Plenkovic-Andrej

Čestitke Plenkoviću

Za početak moramo čestitati Andreju Plenkoviću na odlično odigranoj igri koja će mu najverojatnije omogućiti da vodi Hrvatsku još 4 godina i da nas uvede u eurozonu protivno želji velike većine građana Hrvatske. Tolike većine građana da je vlada Andreja Plenkovića odustala od toga, zabranila da u ispitivanju javnog mijenja bude pitanje podržavate li ulazak u eurozonu.

Ne trebamo se složiti i mi ovdje se ne slažemo s jako puno pozicija koje je zagovarao koje je nametnuo predsjednik HDZ-a, ali moramo mu priznati da je političar od formata. On definitivno nije neki anonimni eurokrat nego osoba koja zna kako da provede nepopularne mjere i ostane na vlasti.

Svi znamo za Agrokor, svi znamo za blokirane referendume, svi znamo za Istanbulsku konvenciju, a neki od znas znaju i neke druge stvari, ali bez obzira na sve to Plenković je osvojio dovoljno saborskih mandata da ponovno osigura s Domovinskim pokretom formiranje nove vlade. Da u tome će sigurno biti i nekih problema, ali oni će biti sigurno prevaziđeni….

Što reći o SDP/Restart koaliciji ? Kao što je Domovinski Pokret teorijski govoreći nanio izbornu štetu HDZ-u tako su pokret Možemo i stranka Pametno nanijeli neupitnu izbornu štetu SDP/Restart-u i rezultat je ovo što se dogodilo. Najlakše je za sve optužiti Bernardića, ali budimo realni i priznajmo da je Bernardić bio osvojio na lokalnim izborima u gradu Zagrebu 2013 godine 25 % glasova, što je više od onog što je SDP osvojio u Osijeku ili Splitu pa je stoga i postao predsjednik SDP-a.

Nakon toga su zaredale masovne medijske kritike njegovih izjava i njegovo ismijavanje. Nema nikakve veze da li govorimo o 2017 ili 2020 godini pošto se priča u sve to vrijeme nije promjenila. Davor Bernardić je tako postao u 42 mjeseca najosporavaniji hrvatski političar što je nanijelo neizmjernu političku štetu SDP-u. Njega ne možemo nikako usporediti s Corbynom, ali neupitno bi bilo su se domaći mediji prema njemu odnosili isto kao britanski prema Corbynu.

MOST je očekivano preživio ove izbore zadržavši status parlamentarne stranke. Prvo pitanje koje si svi moramo postaviti koliko izabranih s liste će ostati uz MOST, a koliko će ih podržati buduću HDZ vladu. To je jedno od današnjih pitanja svih pitanja koje u teoriji vrijedi i za Domovinski pokret.

Domovinski pokret Miroslava Škore s svojim osvojenim mandatima omogućava formiranje buduće stabilne koalicione vlade s HDZ-om. U teoriji Škoro može formirati i koalicionu vladu s SDP-MOST-Možemo, ali to nije realno za očekivati.

Jednostavno govoreći glasači i simpatizeri HDZ-a zgroženi politikom svoje stranke u vrijeme Sanadera i Kosor su odbili izaći na izbore što je dovelo do formiranja Milanovićeve vlade. Ovaj put oni nisu ostali doma jer su nezadovoljni birači HDZ-a dali svoj glas za Škoru čime domoljubni glas nije propao što će dovesti do formiranja nove HDZ vlade.

SDP s druge strane mora ponuditi nešto novo da privuče glasače,a pitanje je da li on ima snage za napisati dobar program, dobre parole ili će krenuti putem Socijalista u Poljskoj 12.56 % (posljednji izbori), Mađarskoj 11.31 %, Nizozemskoj 9.1 %, Francuskoj 5.7 % i slično

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina