Nemamo pravo znati

  Europska unija je imala zakon koji govori da građani imaju pravo znati tko je vlasnik koje tvrtke. Dana 22 studenog 2022 Europski sud je ukinuo taj zakon presudom da nemamo pravo znati ovaj iznimno važan podatak.

  Priča o tome da imamo pravo znati podatke o tome tko su stvarni vlasnici kompanija započinje nakon europskih i internacionalnih skandala. Vremenski prvi od tih skandala je bio LuxLeaks nakon čega dolaze Panama Papers i Football leaks 2018. Epicentar dva od tri navedena skandala je bio u Europskoj uniji pa ona donosi zakon o nužnosti online vođenja registra kompanija.

  Taj europski zakon o registru kompanija je stupio na snagu 2019,a jedna od prvih država koje ga provodi biva Luxemburg. Riječ je o malenoj državici koja je europski i svjetski centar izbjegavanja poreza i skrivanja vlasništva. Moglo bi se reći da je Luksemburg mafijaška država, ali to bi bilo netačno pa se puno češće naziva poreznom oazom.

  Otvaranje registra kompanija u Luksemburgu je izazvalo reakciju novinara pošto svi znaju sve o tamošnjem državnom režimu. To je dovelo do afere OpenLux koja otkriva da Luksemburg s 620 000+ stanovnika ima 124 tisuća registriranih kompanija.

  Među svjetski poznatim osobama koje su u Luksemburgu osnivali kompaniji da bi smanjili poreze se nalaze: Tiger Woods, Christiano Rolando, Shakira… Naravno osim poznatih osoba koje ovdje skrivaju svoj novac u Luksemburgu se smještene i najveće svjetske korporacije. Nema nikakve veze da li spominjemo Amazon, Pfizer, Kering ili Decathlon jer su svi oni registrirani u Luksemburgu.

  Nakon ranije navedenih za koje će mnogi reći da su pozitivci dolaze oni koji to i nisu. Kao primjer tih drugih ćemo navesti mafiju kojoj je Luksemburg postao jedna od glavnih financijskih operativnih baza. Normalno osim mafije, poznatih i svjetskih korporacija svoju financijsku bazu u Luksemburgu imaju i problematični režimi kao onaj u Venecueli.

  Sve u svemu na području Luksemburga svoju bazu operacija ima 266 milijardera s Forbesove liste najbogatijih na svijetu. Zajedno s njima tu se nalaze osoba povezana s najvećim korupcijskim skandalom u Francuskoj, ruska mafija, suradnik predsjednika Srbije, bivši predsjednik Argentine, turski poslovni čovjek kojeg traže zbog 511 milijuna dolara teške prevare i drugi.

  Te osobe, korporacije i države su u Luksemburgu 2019 godine držali 5 tisuća milijardi dolara. Oni su držali tu imovinu da bi je sakrili, da se ne bi znalo tko je stvarni vlasnik imovine. Kada je ta tajna zbog novog europskog zakona ukinuta neki od njih su počeli napuštati Luksemburg,a drugi su dignuli europsku tužbu.

  Tu tužbu koju je neupitno i Luksemburg podržao je Europski sud pravde rješio 22 studenog 2022. Presuda ovog suda smještenog u Luksemburgu glasi da javnost nema pravo znati tko ima koliko skrivenih milijardi i tko je stvarni vlasnik korporacija. Sud je presudio da vlasnici tih računa u Luksemburgu i drugim članicama Europske unije imaju ljudsko pravo na privatnost. U skladu s tim javnost i države nemaju pravo znati tko je koliko Bog zna kako stečenog sakrio u Europskoj uniji !?

  Ukratko mi nemamo pravo znati !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina