Gilbert Keith Chesterton

  Kako nismo obilježili 150 godina rođenja ovog konzervativnog mislioca sada ga se sjećamo na godišnjicu smrti. Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) je bio jedan od najvećih pisaca kasnog razdoblja Britanskog kolonijalnog carstva.

  Pošto govorimo o misliocu klasična biografija pa baš i nema smisla. Važnije je navoditi njegove misli nego išta drugo. Moderna publika Chestertona prije svega zna po seriji Velečasni Brown (slika) koja se temelji na njegove 53 kratke priče o svećeniku-detektivu. Nužno je ovdje dodati da ta serija ima samo osnovne poveznice s detektivskim pričama koje je pisao. Serija je prilagođena modernoj ideologiji koja bi šokirala Chestertona.

  Danas živimo u svijetu kada je dozvoljeno tvrditi da je matematika rasistička znanost. U određenom smislu Chesterton je prije 100 godina vidio taj svijet što najbolje možemo vidjeti iz njegovih sljedećih riječi:

Uskoro ćemo živjeti u svijetu kada će čovjek biti ponižen ako kaže da je 2 + 2 = 4, u svijetu gdje će bijesna gomila napasti čovjeka koji tvrdi da životinje imaju rogove, u svijetu u kojemu će progoniti čovjeka koji tvrdi da trokut ima tri strane i objesiti čovjeka zbog sulude izjave da je trava zelena” (1926).

  O poznatom piscu i pjesniku Oscaru Wilde-u poznatom po hedonizmu, LGBT i liberalizmu Chesterton 1905/8. izjavljuje:

Njegov proživi dan (Carpe Diem) religija nije religija sretnih nego vrlo nesretnih ljudi”… …”Oscar Wilde je izjavio da mi ne vrednujemo zalaske sunca jer ih ne možemo platiti, ali on greši. Mi možemo platiti za zalaske sunca tako da ne budemo Oscar Wilde”.

  Navodno je Chesterton 1923., izjavio, napisao:

Kada čovjek prestane vjerovati u Boga, on ne prestane vjerovati, nego počne vjerovati u sve”. Ostati ćemo u ovoj tematici i još navesti njegove riječi: „Kada ukinemo Boga vlada postaje Bog”.

  U svojoj priči iz serije Velečasni Brown Chesterton 1926. piše:

Sve stvari su od Boga,a prije svega razum, mašta i veliki poklon uma. Oni su sami u sebi dobri i mi ne smijemo zaboraviti njihovo porjeklo čak niti u njihovom perverzijama”.

 Praktički na početku svoje spisateljske karijere 1903. Chesterton piše:

Razum je uvijek vrsta nasilne snage za one koji pozivaju na razum,a ne srce. Koliko god da je ta snagu kulturna ona je uvijek nužna za nasilne ljude. Mi govorimo o utjecaju na čovjekovo srce, ali mi ne može ništa učiniti po pitanju glave osim udariti ju”.

  Iz 1911. navodimo njegovu izjavu u gradnji i stvaranju:

Kompletna razlika između gradnje i stvaranja je sljedeća: stvar koja je izgrađena može biti voljena tek nakon što je napravljena. Stvar koja je stvorena je voljena prije nego što je postojala kao što majka može voliti nerođeno dijete”.

  Nakon Prvog svjetskog rata Chesterton napada kritičare Križarskih ratova:

Kritičari Križarskih ratova govore kao da su se oni vodili protiv nekih neopasnih, neotkrivenih plemena ili hramova u Tibetu koji nisu otkriveni dok ih križari nisu napali. Oni zaboravljaju da davno prije nego što su Križari sanjali o ulasku u Jeruzalem da su Muslimani gotovo ušli u Pariz”.

  Chesterton je bio vjernik i što je za Engleza najčudnije uvjereni katolik. Njegove riječi o Kršćanstva napisane prije 100 ili više godine mi danas možemo puno bolje razumjeti. On tako 1906. piše:

  „postoje oni koji mrze Kršćanstvo,a mržnju objašnjavaju ljubavlju prema svim vjerama”. Tu ćemo navesti i njegove slične riječi iz 1928. kada govori „ovo su dani kada se od Kršćana očekuje da slavi sve vjere osim vlastite”. Te obje izjave bi danas puno kršćanskih vjernika u Europi potpisalo.

  Kao primjer njegovih drugih izjava koje bi mnogi danas potpisali nalazimo „tolerancija je vrlina čovjeka bez vlastitih uvjerenja”,a na kraju je red spomenuti i demografiju. O kontroli rađanja on 1931. piše:

  „Naši gospodari će vjerojatno kontrolu rađanja pretvoriti u praktični program dok mi svi raspravljamo o opasnosti da će netko taj program ugraditi u buduću utopiju”.

  Tim njegovim riječima o kontroli rađanja završavamo današnjih tekst kojim se sjećamo konzervativnog mislioca Gilberta Keitha Chestertona.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
7 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
darwin insurance
1 mjesec prije

I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I do not know who you are but certainly youre going to a famous blogger if you are not already Cheers

insurance calculator
1 mjesec prije

Hi Neat post There is a problem along with your website in internet explorer would test this IE still is the market chief and a good section of other folks will pass over your magnificent writing due to this problem

insurance plans
1 mjesec prije

Your blog is a true hidden gem on the internet. Your thoughtful analysis and in-depth commentary set you apart from the crowd. Keep up the excellent work!

anti hero lyrics
1 mjesec prije

Every time I visit your website, I’m greeted with thought-provoking content and impeccable writing. You truly have a gift for articulating complex ideas in a clear and engaging manner.

all of me lyrics
28 dani prije

Your blog is like a beacon of light in the vast expanse of the internet. Your thoughtful analysis and insightful commentary never fail to leave a lasting impression. Thank you for all that you do.

Christian Lyrics
28 dani prije

Ive read several just right stuff here Certainly price bookmarking for revisiting I wonder how a lot effort you place to create this kind of great informative website

telugu lyrics baby
27 dani prije

Your passion for your subject matter shines through in every post. It’s clear that you genuinely care about sharing knowledge and making a positive impact on your readers. Kudos to you!

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina