Ekološka poljoprivreda

  Ekološka poljoprivreda je ideal kojem svi težimo. Na žalost jedno ispadne ideal kojim težimo, a drugo realnost. Kao najbolji primjer razlike između ideala i realnosti nam dolazi komunizam.

  Komunizam se kao što svi znamo zalagao za jednakost svih ljudi. To je bio ideal komunizma dok je realnost bila nešto potpuno suprotno. U određenom smislu komunizam je došao najbliže idealu u doba Staljina. To je bila doba kada su svi građani Sovjetskog saveza bez obzira na svoje pozicije živjeli u strahu od Staljina. Zbog toga to je bilo doba kada je komunizam došao najbliže svom idealu jednakosti svih ljudi.

  Sličnu situaciju danas imamo s ekološkom poljoprivredom. Mi svi želimo poljoprivredu bez upotrebe kemikalija i GMO sjemena, ali u stvarnosti to je nemoguće postići.

  Ekološka poljoprivreda predstavlja strateški cilj kojom teži Europska unija. Kao i puno drugih stvari pojam ekološka poljoprivreda ne predstavlja u Europi ono što svi pretpostavljamo nego nešto potpuno drugačije.

  Kod kupovine ekoloških proizvod mi pretpostavljamo da su oni napravljeni/uzgojeni bez kemikalija. Riječ je potpuno pogrešnoj pretpostavci koja ne drži vodu. Po europskom zakonodavstvu ekološka poljoprivreda je puno toga, ali nije poljoprivreda u kojoj su ne koriste kemikalije.

  Tijekom 2017 godine Europska unija je bila pokrenula proces donošenja zakona za ekološku poljoprivredu. Cilj tog zakona nije bio zabraniti nego samo smanjiti korištenje kemikalija u ekološkoj poljoprivredi. Bez obzira na ograničenost ciljeva novog zakona on je izazvao otvorene pobunu „ekoloških” farmera protiv zakona.

  Povodom tog zakona Martin Hausling iz stranke Zelenih (Njemačka) je izjavio „Ljuti me da je Europska komisija izabrala kriterij zabrane korištenje pesticida za ekološku poljoprivredu”. Ukratko po njemu zabrana korištenja pesticida će rezultirati uništenjem ekološke poljoprivrede.

  Tri godine kasnije Europska unija je izašla s svojim planom ekološke poljoprivrede. Po tom novom planu 25 % poljoprivrednog zemljišta mora do 2030 godine biti korišteno za ekološku poljoprivredu. Dodatni ciljevi Europske unije su smanjenje korištenja pesticida za 50, a gnojiva za 20 %.

  Govoreći konkretno o ekološkoj poljoprivredi nužno nam je reći kako ju Europska unija definira po tim novim smjernicama. Definicija ekološke poljoprivrede u EU je inače vrlo jasna i ona apsolutno zabranjuje sintetička gnojiva. Po pitanju kemijskih pesticida situacija baš i nije takva jer se samo smanjuje broj dozvoljenih kemijskih pesticida. Njihov broj se smanjuje, ali nema apsolutne zabrane korištenja.

  Na kraju red nam je još navesti da postoji potpuna zabrana korištenja genetski modificiranih organizama i ionizirajućeg zračenja. Time završavaju zakonska ograničenja u Europskoj uniji povodom ekološke poljoprivreda. Sve farme koje poštuju ova osnovna pravila se bave ekološkom poljoprivredom.

  Sigurno smo da su mnogi obični kupci ostali iznenađeni daljnjim dopuštenjem korištenja pesticida, ali što možemo. Tom odlukom je Europska unija kupila podršku prije svega njemačkih „ekoloških” farmera.

Akcijski plan Europske komisije za Ekološku poljoprivredu možete skinuti na sljedećem linku.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina