realnost je da naši mediji prije svega koriste zapadne medije za pisanje svojih tekstova. Ako ne vjerujete dovoljno je pogledati domaće tekstove o žarištu korone kod vjerske sekte i žarištu korone kod LGBT zajednice.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina