Cristopher Luxon

  Krajem studenog 2023. novi premijer koalicione vlade Novog Zelanda je postao Cristopher Luxon. Njegov predizborni cilj je bio imati jednog koalicionog partnera, ali je na kraju završio s dva…

  Priču o tamošnjim izborima i politikama nove vlade započinjemo u siječnju 2023. kada laburistička premijerka Jacinda Ardern podnosi ostavku. Ardern je još kao mlađa punoljetnica bila izabrana za najviše pozicije, a premijerkom bez unutarstranačkih ili državnih izbora postaje 2017.

  Korona pandemija joj je omogućila proglašenje izvanrednog stanja kada vlada u stilu babi se znilo babi se zbilo. Praktički istovremeno ona proglašava izvanredno klimatsko stanje, naređuje da sva energije do 2030. mora biti iz obnovljivih izvora, promjene u poljoprivredi i stočarstvu…

  Te mjere su joj dale ljubav Bill Gatesa, ali i mržnju stanovnika Novog Zelanda. Kap koja prelijeva čašu postaje ideja poreza na prdež krava, koza, ovaca… u cilju zaštite prirode ili smanjivanja potrošnje mesa. To je dovelo do masovnih demonstracija nakon kojih ona u siječnju 2023. podnosi ostavku.

  Cilj ostavke je bio pomoći Laburističkoj stranci da ostvari što bolji rezultat na izborima 2023., ali to se nije dogodilo. Općenito ljevica na čelu s Laburistima je na ovim izborima izmasakrirana. Na pandemijskim izborima pod izvanrednim stanjem Laburisti su bili osvojili 50 % glasova, a sada su pali na samo 26.91 %.

  Njihovi glavni protivnici Konzervativci Cristophera Luxon su osvojili 38.06 % glasova pa zajedno s tamošnjim Liberalima i stranci „Novi Zeland prije svega” formiraju vladu. Odmah po formiranju konzervativne vlade ona izlazi s svojim programom za prvih 100 dana u kojem se navodi 49 konkretnih točaka.

  U tih 49 točaka se pored ostaloga govori o ukidanju klimatskog poreza na benzin, ukidanju zakona o smanjivanja brzine na cestama, donošenja zakona o borbi protiv bandi, zakona o edukaciji po kojem se svaki dan jedan sat u školama uče jezik i matematika, smanjivanje poreza, ukidanje državnog financiranja kulturoloških projekata, ograničavanje suradnje s WHO… Jednostavno govoreći Luxon je uništio progresivne politike Jacinde Ardern.

  Sastavni dio tih promjena u travnju 2024. postaju i izmjene zakona o radnim dozvolama. Prošle godine je u Novi Zeland s 5.3 milijuna stanovnika došlo 173,000 migranata dok je 47,000 državljana pobjeglo. Riječ je o demografskoj promjeni od 4.2 % što je za novu vladu neprihvatljivo. Zbog toga je ona donijela novi zakon kojemu je cilj smanjiti broj migranata.

  Konzervativna vlada bivšeg poslovnog čovjeka Cristophera Luxona predstavlja zanimljiv eksperiment. Ona predstavlja direktni odgovor na progresivne politike ljevice, ali da li je uspjeh ili ne danas nije moguće reći. Nacionalisti, desničari, konzervativci slave njegove mjere i njegove uspjehe, ali pitanje je što misle glasači ?

  Na posljednjim izborima stranke koje će formirati vladu su osvojile 52.81 % glasova. Danas uživaju podršku njih 47 % što i nije niti dobro niti loše. Red je za kraj reći onima koji misle kopirati tih 49 točaka da Hrvatska nije neovisna država i tu dobar dio tih mjera završava.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
fake email
19 dani prije

Hi there, I thought I saw you visited my website, so I came back to say hello. I suppose I could use some of your ideas as I’m trying to find out how to improve my website.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina