Dvije knjige

  Pročitali smo najnovije knjige Yasche Mounka koji se bavi društvom i Martina Wolfa koji se bavi ekonomijom. Te dvije knjige su napisale osobe koje spadaju među najveće zapadne, svjetske stručnjake svojih polja !?

  O Martinu Wolfu dovoljno govori da je član Bilderberg grupe, World Economic Foruma (WEF), glavni ekonomski komentator Financial Timesa i dobitnik bezbrojnih nagrada. U svojoj najnovijoj knjizi The crisis of democratic capitalism iz 2023. on se bavi vezom demokracije i kapitalizma koji ne mogu postojati jedan bez drugoga.

  U knjizi on prikazuje neprikrivenu mržnju protiv Donalda Trumpa i njegovog „pokušaja” državnog udara 2021. Na sličan način on govori o Republikanskoj stranci kojom po njemu sada neograničeno upravlja veliki Vođa. Po Wolfu sada taj Vođa ima sličnu moć unutar Republikanaca kao Hitler unutar Nacističke stranke. Jedina razlika ispadne da su se Njemci bojali Hitlera dok se Republikanci klanjaju Trumpu zbog moralnog kolapsa i osobne ambicije.

  Sve u svemu Wolf Trumpa smatra posljedicom svega onog negativnog što se dogodilo u zapadnim ekonomija posljednjih pola stoljeća. On je posljedica gubitka povjerenja stanovnika zapadnih država u svojoj ekonomsku i političku elite. Riječ je po njemu o zasluženom gubitku povjerenja jer se legitimitet sustava temelji na njegovim rezultatima,a oni su za obične građane negativni.

  Konfucije je još prije 2500 godina pisao da vlada treba imati oružje, hranu i povjerenje. U slučaju krize ona se može odreći oružja i hrane, ali nikada povjerenja jer bez njega ona ne može stajati. To je ono što se dogodilo s zapadnim društvima koja se danas nalaze.

  Globalizacija zajedno s poreznim promjenama su doveli do velikog raslojavanja zapadnih društava,a novac predstavlja političku moć. Novi bogati se bave utjecajem na politiku i javnost putem navodne filantropije narušavajući tako demokraciju.

  Do glavnog negativnog udara dolazi nakon krize 2007. kada je svima ukazano da je car gol. Između 2005. i 2014 godine 65 % stanovnika zapadnih razvijenih država je imala stagnaciju primanja što dovodi do krize legitimiteta režima. Mnogi građani su počeli vjerovati da do krize ne dolazi zbog gluposti nego intelektualne i moralne korupcije donosioca odluka. Za njih dodatni dokaz toga postaje što nitko nije bio kažnjen

  U osnovi pozicija Martina Wolfa glasi da je sve povezano s ekonomijom. Da nije došlo do ekonomskog raslojavanja i potom velike recesije ne bi došlo niti do pojave pravih nacionaliste koji se protive migrantima i kulturnoj revoluciju.

  To je po nama njegova greška jer što je veći broj migranata to je veća i negativna reakcija lokalnog stanovništva. To Wolf možda podsvjesno zna pa citira Burkea: „društvo je partnerstvo živih, mrtvih i onih koji će tek biti rođeni”. U tu definiciju ne spadaju migranti, ali treba priznati da je Wolf djelomično u pravu pošto gospodarski problemi jačaju nezadovoljstvo stanovnika.

  Prošle godine je s svojom knjigom The Identity Trap izašao i Yascha Mounk (slika). On nam je zanimljiv zbog njegove ranije knjige People vs Democracy u kojoj je napisao jednu neupitno istinitu tezu. U njoj nam on govori da možemo imati liberalizam ili demokraciju, ali nikako ne oboje jer ako pustimo ljude glasovati oni će se protiviti pravima manjina.

  Njegova knjiga se bavi ukidanjem univerzalizma i njegove zamjene ideologijom identiteta. Po toj novoj ideologiji koja sada prije svega vlada u SAD i Velikoj Britaniji mi više nismo prije svega državljani svojih država. Mi smo prije svega bijelci, crnci, arapi, hetero ili homoseksualci i slično,a tek nakon toga Amerikanci, Britanci, Hrvati… Po toj novoj ideologiji više ne postoji niti povijest pošto objektivna istina ne postoji. Na mjestu nje sve se treba gledati iz osobne perspektive, znači iz perspektive osobne povijesti.

  Knjiga nam govori kako se došlo do današnjeg fundamentalističkog wokeisma. Govorimo o wokeismu u kojem se govori da su svi bijelci rasisti, da nije moguće biti rasist prema bijeloj osobi i da je transfobično govoriti o biološkom spolu.

  Ukratko njegova knjiga je poučna pošto nam govori kako su nastale Kritična teorija rase i politike identiteta. Ono što se u knjizi ne govori je tko financira ove koji uništavaju socijalnu koheziju zapadnih država. To bi vjerojatno za Mounka bilo malo previše ako želi da mu knjiga izađe u javnost.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
insurance binder
insurance binder
12 dani prije

insurance adjuster jobsI think that you could do with some pics to drive the message home a little bit,

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina