Cristiano_Ronaldo

Europske vrijednosti

Europska unija se voli pozivati na vladavinu prava i neke tamo nedefinirane europske vrijednosti koje nabija na nos istočnoeuropskim članicama. Protiv tih nedefiniranih koncepata se prošli tjedan pobunila Mađarska koja je službeno obavjestila sve druge članice da neće odbriti korona virus fond dok se javno ne definiraju vladavina prava i europske vrijednosti zbog kojih isplate iz europskog fonda mogu biti blokirane.

Ovo na kraju nije priča o Europskoj komisiji koja smatra da Poljska i Mađarske neupitno krše vladavinu prava Unije niti o eurokratima koji smatraju da osim ranije navedenih još Češka, Rumunjska, Bugarska, Slovenija i Hrvatske krše europske standarde. Ovo je priča o zapadnom europskom licemjerju da ne kažemo rasizmu u sklopu kojeg se jedni standardi provode prema istočnim, a drugi prema zapadnim članicama.

Konkretno eurokrati smatraju da su novinari u Hrvatskoj predmet prljavih kampanja, poruka mržnje, prijetnji smrću, zastrašivanja, prijava zbog klevete i slično. Sve to što navode je apsolutna istina kao što bi potpuna istina bila da tako nešto treba biti nepoželjno za sve nas. Pitanje koje bi si svi mi trebali postaviti u stvarnosti glasi: da li se stanje kod nas razlikuje od stanja u zapadnim članicama ?

U pokušaju nalaska odgovora na ovo pitanje obratiti ćemo pažnju na takozvani Football Leaks. To je priča o mladom hakeru imena Rui Pinto koji 2015 godine uspješno hakira bazu podataka u kojoj se nalaze istiniti podaci o transferima igrača i raznim drugim nelegalnim djelima čiji osnovni cilj je izbjegavanje plaćanja poreza. Nakon što je hakirao ovu bazu podataka on je kontaktirao odgovorne za to prikrivanje podataka tražeći da mu se plati između 500.000 i 1.000.000 eura kako hakirane podatke ne bi pustio u javnost.

Kako je taj njegov pokušaj ucjene odbijen on je podatke počeo puštati u javnost. Nakon što ovi podaci izlaze u javnost 2016 godine dolazi do pokretanja europske istrage u europskom nogometu. Neupitno najzvučnije žrtve podataka koje Rui Pinto pušta u javnost su Cristiano Ronaldo koji biva osuđen na isplatu 18.8 milijuna eura poreza i 2 godine uvjetnog zatvora (u slučaju ponavljanja nedjela) i Jose Mourinho koji zbog isto zločina plaća kaznu malo veću od 2 milijuna eura i dobiva godinu dana uvjetnog zatvora.

Danas 4 godine nakon što je Rui Pinto pustio podatke u javnost pravosuđa Francuske, Španjolske, Belgije i Švicarske navodno provode istrage on je jedini koji se nalazi u zatvoru. Tehnički on nije u zatvoru nego se nalazi u programu zaštite svjedoka tako da je uvijek u pratnji 2 policajca čekajući odluku suda u Portugalu o svojoj sudbini. Trenutačno se ovog hakera u Portugalu sudi po 90 točaka optužnice jer je realno gledajući na nelegalan način došao do podataka o kriminalnim aktivnostima u sportu.

Da li se mi slažemo ili ne s načinom na koji je radio Rui Pinto je potpuno nevažno. Važno bi bilo da je on otkrio veliku kriminalnu zavjeru u nogometu koja veže europske nogometne velikane, zaljevske sunitske monarhije, Maltu, Angolu i rusku mafiju,a za to je u zapadnoj Europi koja navodno počiva na europskim vrijednostima i vladavini prava nagrađen zatvorom. O poštenju suđenja na kojemu se odlučuje njegova sudbina 2 od 3 suca su već morala biti zamjenjena radi očite pristranosti pa što dalje za reći.

Football leaks predstavlja jedan od bezbroj slučajeva zapadnoeuropskog licemjerstva gdje se po jednim standardima gledaju istočne, a po drugim zapadne članice Europske unije i zbog toga smo ga ovdje naveli. O tom slučaju trebamo razmišljati kada eurokrati nas ili druge istočnoeuropske članice osuđuju zbog pritiska na novinare ili za kršenje europskih vrijednosti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] skandala. Vremenski prvi od tih skandala je bio LuxLeaks nakon čega dolaze Panama Papers i Football leaks 2018. Epicentar dva od tri navedena skandala je bio u Europskoj uniji pa ona donosi zakon o nužnosti […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina