Izborna krađa

  Previše se kod nas, a i u svijetu govori kako Donald Trump još uvijek nije izgubio predsjedničke izbore u SAD. Istina Biden će formalno postati izabrani predsjednik tek 14 prosinca 2020, ali to ne mijenja činjenicu da je on pobjedio na izborima. Ovo dovođenje rezultata predsjedničkih izbora pod znak upitnika se ne događa prvi put pa ćemo se dan sjetiti ranijih sličnih primjera.   

  Danas nakon što je prošlo više od 60 godina nakon izbora Kennedija za predsjednika on je pretvoren u mit potpuno odvojen od dobro dokumentirane stvarnosti. To je u stvarnosti bila priča o sinu bogataša kojemu je cilj postati predsjednik.

  Predsjednički izbori 1960 godine se održavaju u vatrenoj atmosferi gdje i Nixon i Kennedy imaju ogromnu podršku stanovnika SAD-a tako da oni po broju glasova na kraju završavaju praktički potpuno izjednačeni. Po broju tih formalno osvojenih glasova Kennedy pobjeđuje pošto osvaja približno 113.000 glasova više od Nixona i 303 elektorska glasa.

  Praktički odmah po prebrojenim glasovima počeli su razgovarati o krađi glasova koja je omogućila pobjedu Kennedija. O izbornoj noći u kojoj su se neočekivano promjenili glasovi birača će kasnije govoriti član dinastije Kennedy Sargent Shiver koji je vodio njihovu izbornu kampanju. O izbornoj noći i prebrojavanju glasova on je izjavio: „Bio sam u totalnoj depresiji. Mislio sam da sam izgubio svoju vlastitu saveznu državu Illinois, što znači da je Kennedy izgubio predsjedničke izbore. Nisam imao hrabrosti stajati pred ljudima u izbornoj noći pa sam pobjegao u svoju sobu da bi tamo plakao.” Malo kasnije netko mi je pokucao na vrata i rekao „Sargent glasovi u Illinoisu su se potpuno promjenili”.

  Zbog tih glasova u Ilionoisu kao i situacije u Texasu gdje je u nekoliko mjesta bilo izbrojeno više glasova nego što ima glasača Nixon je bio pod pritiskom da ospori rezultat izbora što je on odbio navodeći kako bi to nanijelo štetu SAD-u. Njegove riječi su bile “kakvu bi štetu nanijelo ugledu SAD-a sama ideja da se predsjednički izbori mogu ukrasti“.

  Nakon ovih izbora 1960 godine sada skačemo na one 40 godina potom kada se za predsjednika SAD-a natječu Bush mlađi i Al Gore. Na tim predsjedničkim izborima pobjeđuje Bush mlađi zahvaljujući svojoj pobjedi na Floridi. Ta pobjeda je bila ostvarena s samo 537 osvojenih glasova više nego što ih je osvojio Al Gore što u postotcima predstavlja 0.061 % izbrojenih glasova.

  Zbog toga je Al Gore kojemu kampanju vodi sin osobe koja je Kennediju dala poziciju predsjednika dao zahtjev za ponovno brojenje glasova. Ono čega se Nixon 1960 godine bojao je sada postala stvarnost tako da se cijela država podjelila na dva bloka i sve je postalo jedan veliki medijski cirkus. Na kraju zahtjev za ponovno brojenje glasova će biti odbijen od strane tamošnjeg suda čime je Bush mlađi postao novi predsjednik.

  Tako smo došli do sadašnjosti i pokušaja Donalda Trumpa da ospori rezultat izbora, da dobije novo prebrojavanje glasova. Slično kao što su danas mediji prije službenih rezultata proglasili Bidena predsjednikom tako su 2000 godine bili proglasili Gore-a, ali na tome sva sličnost završava. Brojanjem glasova se bilo utvrdilo da je tada Bush,a sada Biden pobjedio.

  Postoji jedna stvar koju danas osobe koje navijaju za Trumpa zaboravljaju. Niti 1960 niti 2000 godine nije bilo došlo do presude koja je osporila rezultat izbora pa do nje neće doći niti danas. Kada bi do nje došlo to bi značilo kako je to Nixon bio rekao da se predsjednički izbori u SAD mogu ukrasti što ispadne neprihvatljivo za američki režim.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Našu priču o presedanima koji uništavaju SAD započinjemo 1960 godine. Tada je Kennedy vrlo vjerojatno ukrao izbore Nixonu. Kako je u nekoliko mjesta na području dvije savezne države na ovim izborima glasovalo više glasača nego što ima stanovnika predložen je da Nixon uloži žalbu na izborni rezultat. On je na to izjavio „moja tužba bi nanijela štetu ugledu SAD pa ću stoga priznati poraz na izborima”. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina