Državni neprijatelj

  Državni neprijatelj broj 1 svakog totalitarnog režima je uvijek bio humor. U skladu s tim ne smijemo biti iznenađeni da je on postao i državni neprijatelj Europske unije.

  U današnjem tekstu citiramo dijelove europskog dokumenta, mišljenja imena:”Više nije smješno. Korištenje humora od strane desnih ekstremista”. Sve navedeno u tekstu su citati iz ovog dokumenta. Naši komentari na njega su zasebno označeni.

Humor je postao središnje oružje ekstremističkih pokreta u pokušaju urušavanja otvorenih društava… … Ovaj prije svega online pokret je postavio nove standarde rebrandinga ekstremističkih pozicija u ironični oblik. To je rezultiralo nihilističkom vrstom humora koji je usmjeren protiv etničkih i seksualnih manjina”

  Ovo što ste pročitali se nalazi u uvodu dokumenta nakon čega se on detaljnije, na 18 stranica bavi humorom. Nakon toga se u uvodu dokumenta navodi:

U različitim kampanjama je korišten humor kako bi se ismijavale ekstremističke grupe i njihove ambicije. Iako je teško dokazati efikasnost ovih kampanja istraživanja su dokazala da su one bile uspješne za promovirati demokratske alternative kod mladih. Iz toga zaključujemo da je potencijal korištenja humora u propagandne svrhe priznati od svih. Na žalost premalo se obraćalo pažnju kako ekstremisti koriste humor u svoje propagandne svrhe…”

… 1971 godine Saul Alinsky je napisao proslavljenu knjigu Pravila za Radikale. Njegov glavni savjet je bio da se osvoje srca i duše stanovnika putem humora. U knjizi on pored ostaloga navodi da pomoću humora puno toga postane prihvaćeno što se nikada ne bi dogodilo kako bi bilo prezentirano kao ozbiljna stvar. Taj njegov savjet su prije svega koristili progresivni pokreti, ali sada ga koriste i ekstremisti…”

…Današnje generacije desnih ekstremista su izabrale humor i satiru kao središnja oružja u borbi protiv liberalne demokracije i političke korektnosti. Slaveći politički nekorektne pozicije humor je postao oružje otpora protiv političke kulture koja navodno ograničava slobodu govora…”

  Na posljednjim stranicama dokumenta se navodi kako bi institucije i društvene mreže trebale voditi borbu protiv ovog humora. Te ideje pored ostalih su:

– staviti u internet karantenu ekstremistički humor i stoga ekstremističke ideje. Prvi prioritet bi trebao biti da se ne pojača poruka koja nanosi štetu široj zajednici. Time bi ekstremistička zajednica samo dobila dodatne bodove.”

-odgovori na štetni ekstremistički humor, ali samo kada je pređena određena granica.”

-razumjeti motivacije ljudi koji šire toksični matirjal kako bi se otkrile pozicije za intervenciju”

  Sve u svemu službena pozicija ovog dokumenta koji je izašao na službenim stranicama europskih institucija glasi da je dobrodošao samo onaj humor koji podržava režim. Vrste humora koje ga ismijavaju su nepoželjne. Jedino nam nije jasno zašto nas te pozicije o humoru iznimno podsjećaju na pozicije komunističkih režima ?

  Za kraj nužno nam je navesti kako ovaj dokument definira desni ekstremizam. Postoje 4 točke od kojih je treća definitivno najproblematičnija. Mogli bi reći da po toj točki apsolutna većina svih europljana su nacionalisti. Ta točka glasi:

Desni ekstremizam obuhvaća veliki broj ideologija koji mogu uključivati elemente kulturnog, etničkog i/ili rasnog nacionalizma”.

  Po toj točki sigurno 80 % Europljana, 90 % Hrvata i 95 % stanovnika Azije, Afrike i Amerike su desni ekstremisti !?

Dokument o kojem smo govorili napisan na engleskom jeziku možete pročitati na ovom linku.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina