Executive orders

  Executive orders (izvršna odredba) predstavlja sredstvo koje za izdavanje saveznih direktiva u SAD koristi predsjednik u cilju upravljanja operacijama savezne vlade. Kroz povijest se način korištenja, su se ovlasti koje može koristiti predsjednika SAD promjenila, ali to je sve danas postalo nevažno.

  Tijekom protekla pola mjeseca novoizabrani predsjednik Joseph Biden je izdao iznimno veliki broj executive orders pa ćemo njegove današnje izvršne odredbe usporediti s onima njegovih direktnih prethodnika, Donalda Trumpa i Baracka Obame.

  U prvih 13 dana svoga predsjednikovanja Joseph Biden je po izvorima CNN-a izdao čak 45 izvršnih odredbi. Neke od njih su svi očekivali, neka malo tko, ali u stvarnosti nitko ih nije očekivao tako veliki broj u tako malo vremena.

  S druge strane tijekom prvih 13 dana svog predsjednikovanja, znači između 20 siječnja i 2 veljače 2017 Donald Trump je bio potpisao „samo” 7 izvršnih odredbi. Sveukupno u svojih prvih 100 dana Donald Trump će potpisati 31 izvršnu odredbu. Njega su te 2017 godine američki mediji kritizirali da je potpisao više izvršnih odredbi u prvih 100 dana nego bilo koji moderni Američki predsjednik. Po ovom pitanju ćemo na kraju još dodati da je predsjednik Obama u svojih prvih 12 dana potpisao 9, a u 100 dana 19 izvršnih odredbi.

  Stoga kada gledamo broj izvršnih odredbi možemo zaključiti da su se američko društvo i američke stranke duboko ideološki radikalizirale. Stupanjem na vlast predsjednika iz Republikanske stranke broj izvršnih odredbi u prvih 13 dana je bio čak i smanjen u odnosu na njegovog prethodnika iz Demokratske stranke dok je u 100 dana bio uvećan za 63 %. Nakon što su se 2021 godine Demokrati vratili na vlast oni su bili u možemo to slobodno reći revolucionarnom žaru. Tokom prvih 12 dana predsjedničkog mandata demokratska Bidena on je potpisao 45 izvršnih odredbi. Znači Biden je potpisao 500 % više izvršnih odredbi nego Obama koji je isto bio iz Demokratske stranke i 642 % više izvršnih odredbi nego Trump koji je bio predsjednik iz Republikanske stranke.

  Tucet izvršnih odredbi koje je predsjednik Biden potpisao u svojih 12 dana možemo podijeliti u nekoliko kategorija. U prvu kategoriju bi spadale izvršne odredbe vezane za borbu s korona virusom i dobar dio od njih 14 bi malo tko osporavao. U drugoj kategoriju nalazimo 8 izvršnih odredbi o pravima migranata u SAD,a potom dolazi 7 odredbi o jednakosti, pa njih 5 o zaštiti okoliša i još njih 5 vezanih s gospodarstvom. Postoje po očekivanju i pojedinačne izvršne odredbe koje ne spadaju u ove grupe, ali to nam je trenutačno nevažno.

  Sada mi ovdje možemo stvarno jako puno govoriti o Bidenovim izvršnim odredbama od kojih je trenutačno najkontroverznija ona da se dječaci mogu u natjecati u ženskim kategorijama ako se samoproglase djevojčicama politički puno nezgodnija je ona o cenzusu. Prvog dana svog predsjedničkog mandata Biden je potpisao izvršnu odredbu o popisu stanovništva po kojoj će se osobe koje nisu državljani upisivati tijekom cenzusa što će biti korišteno za promjenu granice izbornih jedinica/distrikta.

  Govoriti općenito o svim izvršnim odredbama koje su potpisali Biden, Trump ili Obama nam ovdje nema nekoga smisla. Puno važnije nam za SAD i njene građane ispadne totalni kolaps političke suradnje i vođenje u pravom smislu te riječi ideoloških ratova namjesto da se bave dizanjem životnog standarda.

  Druga stvar koja možemo danas vidjeti bi bilo da je došlo do drastične promjene u SAD. Između 1946 i 2015 američki predsjednici su se u vanjskoj politici ponašali kao carevi, a sada koristeći izvršne odredbe se na isti način ponašaju i u unutrašnjoj politici. To predstavlja najvažniju političku promjenu koja se dogodila u SAD ove godine i koja će imati puno dugoročnije posljedice nego išta drugo.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina